Ce se ascunde în spatele expulzării activistului român George Simion?

George Simion în studioul Europei Libere

Comentatorul politic Nicolae Negru leagă decizia autorităților de campania electorală, care însă nu a început oficial.

Activistul unionist din România George Simion a fost reținut și expulzat din Republica Moldova în noaptea zilei de luni spre marți, fiind declarat „indezirabil” pentru o perioadă de cinci ani. În comunicatul de motivare a deciziei, Biroul de Migrație și Azil de la Chișinău a invocat „solicitarea autorității cu competențe în domeniul securității naționale”, precizând că decizia a fost luată luni, 1 octombrie, când George Simion se afla în Republica Moldova de numai câteva ore. Într-o primă reacție, ambasadorul Românei la Chișinău, Daniel Ioniță, a precizat că situația liderului organizației Acțiunea 2012 este în atenția autorităților române care „îl încurajează să utilizeze toate modalitățile legale pentru a clarifica această chestiune”. Ar putea acest incident afecta relațiile moldo-române?

Your browser doesn’t support HTML5

Ce se ascunde în spatele expulzării activistului român George Simion?


Liderul organizației unioniste Acțiunea 2012, George Simion, a mai avut interdicții de intrare pe teritoriul Republicii Moldova. În urmă cu trei ani activistul a fost declarat „persona non-grata” pentru o perioadă de cinci ani. Interdicția a fost retrasă după ce a fost atacată în instanță.

În vara acestui an, la finele lunii august, George Simion a fost oprit să intre în Republica Moldova, la fel ca și alți zeci de unioniști care urmau să ajungă la Chișinău pentru a participa, pe data de 1 septembrie, la un „marș al unirii”. După două nopți petrecute în vamă, cetățenilor români li s-a permis să treacă granița, nu și lui George Simion care a primit o interdicție de intrare în țară pentru 30 de zile pe motiv că s-ar fi comportat agresiv și a refuzat să respecte procedurile legale de trecere a frontierei, motivaţie dezmințită de Simion.

Activistul a revenit în Republica Moldova la scurt timp după ce i-a expirat această ultimă interdicție, însă după câteva ore a fost anunțat că este declarat indezirabil și că i se va refuza intrarea în țară în următorii cinci ani. Într-o postare pe contul său de pe Facebook, George Simion a acuzat oamenii legii că ar fi aplicat forța în momentul când a fost reținut și predat autorităților române, publicând pe reţele de socializare şi o poză în care apare cu tâmpla însângerată.

„Suntem ok chiar dacă pare urât, nu e atât de grav. Au dat în mine, mi-au rupt și hainele, dar cel mai mult mă doare interdicția aceasta nouă de cinci ani, care e la fel de absurdă ca toate celelalte. Sper să rupem granița nedreaptă de la Prut”.

Poliția de Frontieră spune că în momentul predării autorităților române Simion „nu prezenta niciun semn de violență fizică”...

Într-un comunicat de precizare, Poliția de Frontieră se apără spunând că în momentul predării autorităților române George Simion „nu prezenta niciun semn de violență fizică”.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a declarat că situația se află în atenția autorităților române care îl încurajează pe George Simion să „utilizeze toate modalitățile legale pentru a clarifica această chestiune”:

„Este o decizie care-l vizează direct și personal pe dl George Simion, iar Domnia Sa este singurul în măsură să solicite din partea autorităților competente din Republica Moldova atât explicații, cât și posibilitatea de a solicita o decizie a unei instanțe de judecată”.

Felul în care a fost reținut George Simion – la câteva ore de la intrarea în Republica Moldova, la fel și contextul politic de la Chișinău – în ajunul campaniei electorale, ridică în opinia comentatorului Nicolae Negru mai multe semne de întrebare. Fără o explicație clară de ce George Simion a fost declarat indezirabil în Republica Moldova, guvernarea de la Chișinău nu va putea infirma suspiciunea că ar urmări beneficii electorale.

Nicolae Negru

„Singura modalitate ca să nu aibă loc niște consecințe negative pentru relațiile dintre București și Chișinău e să fie respectată legea. Avem nevoie de informație suplimentară. Pe de altă parte, suntem în campanie electorală, ne amintim de anumite declarații ale partidului de guvernământ, orientarea lui pro-Moldova, ca un partid care se pronunță împotriva unionismului, care apără statalitatea Republicii Moldova, cum a cerut, de altfel, și președintele Igor Dodon, președintele Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar nu este prea riscant pentru relațiile moldo-române ca un asemenea caz să fie utilizat în scopuri electorale?

Nicolae Negru: „Jocurile electorale întotdeauna sunt complicate. Relațiile cu România sunt importante pentru Partidul Democrat, or, România este, de fapt, singurul avocat al Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Probabil Partidul Social-Democrat, aflat în parteneriat cu Partidul Democrat din Republica Moldova, ar putea adopta o poziție mai înțelegătoare. Să vedem.”

### Vezi și... ### Grupul unionist a fost lăsat să intre în R. Moldova, nu şi George Simion

Până în prezent, guvernarea de la Chișinău a comentat cu prudență incidentul. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a sugerat că ar fi pripită concluzia că autoritățile moldovene au avut „un comportament agresiv” în privința lui George Simion, adăugând că „respectarea procedurilor legale poate fi verificată în cadrul comisiilor din Parlament”.