Cazul „Skripal” văzut de la Praga

Premirul ceh Andrej Babiš şi preşedintele Miloš Zeman

​Cehia se numără printre țările din UE și NATO care au expulzat diplomați ruși.

Cehia a avut un motiv în plus față de alte țări să riposteze.

„Rușii au întrecut măsura când au spus că otrava Noviciok ar proveni de la noi”, a spus premierul ceh Andrej Babiš luni, când a anunțat expulzarea a trei diplomați ruși în semn de solidaritate cu Marea Britanie, care consideră Moscova vinovată de otrăvirea agentului dublu Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, la 4 martie, în orașul Salisbury din sudul Angliei.

La 18 martie, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe Maria Zaharova spunea într-un interviu televizat că substanța Noviciok, despre care britanicii spun că ar fi cauza otrăvirii lui Skripal și a fiicei sale, ar fi putut proveni din Cehia, din Slovacia, din Suedia și poate chiar din Marea Britanie.

La scurt timp, ministrul ceh de externe Martin Stropnicky l-a convocat pe ambasadorul rus Aleksandr Zmeevski, cerându-i explicații.

După întrevederea cu ambasadorul, ministrul ceh a spus că emisarul rus a repetat „una într-una” că armata cehă este cunoscută pentru capacitățile ei chimice deosebite și de acolo s-ar trage bănuiala exprimată de Zaharova.

Cehia are un „batalion chimic” cu baza la Liberec, în nordul țării, care este adesea solicitat pentru misiuni internaționale sub egida alianței Nord-Atlantice.

Zeman a ordonat serviciului de informații BIS să afle dacă nu cumva Noviciok se produce sau s-a produs în țara sa...

În zilele dinaintea anunțării expulzării celor trei diplomați ruși de la Praga, opinia publică a așteptat curioasă reacția președintelui Miloš Zeman, cunoscut pentru vederile sale pro-ruse.

Zeman, care a câștigat recent al doilea mandat, a păstrat tăcerea, iar când s-a anunțat expulzarea, a spus că ea s-a decis în coordonare între instituțiile puterii. Dar tot atunci, Zeman a ordonat serviciului de informații BIS să afle dacă nu cumva Noviciok se produce sau s-a produs în țara sa.

Criticii președintelui ceh au interpretat acest ordin ca pe o punere la îndoială a respingerii ferme de către guvern a acuzațiilor rusești.

Un partid parlamentar, STAN, a cerut Senatului să verifice dacă gestul lui Zeman, cumulat cu multe alte luări de poziție pro-ruse și anti-occidentale, nu poate fi investigat ca trădare de țară.

Mulți observatori politici de la Praga spun că incidentul marchează o despărțire între premierul Andrej Babiš și președintele Miloš Zeman, care au cooperat în ultimele luni foarte strâns, în perioada când au câștigat alegerile parlamentare și, respectiv, prezidențiale.