Curtea de Apel din Chișinău a respins astăzi cererea avocaților lui Gheorghe Petic de eliberare a clientului lor, acuzat într-un dosar de viol pe care el îl califică drept fabricat din rațiuni politice. Petic a purtat astăzi la judecată un tricou cu sigla Platformei Dreptate și Adevăr, al cărei membru este, în vreme ce câțiva suporteri demonstrau în fața tribunalului cu lozinci care cereau încetarea amestecului politicului în justiție.
Fiind primele şedinţe de judecată în cazul activistului DA de după ajungerea formaţiunii la putere, cazul este urmărit cu atenţie sporită de presă, iar speranţa avocaţilor a fost că vor putea obţine până la urmă eliberarea lui Petic.
Au apelat chiar la garanţiile personale ale doi deputaţi din formațiunea activistului, dar instanţa şi-a păstrat totuşi neschimbată decizia.
### Vezi și... ### Dosarul judecătorilor implicați în „spălătoria rusească” blocat la Curtea ConstituționalăFostul poliţist de frontieră care pe toată perioada procesului a afirmat că dosarul de viol i s-a fabricat după ce a deconspirat o schema de contrabandă cu ţigări şi are legătură directă cu activitatea sa politică, Gheorghe Petic se află în arest de nouă luni, vreme în care procesul său a ajuns în a doua instanţă.
O şedinţă de judecată de ieri a ieşit cu scandal, după ce Petic a părăsit spontan pentru o vreme sala de judecată pentru a le vorbi suporterilor din faţa Curţii de Apel, iar conducerea acesteia a interpretat gestul drept „tentativă de evadare” însoţită de „lipsa de intervenţie” a forţelor de ordine.
O scrisoare în care conducerea instanţei respective reclama presiunea fără precedent pusă în acest caz pe justiţie a ajuns la premier, preşedinte, misiuni diplomatice, iar Curtea a refuzat şi astăzi să-l elibereze, după o schimbare a completului de judecată şi garantarea eliberării de către colegii din parlament ai inculpatului.
Alţii, despre care se crede că sunt la fel ca Petic victime ale unei justiţii controlate politic, au avut motive să răsufle uşuraţi după succesiunea de putere de la Chişinău, un exemplu fiind cel al activistului de stânga Pavel Grigorciuc, judecat pentru că l-ar fi lovit pe democratul Sergiu Sîrbu şi eliberat recent de sub arest preventiv; sau cel al magistratei Domnica Manole, achitată recent de judecătoria Chişinău într-un dosar deschis după ce a dat dreptate fostei opoziții care voia să țină un referendum neagreat de PD; sau al milionarului Andrei Tranga, eliberat şi el din arest la domiciliu după aproape trei luni de încarcerare într-un dosar suspect pornit, la părerea acestuia, pentru a-l lăsa fără lanţul de restaurante pe care-l deţine.
### Vezi și... ### Olesea Stamate: „Suntem la o etapă când alegem metodele prin care să restabilim încrederea în justiție”În cazul lui Petic însă refuzul justiţiei să cedeze ar demonstra, la părerea lui Chiril Moţpan, coleg de partid cu Petic şi şef de comisie parlamentară pentru securitate, că aceasta rămâne a fi controlată, chiar şi la o lună de la plecarea democraţilor în opoziţie:
„Gheorghe Petic a deconspirat nişte scheme. Şi nu a comis nici o ilegalitate. Luaţi dosarul, verificați-l, chemaţi „minora” de 31 de ani şi întrebaţi-o. Un ofiţer din cadrul MAI a spus-o direct la televiziune - este un dosar fabricat. De ce nu se reexaminează dosarul? De ce justiţia se comportă într-o asemenea manieră? E evident – fiind parte a regimului criminal trecut, ei nu pot ceda, pentru aceasta va aduce la pornirea unor urmăriri penale pe numele lor.”
Moţpan susţine cu tărie că dosarul lui Petic ar fi total lipsit de probe, iar un fost angajat al MAI a dezvăluit recent presei detalii din interiorul instituţiei legate de autorii şi tehnologia pretinsului fals. Formaţiunea lui Năstase a depus până acum mai multe eforturi şi pentru o recunoaştere internaţională a caracterului politic al procesului.
### Vezi și... ### Protest în fața Parlamentului: „M-a copleșit așa o disperare. M-am simțit neapărată ”Un alt pretins deţinut politic, Vladimir Cebotari, în trecut adjunct la Poşta Moldovei, condamnat la fel ca Petic după deconspirarea unor scheme, în cazul acestuia fiind vorba de contrabanda cu anabolizante, a reuşit să evadeze din R. Moldova imediat după pronunţarea sentinţei, în cazul lui de opt ani, în martie, odată cu condamnarea lui Petic.
Comentând astăzi cazul lui Petic, Maia Sandu, noul premier, a vorbit despre el ca despre un abuz al justiţiei:
„O să eliminăm toate abuzurile comise de guvernarea precedentă, la fel ca acest abuz împotriva dlui Petic, dar trebuie să respectăm procedurile…”
La fel, şi vice-premierul Andrei Năstase, ministru de Interne, i-a luat apărarea:
„La capătul răbdării, probabil, a ajuns acest om, care a fost torturat, a fost persecutat de un regim criminal condus de Plahotniuc şi cei care l-au slujit.”
Curtea de Apel care-l judecă pe Petic este condusă de magistratul Ion Pleşca, un nume controversat în rândul judecătorilor care figurează deja în câteva denunţuri publice formulate de foşti magistraţi, subalterni ai lui Pleşca – între care și Ludmila Ouş - care au început să vorbească despre pretinse „presiuni” şi „dosare la comandă” din justiţia moldoveană.