Ce spune Comisia de la Veneția despre noile interdicții de a candida pentru foștii membri ai Partidului Șor 

Alexei Lungu și echipa sa pentru alegerile locale din 2023 prezentau programul de dezvoltare pentru municipiul Orhei. Lungu a fost scos din cursa pentru fotoliul de primar de Orhei printr-o decizie a CSE.

Comisia de la Veneția a publicat opinia cu privire la interdicția de a candida pentru foști membri ai Partidului Șor. Experții se îndoiesc că această măsură respectă echilibrul dintre scopul declarat de autorități de a „apăra integritatea statului” și dreptul de a fi ales al fiecărui cetățean. 

Într-o opinie „amicus curiae”, experții Comisiei de la Veneția și ai Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului au analizat amendamentele la Codul Electoral adoptate de partidul de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) în octombrie 2023.

Parlamentul le-a interzis atunci să participe la alegeri, timp de 3 ani, persoanelor bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea unor infracțiuni care au reprezentat argumente pentru declararea partidului drept neconstituțional. De asemenea, nu pot candida persoanele incluse în sancțiunile internaționale și cele menționate în hotărârea Curții Constituționale prin care partidul este scos în afara legii.

Experții europeni au observat că noile prevederi sunt „mai individualizate” decât cele anterioare, care au fost criticate de Comisia de la Veneția și abrogate de Curtea Constituțională, pe motiv că erau generale și nu ofereau posibilitatea ca interdicțiile să fie contestate. Comisia a salutat faptul că autoritățile au redus termenul interdicției, de la 5 la 3 ani, dar a recomandat ca acesta să fie stabilit în fiecare caz în parte.

Autorii opiniei au atras atenția că interdicția de a candida se referă și la persoanele care au statut de bănuiți sau învinuiți, vinovăția lor nefiind confirmată de o hotărâre judecătorească. Experții au analizat dacă excluderea acestor persoane din listele electorale contravine prezumpției nevinovăției și au ajuns la concluzia că interdicția poate fi aplicată în cazuri „limitate și justificate”, dar nu poate fi folosită drept o dovadă a vinovăției persoanelor respective.

De asemenea, experții europeni văd un risc în faptul că orice persoană menționată în decizia Curții Constituționale poate fi oprită de la participarea la alegeri. În opinia Comisiei de la Veneția, e nevoie de mai multe probe pentru a arată că acțiunile lor au contribuit la declararea partidului neconstituțional.

Și interdicția de a candida pentru persoanele care figurează în liste de sancțiuni internaționale le-a trezit întrebări experților. Ei au amintit că procedura de introducere în listele de sancțiuni este adesea criticată pentru lipsa unor suficiente garanții procesuale.

În concluzie, experții au menționat că interdicția poate fi justificată, dacă este însoțită de un mecanism în care autoritățile competente și instanțele de judecată pot verifica dacă o anumită persoană corespunde criteriilor prevăzute în lege.

### Vezi și... ### Excluderea candidaților „Șansă” din alegerile locale, anulată de instanță la o lună după scrutin