Primăria din Viena a prezentat o aplicaţie ce permite locuitorilor care se deplasează pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun, să obţină vouchere care le oferă bilete gratuite la spectacole artistice şi la muzee. “Vrem să răsplătim reducerea dioxidului de carbon cu o experiență culturală”, a declarat Peter Hanke, membru al Consiliului municipal din Viena. Experimentul austriac începe în februarie. În Chişinău el ar fi posibil?
Your browser doesn’t support HTML5
Să constatăm mai întîi un fapt evident. Aerul din capitala RM e destul de poluat, iar numărul maşinilor creşte şi nu se mai opreşte, străzile devenind neîncăpătoare. O parte din aceste maşini sunt vechi şi împroaşcă în aer chestii extrem de nocive, dar nu există un mecanism care să încerce diminuarea poluării. Cine e interesat aici de aerul pe care îl respirăm? Cinovnicii? Nu avem nici măcar un proiect similar cu „Rabla” românească.
Şi dacă Primăria Chişinău ar vrea şi ea să le ofere bilete gratuite moldovenilor la spectacole şi la muzee? S-ar bucura moldovenii? Ar accepta să iasă niţel din maşini? Mă cam îndoiesc. În primul rînd, nu ştiu dacă edililor din Chişinău le-ar trece prin cap o asemenea idee. În al doilea rînd, moldoveanul nu prea vrea să iasă din maşină de dragul culturii. Asta mi se pare evident. Şezutul în automobil e mai cool pentru moldovean decît contemplarea unui tablou din muzeu. În al treilea rînd, la noi poluarea aerului e un fel de poluare a Bîcului, adică cam pe toţi îi doare-n cot.
Ca să se ajungă la noi la experimente de felul celui austriac, trebuie să mai treacă multe decenii. Aşa cred. Pînă atunci respirăm cu plăcere aerul garnisit din abundenţă cu gaze de eşapament.