Chișinăul descurajează „discuțiile private” dintre fermierii din Dubăsari și autoritățile separatiste 

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, vorbind în studioul Europei Libere de la Chișinău, pe 6 februarie, despre evoluțiile dialogului dintre Chișinău și Tiraspol.

Guvernul descurajează orice tentativă a fermierilor din raionul Dubăsari de a discuta direct cu administrația separatistă de la Tiraspol, care îi amenință cu noi „taxe vamale”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în podcastul video „Pe Agendă”.  

Serebrian a spus că această problemă trebuie abordată numai la negocieri purtate cu Tiraspolul de autoritățile de la Chișinău. Ca „soluție provizorie”, guvernul le-a propus deja compensații agenților economici ale căror lanuri se află pe teritoriul controlat de forțele transnistrene și care s-au pomenit în centrul unei noi dispute peste Nistru. O estimare preliminară arată că pierderile fermierilor se pot ridica la 7-8 milioane de lei.

Autoritățile transnistrene nerecunoscute au spus că introduc taxe pentru recolta de pe aceste terenuri de circa 6000 de hectare amplasate la est de traseul Camenca – Tiraspol, iar taxele vor fi percepute când recolta va fi adusă peste traseu, către Chișinău. Este replica Tiraspolului după intrarea în vigoare a noului a noului Cod Vamal al R. Moldova, care obligă în premieră agenții economici din stânga Nistrului să plătească taxe în bugetul de stat.

În timp ce autoritățile de la Tiraspol au organizat proteste contra noii politici, Oleg Serebrian a spus Europei Libere că, din perspectiva Chișinăului, aplicarea taxelor vamale pentru firmele din stânga Nistrului în condiții egale cu agenții economici de pe malul drept reprezintă „un succes pentru procesul de reintegrare”.

Eroare de server

Ups, cum vedeți, nu aceasta este ce am dorit să vă arătăm!

Acest URL a fost trimis spre vedere imediată echipei noastre web. Scuzele noastre.

Please use Search above to see if you can find it elsewhere

Fermierii moldoveni din stânga Nistrului și școlile cu predare în limba română din regiune au fost principalele vulnerabilități ale Chișinăului exploatate de autoritățile transnistrene în momente de dispută.

Vicepremierul pentru Reintegrare a spus că războiul din Ucraina „a pus într-o lumină nouă și conflictul, și procesul de reglementare”, întărind poziția autorităților de la Chișinău.

Alte întrebări la care răspunde Oleg Serebrian în această ediție a podcastului:

  • Ce pârghii noi are Chișinăul în raport cu Tiraspolul?
  • Va putea Rusia să deschidă secții de votare în Transnistria?
  • Cum înțelegem acuzația Ucrainei că Tiraspolul a încercat să se implice în război?
  • Vor mai participa politicienii de la Chișinău la discuții cu Vitali Ignatiev, dacă acesta va fi inculpat în Ucraina?
  • Și... în ce măsură poate asana Chișinăul spațiul informațional din stânga Nistrului?

„Pe agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri seara, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordine zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.