Chișinăul va continua să cumpere electricitate de la Cuciurgan, la același preț

Centrala termoelectrica de la Cuciurgan, din stânga Nistrului, care aparține gigantului energetic rus RAO ES

S.A. Energocom a prelungit cu încă o lună contractul cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), la prețul neschimbat din mai, de 59,90 pentru un megawatt-oră de energie electrică.

Centrala de pe malul strâng al Nistrului, potrivit contractului inițial semnat la sfârșitul lunii aprilie, livrează 70% din necesarul de electricitate.

Restul de 30%, a precizat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării, Andrei Spînu, citat de ZdG, ar urma să fie acoperit, în iunie, de compania de stat ucraineană EnergoAtom.

Energoatom este operatorul celor patru centrale nucleare din Ucraina. Marți, la conducerea companiei a fost numit un nou președinte, Petro Kotin, după ce guvernul a decis să renunțe la concursuri pentru ocuparea acestor posturi, pe perioada legii marțiale.

Potrivit ministrului Andrei Spînu, prețul mediu ponderat al energiei electrice pentru luna iunie va fi de aproximativ 65,03 USD/MWh.

### Vezi și... ### Andrei Spînu se apără de acuzații și dă asigurări că există gaze și curent

R. Moldova a achitat în luna mai 66,7 dolari per megawatt-oră (MWh) pentru energie electrică, iar tariful în facturi pentru luna mai a rămas neschimbat.

După eșecul unei încercări din aprilie de a cumpăra electricitate prin licitație, Energocom a primit o dispensă de la Comisia pentru Situații Excepționale să achiziționeze electricitatea prin negocieri directe, singurul mod de a asigura că prețul pentru consumatorii finali nu va crește.

Tot marți, 31 mai, Comisia pentru Situații Excepționale a prelungit cu o lună autorizația de mediu acordată Uzinei Metalurgice de la Rîbnița.

Prima prelungire a autorizației de mediu a fost dată pe 29 aprilie, când autoritățile au recunoscut că au luat decizia pentru a evita o scumpire a electricității.

### Vezi și... ### Ministrul mediului explică autorizația pentru uzina metalurgică de la Rîbnița

Dacă prețul la energie electrica rămâne neschimbat, se scumpește gazul natural, cu peste 30%. Marți, 31 mai, ANRE a dat parţial curs cererii companiei Moldovagaz și a majorat prețul la peste 18 lei. Directorul Moldovagaz a reacționat imediat avertizând că această creștere nu acoperă costul de achiziție al gazului de la Gasprom, motiv pentru care compania sa va fi obligată să ceară o nouă majorare. Prin lege, aceasta se face în momentul când „devierile financiare” (pierderile) trec de 3%, a explicat și directorul ANRE, Eugen Carpov, într-un interviu pentru Europa Liberă.