Cu excepția președintelui Dodon, autoritățile tac la declaratia de unire (VIDEO)

Politologul Dionis Cenuşă consideră că subiectul unirii ar aduce dividende politice mai ales formaţiunilor pro-ruse și Partidului Democrat.

Mitingul unionist de ieri de la Chisinau a adunat mii de oameni. Manifestație a fost organizată de mai multe grupări unioniste din Moldova și Romania și din diaspora. S-a „votat” prin scandări o declarație de unire și s-a cerut Parlamentului României, care pe 27 martie organizează o ședință solemnă cu ocazia centenarului unirii Basarabiei cu România, să sprijine unirea celor două țări. Președintele pro-rus de la Chişinău Igor Dodon a calificat demonstrația unionistă drept „un eșec umilitor” pentru organizatori și a promis că unionismul va fi scos în afara legii după instalarea unui nou guvern „statalist, pro-Moldova” în urma viitoarelor alegerilor. Președintele Moldovei a mulțumit forțelor de ordine pentru că nu au avut loc tulburări și și-a incheiat mesajul de pe Facebook – citam „​Moldova are viitor! Iar unionismul va rămîne un vis steril care aparține trecutului”.

Your browser doesn’t support HTML5

Cu excepția președintelui Dodon, autoritățile tac la declaratia de unire


Președintele Igor Dodon este singurul reprezentant al puterii care a reacționat la manifestația unionistă de duminică, reiterându-şi atitudinea critică faţă de adepții unirii şi mai cu seamă faţă de presupusele forţe oculte care îi mobilizează. Cu o zi înainte de centenarul Unirii Basarabiei cu România, președinția şi-a propus să difuzeze premiera celui de-al treilea episod al documentarului realizat sub patronajul lui Dodon „Istoria Moldovei”.

Parlamentul de la Chişinău nu a reacţionat deocamdată la declaraţia adoptată în unanimitate duminică la miting, în care s-a cerut legislativelor de pe ambele maluri ale Prutului să primească delegaţii ale „marii adunări centenare” şi Parlamentului României să adopte o decizie prin care să sprijine unirea celor două ţări la ședință solemnă de marţi dedicată centenarului.

O delegație a parlamentului de la Chişinău, condusă de speakerul democrat Andrian Candu, va participa la şedința solemnă de la Bucureşti.

Mihai Ghimpu

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a anunțat azi că liberalii, deși sunt unioniști, au refuzat să facă parte din delegația condusă de Candu, cel care a respins în ultimele săptămâni să supună votului mai multe inițiative ale PL, inclusiv adoptarea unei declarații de unire.

Mihai Ghimpu: „Conducerea PD, în frunte cu Vlad Plahotniuc, nu au nimic în comun cu trecutul, prezentul şi viitorul nostru. Pe ei nu-i interesează cetăţenii. Pe ei îi interesează doar puterea şi banul. Aşa cum au îngropat miliardul aşa vor să îngroape şi unirea.”

PD nu a comentat decomandată aceste acuzații, dar anterior democrații au acuzat, la rândul lor, liberalii că ar folosi chestiunea unirii în scopuri electorale. Joia trecută, președintele fracțiunii PD, Marian Lupu, a spus, în parlament, într-o dispută cu Ghimpu, că „unirea nu se va face niciodată”.

Your browser doesn’t support HTML5

Marea Adunare Centenară, Chișinău, 25 martie 2018

Politologul Dionis Cenuşă consideră că manifestările unioniste, inclusiv cea de duminică, favorizează mai cu seamă forţele pro-ruse şi Partidul Democrat de guvernământ, motiv din care primele inflamează lucrurile, iar cel din urmă le admite.

Dionis Cenuşă

„Orice manifestare de unionism ajută votanții cu viziuni pro-ruse sau cu viziuni pro-Moldova, pro-statalitate să se mobilizeze. Pe de altă parte, mişcarea unionistă favorizează şi guvernarea, adică PD, care în urma polarizării pe care o generează forţele pro-ruse prin confruntarea lor cu mişcarea unionistă se poziţionează ca a treia parte, îşi face imagine de forţă constructivă care nu cade nici în extrema unionismului şi nici în cea a împingerii ţării spre Rusia.”

L-am întrebat de Dionis Cenuşa cum vor instrumenta politic subiectul unirii PL şi celelalte formaţiuni care se declară pro-româneşti, inclusiv PNL şi PUN şi care au fluturat drapele de partid la mitingul de duminică:

„Orice încercare artificială de a avansa unionismul prin declaraţii simbolice sau prin alte tipuri de activităţi foarte asemănătoare cu PR politic vor discredita ideea unionistă mai curând decât o vor ajuta. Şi asta pentru că sunt create aşteptări mult mai mari decât rezultatele palpabile care pot fi oferite cetăţenilor care au posibil viziuni unioniste şi într-adevăr consideră că acest proiect politic şi geopolitic se poate întâmpla în 2018 sau într-o marjă de câţiva ani.”

Dionis Cenuşa observă că unele formaţiuni,cum ar fi PAS şi PPDA, au avut o participare mai discretă la mitingul unionist.

„Nu cred că a fost un gest de corectitudine politică şi un calcul electoral vădit. Ei nu pot să meargă cu simbolurile formaţiunilor pentru că acest lucru va fi folosit de PSRM sau PD pentru a le reproşa că sunt unioniști. Ei, pe de o part,e flirtează cu unioniștii, dar totodată ei nu vor să se limiteze doar la unioniști.”

Liderii opoziţiei pro-europene Maia Sandu, Viorel Ciubotaru şi Andrei Năstase vor organiza marți o conferinţă de presă comună cu preşedintele celui mai mare partid de opoziție din România, Partidul Naţional Liberal, Ludovic Orban, care se află de luni în Republica Moldova în fruntea unei delegații. Liberalii români au venit pentru a marca 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

Pentru marți, 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România, în autonomia găgăuză, la Ceadîr-Lunga, este anunţat un miting de protest împotriva unei eventuale uniri a Republicii Moldova cu România.