Linkuri accesibilitate

Iranul nu va ceda zăcământul de gaze disputat cu Arabia Saudită și Kuweit


Controverse asupra câmpului Arash/Durra între Iran, Arabia Saudită și Kuweit
Controverse asupra câmpului Arash/Durra între Iran, Arabia Saudită și Kuweit

Ministrul petrolului iranian a avertizat că țara nu va tolera „încălcări ale drepturilor sale” și că Teheranul își va urmări interesele în ceea ce privește un zăcământ disputat de gaze naturale care a fost revendicat și de Arabia Saudită și Kuweit.

Ca răspuns la anunțul Kuweitului că va începe forarea zăcământului de gaze Al-Dura (Arash) înainte de a stabili granițele maritime cu Iranul, ministrul petrolului iranian a avertizat că Teheranul nu va tolera „încălcarea drepturilor sale”.

Duminică, în marja întâlnirii de revizuire a planurilor și proiectelor legate de câmpul gazifer comun Arash, Javad Oji a declarat că, dacă Kuweit și Arabia Saudită nu sunt dispuse să înțeleagă și să coopereze, Iranul „se va asigura” că i se respectă drepturile și beneficiile de utilizare a resursele menționate.

El nu a dat mai multe detalii despre ce va face Iranul pentru a i se respecta drepturile și interesele în legătură cu explorarea și exploatarea zăcământului de gaze Arash.

Anterior, ministrul petrolului din Kuweit declarase, într-un interviu acordat canalului „Sky News Arabic”, pe 5 august, că țara sa va începe să foreze și să extragă gaze din acest zăcământ fără a aștepta stabilirea granițelor maritime cu Iranul.

Câmpul de petrol și gaze Arash, pe care Kuweitul și Arabia Saudită îl numesc „Al-Dura”, a fost descoperit de japonezi în 1965. Acest câmp este situat în nordul orașului Bushehr, pe coasta de est a Arabiei Saudite și Kuweitului.

Unii susțin că suprafața câmpului comun Arash sau Al-Dura este situată în raport de 40% în apele teritoriale ale Iranului, iar restul este situat în apele teritoriale ale două țări, Kuweit și Arabia Saudită. Cu toate acestea, nu s-au trasat limite pentru a delimita proprietarii acestui zăcământ de petrol.

Kuweit: Vom începe forarea la Al-Dura fără să așteptăm Iranul

De mai bine de două decenii, Kuweitul a chemat Iranul să negocieze asupra frontierelor maritime, iar din 2010 a cerut Teheranului să ofere informații legate de seismografia acestui zăcământ de gaze.

În ultimele luni, citând informațiile seismice ale companiei Shell, cu sediul în Regatul Unit, Kuweit spune că Iranul nu are nicio cotă în acest zăcământ offshore cu 570 de miliarde de metri cubi de rezerve de gaze și 310 de milioane de metri cubi de zăcăminte de condensat de gaze și dezvoltarea și producția acestui domeniu este exclusiv în posesia Kuweitului și Arabiei Saudite.

Iranul spune că Continental Shelf Oil Company a efectuat anterior sondaje seismice și 40% din rezervele sale sunt situate în apele iraniene. Niciun organism internațional nu a confirmat încă această afirmație.

Duminică, într-un interviu acordat agenției de presă Shana, afiliată Ministerului iranian al Petrolului, Oji a adăugat că Republica Islamică dorește o „soluție amiabilă” în cazul litigiilor de frontieră și maritime cu vecinii săi, iar în cazul zăcământului Arash, exploatarea ar trebui să se facă într-o manieră „integrată și comună”.

Aceste declarații au în vedere și faptul că Iranul are patru zăcăminte comune de petrol și gaze cu Arabia Saudită, inclusiv Esfandiar, Farzad A, Farzad B și Faruzan.

Cu toate acestea Arabia Saudită exploatează singură de mulți ani două zăcăminte comune cu Iranul fără contribuția acestuia, și a început să extragă petrol și gaze din acestea.

Riadul se pregătește pentru o producție zilnică de 500 până la 800 de mii de barili de petrol, investind 21 de miliarde de dolari în câmpul Marjan din Iran, cunoscut sub numele de „Forozan”. Pe de altă parte, Iranul a început să producă doar 40 de mii de barili de petrol pe zi din zăcământul Forozan acum doi ani și nu produce petrol și gaze din niciunul din celelalte trei zăcăminte comune.

Producție mică și tehnologie învechită

Ministrul petrolului iranian și-a exprimat dorința pentru dezvoltarea „în comun și în comun” a zăcământului Arash cu Kuweit și Arabia Saudită într-o situație în care aceste țări încearcă să dezvolte zăcământul Al-Dara prin investirea a șapte miliarde de dolari și atragerea de companii străine, precum și cu acceptarea Iranului în acest proiect. Pe de altă parte, nu este de așteptat ca vreo companie internațională să își asume dezvoltarea acestui câmp petrolifer din cauza sancțiunilor impuse Republicii Islamice.

Țările arabe din Golful Persic dezvoltă câmpuri comune cu tehnologia avansată a companiilor occidentale, dar Iranul încearcă să foreze câmpuri petroliere cu tehnologia sa indigenă și veche. Acest lucru reduce în mare măsură capacitatea de exploatare a câmpurilor comune.

De exemplu, în timp ce Qatarul, cu ajutorul companiilor occidentale, a efectuat foraje orizontale în stratul de petrol al zăcământului de gaz comun South Pars pentru a extrage cantitatea maximă din rezervele sale de petrol, Iranul a extras petrol cu tehnologie indigenă și foraj vertical. Metoda care face ca cea mai mare parte a rezervelor de petrol din acest strat petrolifer să nu fie extrasă.

Potrivit statisticilor oficiale ale Ministerului Petrolului și Centrului de Cercetare al Consiliului Islamic, rata de recuperare a câmpurilor petroliere din Iran este mai mică de 25%. Cu alte cuvinte, cu tehnologia de foraj și întreținere a câmpurilor din Republica Islamică, doar un sfert din rezervele sale de petrol pot fi extrase.

XS
SM
MD
LG