Continuă confruntarea dintre o parte a judecătorilor moldoveni și Guvernul Maiei Sandu pe tema schimbărilor pe care executivul le-a pornit în domeniu, spunând că repară greșelile fostului regim. După ce ieri prietenii puterii s-au adunat în consiliu, în premieră, adversarii lor n-au reușit să se adune azi, fapt salutat de îndată de ministra justiției, Olesea Stamate.
Nu se ştie ce i-a oprit mai mult pe judecători să participle la adunarea de astăzi: îndemnurile la reţinere pe care le-au primit înainte de întrunire de la prim-ministră, ministra justiţiei şi preşedinte, reuşita de ieri a consiliului magistraţilor de a se întruni şi a aviza noua cercetare pe numele lui Ion Druţă sau o investigaţie jurnalistică apărută în ajun despre averile familiei acestuia.
Cert este că şedinţa nu a avut loc, lucru ce a făcut-o să triumfe pe ministra justiţiei, Olesea Stamate. Ce ar putea însă urma?
Cel mai probabil, magistraţii vor încerca din nou să se convoace în adunare, dar ar putea şi să renunţe.
### Vezi și... ### Judecătorii aliați cu noua putere și-au impus punctul de vedere în privința CSM
Unul dintre motive e că despre nevoia plecării actualului CSM, pe care acest grup de magistraţi l-au trimis în demisie, iar Guvernul spune că ilegal, a început să vorbească şi puterea politică, mai exact latura socialistă a acesteia. Preşedintele Igor Dodon a sugerat într-un lung şi neunivoc comentariu de pe Facebook de azi dimineaţă că n-ar încredinţa reforma justiţiei decât unui consiliu „integru” şi „demn de încredere”, trebuie de înţeles altul decât cel actual.
Mai explicit a fost Fadei Nagacevschi, unul din principalii jurişti ai socialiştilor, actualmente consilier juridic al preşedintei Parlamentului, Zinaida Grecianâi, care, într-un comentariu apărut tot pe Facebook, a afirmat:
„Actualul CSM, indiferent de orice, nu poate participa la reformă. Membrii CSM delegați de judecători trebuie să plece. Altă alternativă nu există.”
Impresia pe care au lăsat-o aceste mesaje unor observatori e că socialiştii şi-ar dori înlocuirea CSM ca soluţie de compromis pentru dezamorsarea conflictului. De aceea, o posibilă evoluţie ar putea fi ca o adunare a magistraţilor să se producă doar după ce actualul consiliu îşi va da demisia, nu înainte de a accepta să organizeze el întrunirea, ceea ce ar conferi legalitatea necesară unei eventuale astfel de reuniuni.
Nu se ştie dacă aceasta ar fi o evoluţie agreată şi de Guvern. În toate declaraţiile de până acum, dar şi în mesaje separate formulate în dimineaţa zilei de astăzi, atât prim-ministra Maia Sandu, cât şi ministra justiţiei, Olesea Stamate, au stăruit pe ideea că nu apără actualul CSM, dar că vor respectarea legii în orice acţiuni ale magistraţilor, inclusiv cele de înlocuire a consiliului.
Eşecul de astăzi legat de convocarea adunării magistraţilor vine după ce CSM a reuşit, ieri, din a treia tentativă, să întrunească cvorumul pentru a accepta o nouă anchetă, pe fapte de amestec în înfăptuirea justiţiei, pe numele fostului şef de la CSJ, Ion Druţă, cercetat de procuratură şi într-un dosar de îmbogăţire ilicită. O investigaţie jurnalistică apărută în presa de la Chişinău în ajun, dar în care este citat procurorul care se ocupă de cazul lui Druţă, sugerează că familia acestuia ar fi intrat în ultimii cinci ani în posesia unor bunuri imobile de milioane în Chișinău.
Unii observatori cred că inclusiv aceste dezvăluiri ar fi determinat o parte din magistraţi să se abţină de la intenţia de a se prezenta la adunarea de astăzi, pentru că ar fi constatat hotărârea puterii de merge până la capăt în deconspirarea „verigilor slabe” din sistemul judecătoresc.