Cine este primul moldovean sancționat de UE pentru războiul hibrid al Rusiei contra Europei

Anatoli Prizenco a recunoscut implicarea sa în operațiunea de desenare a stelelor lui David la Paris, despre care a spus că a avut ca scop să transmită „un mesaj de sprijin” comunității evreiești din Franța.

Cu un an în urmă, omul de afaceri moldovean, Anatoli Prizenco, spunea deschis Europei Libere că el a organizat desenarea stelelor lui David pe pereții Parisului. Acum, Prizenco închide telefonul. Pe 16 decembrie, UE l-a sancționat pe el și alți agenți ai Rusiei pentru atacuri hibrid asupra Europei.

Sancționarea lui Prizenco prin decizia Consiliul UE luată la nivel de miniștri de Externe înseamnă că el nu va putea călători în spațiul Schengen, iar dacă are active pe teritoriul UE acestea vor fi înghețate.

Businessmanul născut la Anenii Noi, al cărui ultimă afacere cunoscută era distribuirea de produse Oriflame, dar care a fost implicat și în piramida financiară MMM, nu este primul cetățean moldovean sancționat de UE. Alții până la el au fost sancționați pentru acțiuni contra Ucrainei sau tentative de a destabiliza Republica Moldova în interesul Rusiei, ca oligarhul fugar Ilan Șor, care se ascunde la Moscova.

Dar Prizenco este primul sancționat pentru războiul hibrid al Rusiei asupra Uniunii Europene, adică pentru „punerea în practică sau sprijinirea” unor acțiuni și politici ale guvernului Federației Ruse „care subminează sau amenință” stabilitatea unei țări membre și a UE în general, după cum se spune în decizia Consiliului.

Stele ale lui David imprimate pe clădiri din Paris, octombrie 2023

Ce s-a întâmplat la Paris

250 de stele ale lui David au fost imprimate pe pereții unor clădiri din capitala franceze, în octombrie 2023, la scurt timp după invadarea Fâșiei Gaza de către Israel ca răspuns la atacurile teroriste fără precedent ale Hamas asupra Israelului.

Poliția franceză a stabilit că simbolurile evreiești au fost imprimate de patru cetățeni ai Republicii Moldova angajați de Prizenco (doi au fost reținuți la Paris, dar eliberați în scurt timp).

În discuții cu Europa Liberă la acea vreme Prizenco a confirmat că el ar fi coordonat totul, spunând că scopul a fost să transmită un „mesaj de sprijin” comunității evreiești din capitala Franței.

Numai că imaginile cu stelele lui David la Paris au fost preluate masiv de o rețea de website-uri controlate de structuri guvernamentale rusești, în ceea ce autoritățile franceze au descris drept operațiune a serviciul de spionaj militar rus GRU, având ca scop să irite comunitatea palestiniană din Franța și să ducă la destabilizarea țării.

Incidentul a fost descris de premierul francez de atunci, Gabriel Attal, drept un exemplu al ingerințelor ruse în țara sa. Attal a spus că acestea „pot fi noul nostru război mondial” și că „sunt manipulări ce vin din exterior și care caută să ne dezbine”.

Sancționându-l acum, Consiliul UE l-a pus pe Prizenco într-o companie selectă a altor 15 persoane și trei entități, inclusiv întreaga unitate a GRU nr. 29155, pedepsite pentru „acțiunile răuvoitoare” ale Rusiei și la „lipsa sa de respect” pentru ordinea internațională bazată pe norme.

În noiembrie 2023, Europa Liberă a stabilit că unul dintre moldovenii angajați de Prizenco pentru „operațiunea” de la Paris este Alexandr Cocii. Locuiește în stânga Nistrului și a mai fost văzut la protestele organizate la Chișinău, în octombrie 2022 de fostul Partid Șor.

Ce se mai știe despre Prizenco și ce riscă în R. Moldova

Contactat de Europa Liberă în urma apariției sale pe lista europeană a sancționaților, Prizenco a răspuns la telefonul moldovenesc, dar a închis imediat ce a aflat cine îl caută.

În vârstă de 49 de ani, el a făcut toată viața „marketing de rețea”, adică afaceri bazate pe vânzări de la om la om. Afacerea cu produsele cosmetice „Oriflame”, a început-o la Tiraspol cu soția sa, iar apoi a mutat-o la Chișinău, unde a mai fost amestecat în scheme financiare piramidale, devenind și obiectul unor anchete ale procurorilor.

Cu un an în urmă, el a spus Europei Libere că implicarea sa în „afacerea de la Paris” ar fi fost minimă – pur și simplu i-a angajat pe cei patru moldoveni de la Paris, cu 50 de euro de căciulă, pentru imprimarea stelelor lui David pe pereți. Ar fi fost angajat el însuși ca organizator, fiind contactat pe TikTok, tocmai pentru că se pricepe la crearea de rețele.

Poliția moldoveană a sugerat atunci că, în spatele operațiunii de la Paris, s-ar afla nimeni altul decât tot oligarhul fugar Șor, iar scopul ar fi fost nu destabilizarea Franței, ci „denigrarea Republicii Moldova”.

În tot cazul, autoritățile moldovene nu l-au anchetat în vreun fel pe Prizenco pentru episodul său francez. Nici acum, nu este limpede dacă poate păți ceva în Republica Moldova pentru că a fost sancționat de UE. Potrivit unei legi adoptate în 2023, Republica Moldova nu-și poate sancționa proprii cetățeni.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te