Guvernul a aprobat și anunțat miercuri compensațiile promise pentru populație în urma scumpirii gazului. Toți consumatorii casnici vor primi compensații: se vor vedea într-o reducere de preț în factură, oscilând în funcție de consum. Familiile cu venituri mici vor primi și o compensație specială prin majorarea ajutorului social pentru perioada rece a anului, iar criteriile s-au schimbat așa încât să se califice un număr de familii mai mare.
Your browser doesn’t support HTML5
Pentru toți consumatorii casnici, executivul a stabilit două trepte de compensare a consumului de gaze naturale: pentru primii 50 de m3 tariful va fi de 6,8 lei, pentru consumul de la 50 de m3 până la 150 de m3 se va achita un tarif final de 7,9 lei pentru m3. Tot ce va trece de 150 de m3 va fi achitat la prețul stabilit marți de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) – de aproape 11 lei.
### Vezi și... ### 270 de mii de familii vor primi ajutor pentru iarnă (Dan Perciun, PAS)Altfel spus: dacă lunar consumați 50 de m3 de gaze – veți plăti în jur de 340 de lei. Dacă acest consum este de aproape 150 de m3 – înseamnă că veți scoate din buzunar puțin peste o mie de lei, iar la un consum de 300 de m3 de gaze naturale, veți plăti în jur de 2800 de lei. Datele prezentate de șefa cabinetului de miniștri, Natalia Gavrilița, arată că 2/3 dintre consumatorii casnici nu depășesc un consum de 150 de m3 de gaze naturale în perioada rece a anului. Prim-ministra Gavriliță a precizat că aceste compensații vizează doar consumatorii casnici, nu și agenții economici:
„Luând în considerație că am negociat un preț bun, care este de două ori mai mic decât prețul de piață și care este mai mic și decât prețul la gazele naturale în regiune, acest program de compensații se va limita la consumatorii casnici.”
Pentru acest mecanism de compensare, prevăzut pentru cinci luni, Executivul a estimat un buget de 1,6 miliarde de lei. Jumătate din această sumă va fi distribuită pentru compensarea creșterii tarifului la gaz, peste 520 de milioane pentru ajutoarele de iarnă și 340 de milioane de lei pentru compensarea creșterii tarifului agentului termic, explică ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. El a mai adăugat că indemnizațiile în sezonul rece, pentru familiile cu venituri modeste, vor crește de la 500 la 700 de lei, iar de ele vor beneficia aproape 300 de mii de gospodării. Marcel Spatari a oferit detalii despre criteriile de care se va ține cont la distribuirea acestor ajutoare:
Se face o vizită la domiciliu pentru a se vedea dacă datele corespund într-adevăr
„Sunt trei criterii care trebuie cumulativ îndeplinite: în primul rând eligibilitatea membrilor adulți ai familiei, care trebuie să fie în unul dintre statutul social prevăzut de lege: să fie șomeri declarați sau persoane cu dizabilități etc. Potrivit celui de-al doilea criteriu, trebuie să aibă venituri mai mici decât venitul lunar minim garantat pe familie. Al treilea criteriu prevede un proxi care este mai mic decât un nivel stabilit în regulamentul hotărârii de guvern. Familiile beneficiare completează cererile, iar asistenții sociali le introduc în sistem. Apoi se face o vizită la domiciliu pentru a se vedea dacă datele corespund într-adevăr.”
Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a lăsat să se înțeleagă că, dacă pe piața internațională vor fi înregistrate micșorări ale cotațiilor pentru gaze naturale, întreprinderea ar putea cere ANRE să revizuiască tarifele, însă acest lucru ar putea să se întâmple abia anul viitor.