Cinci deținuți americani, mutați dintr-o închisoare iraniană pentru un posibil schimb de prizonieri

De la stânga la dreapta: Siamak Namazi , Morad Tahbaz și Emad Sharqi au fost mutați din închisoarea Evin

Cinci S.U.A. cetățenii închiși în Iran sub acuzația de colaborare cu un guvern ostil au fost transferați de la închisoarea Evin din Teheran, pe fondul unor informații potrivit cărora Statele Unite și Iranul au ajuns la un acord privind un schimb de prizonieri.

Cetățenii americani au fost transferați pe 10 august, după luni de negocieri cu ușile închise între Teheran și Washington.

Presa de stat iraniană relatează că americanii au fost transferați ca parte a unei înțelegeri pentru un schimb de prizonieri cu Statele Unite. „În baza acordului, vor fi schimbați cinci prizonieri iranieni din SUA cu cinci prizonieri americani deținuți în Iran ”, anunță agenția oficială de presă IRNA, citând o sursă informată.

Consiliul de Securitate Națională (NSC) de la Casa Albă a confirmat eliberarea cetățenilor SUA Siamak Namazi, Morad Tahbaz, Emad Sharqi și a altor doi care au dorit ca numele lor să nu fie făcut public. Purtătorul de cuvânt al NSC, John Kirby, a declarat că, conform acordului, Iranul va avea acces la bani într-un cont existent și iar extragerile de fonduri și cheltuirea lor vor fi monitorizate, pentru ca banii să fie folosiți în scopuri umanitare.

### Vezi și... ### SUA sancționează companii iraniene și chinezești din cauza programelor de rachete balistice

Kirby a refuzat să confirme că suma din cont ar fi de șase miliarde de dolari, după cum a relatat presa din SUA, dar într-un interviu pentru CNN a spus că banii nu provin din banii contribuabililor americani. El a negat, de asemenea, că ar fi o răscumpărare, dar a adăugat că „nu există nicio modalitate de a-i aduce pe acești americani acasă fără a se negocia cu iranienii”.

La rândul său, secretarul de stat Antony Blinken a declarat într-o conferință de presă că eliberarea americanilor din închisoare este un „pas pozitiv” și începutul unui proces care va duce la revenirea lor în Statele Unite.

Blinken le-a spus reporterilor că Departamentul de Stat a vorbit cu cei cinci americani pe 10 august și că nu are informații despre alți americani încă aflați în detenție în Iran.

Adrienne Watson, o altă purtătoare de cuvânt a NSC afirma că, deși eliberarea americanilor a fost încurajatoare, „în primul rând nu ar fi trebuit să fie reținuți”. Ea a adăugat că negocierile pentru eliberarea lor sunt încă în curs de desfășurare și sunt delicate, a adăugat Watson care nu menționa în declarația ei niciun schimb de prizonieri.

Inițial, informațiile despre transferul americanilor a venit de la Jared Genser, avocatul unuia dintre prizonieri, care a spus că patru dintre prizonieri au fost transferați de la închisoarea Evin la un hotel al cărui nume nu a fost menționat. Genser a spus că, după cum se pare, un al cincilea cetăţean american a fost plasat în arest la domiciliu.

Genser a numit mutarea americanilor din închisoarea Evin în arestul la domiciliu un moment important. „Deși sper că acesta este primul pas către eliberarea lor reală, totuși deocamdată nu este decât un pas în această direcție și nimic mai mult”, a adăugat el.

### Vezi și... ### Propunere americană pentru un acord interimar nuclear cu Iranul

Gregory Brew, analist la Eurasia Group, a declarat pentru Radio Farda că această decizie este primul semn constructiv de progres în relația dintre Statele Unite și Iran de la relatările despre o înțelegere informală din iunie. „În ciuda tensiunilor crescânde din Golful Persic, se pare că ambele părți sunt interesate să facă pași mici către detensionare”, a spus Brew. „Domeniul important de urmărit este problema nucleară. SUA vor ca Iranul să elibereze prizonierii, dar ceea ce dorește cu adevărat să vadă este că Iranul își intensifică cooperarea cu agenția nucleară a ONU și reduce procesul de îmbogățire a uraniului”.

Este posibil ca progresul în problema nucleară să aibă legătură cu acordul referitor la prizonieri, spune Brew, care adaugă: „Va trebui să așteptăm o actualizare din partea agenției nucleare a ONU pentru a ști dacă Iranul a luat măsurile cerute de SUA."

Economia Iranului este sufocată de sancțiunile occidentale suportate din pricina deselor încălcări ale drepturilor omului și de tulburările care au zguduit țara la sfârșitul anului trecut, pe fondul scăderii nivelului de trai, a arieratelor salariale și a lipsei de sprijin pentru asistență socială. La toate aceste nemulțumiri s-a adăugat moartea în septembrie a tinerei Mahsa Amini aflată în custodia poliției pentru că ar fi purtat necorespunzător o eșarfă pe cap. Incidentul a dat o nouă viață demonstrațiilor, pe care oficialii din toată țara au încercat să le potolească cu măsuri dure.

### Vezi și... ### „Fără hijab!” În Iran se extind protestele anti-regim

Relațiile dintre SUA și Iran sunt tensionat, de asemenea, din cauza eșecului de a aduce la viață acordul nuclear pe care președintele Joe Biden promitea să-l reînnoiască atunci când va candida la președinție.

Negocierile care vizează relansarea acordului nuclear din 2015 dintre Iran și puterile mondiale sunt în impas. În absența unui acord, Teheranul nu se mai simte kobligat să respecte angajamentele privind monitorizarea și furnizarea unor informații suplimentare referitoare la programul său nuclear.