Vasile Botnaru discută cu Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru democrație participativă ADEPT, despre relația Partidului Democrat de guvernământ din R.Moldova cu societatea civilă, într-un an electoral.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Partidul de guvernământ se pare că renunță la parteneriatul cu organizațiile nonguvernamentale, cel puțin din sfera media. Așa să fie oare? Este o impresie justificată?
Igor Boțan: „Cred că impresia este justificată. Faptul că reprezentanții guvernării sunt supărați și iritați este cel mai bun indicator că reprezentanții acestei guvernări nu au dreptate. Există Acordul de Asociere, care prevede cooperarea guvernării cu reprezentanții societății civile, cu societatea civilă per ansamblu. Un indicator foarte bine conturat este platforma societății civile în cadrul Parteneriatului Estic. De aceea, vor guvernanții sau nu vor, vor trebui să comunice cu reprezentanții societății civile.”
Europa Liberă: Vladimir Voronin pe timpuri a procedat mai isteț, și-a creat propria societate civilă, cea care îl aplauda, una loială, paralelă.
Igor Boțan: „Cred că situația acum este mai gravă, că acum avem trei segmente ale societății civile. Un segment este atașat și a fost atras de către dl Igor Dodon, pentru a copia experiența Federației Ruse cu așa-zisa „общественная палата” (camera publică); un alt segment pe care putem să-l numim „segmentul gongurilor organizațiilor nonguvernamentale” care, de fapt, susțin guvernarea și-i slujesc. Acest segment de asemenea se profilează foarte clar. L-am văzut și în cadrul discuțiilor din anul trecut, atunci când a fost dezbătută problema schimbării sistemului electoral. Și al treilea segment este cel, hai să-i spunem așa, independent, în măsura în care își poate desfășura activitatea și acesta este atacat, pentru că supraviețuiește din granturile care vin de la partenerii de dezvoltare. Chipurile, aceasta ar fi cea mai mare vulnerabilitate a acestui al treilea segment.”
Europa Liberă: Și nu contează ce rezultate, ce expertize furnizează? Faptul că trăiește din granturi deja e un păcat originar…
Igor Boțan: „Da, se promovează această idee, numai că, așa cum spuneam, guvernanții atunci trebuie să renunțe la Acordul de Asociere sau trebuie să renunțe la unele clauze din Acordul de Asociere, lucru imposibil, pentru că atunci când au urmat atacuri asupra organizațiilor societății civile a venit și mesajul foarte clar din partea partenerilor de dezvoltare că este un lucru inadmisibil și nimeni altul decât liderul Partidului Democrat, dl Plahotniuc, a spus că se stopează acest atac, care atunci avea expresia modificării legii cu privire la organizațiile nonguvernamentale, după care a intervenit o perioadă de calmitate, iar acum, odată cu manifestarea organizațiilor de media, iată am văzut această iritare a președintelui Parlamentului și toată vânzoleala care a apărut în media afiliată Partidului Democrat.”
Europa Liberă: Acordul de Asociere nu este singurul motiv pentru care guvernarea ar trebui să respecte cel puțin organizațiile nonguvernamentale, există și norme interne, care obligă să consulte societatea civilă atunci când elaborează acte normative.
Igor Boțan: „Cu certitudine există normele care trebuie respectate în raportul dintre organizațiile societății civile și organele de stat. Este vorba despre accesul la informare, transparența procesului decizional, dar mai există și alt fundal mult mai important, cel tradițional și valoric. Este vorba despre ceea ce ne spune Sfânta Scriptură: „După faptele lor îi veți cunoaște”. Și atunci când organizațiile societății civile iau documentele obligatorii pentru guvernanții noștri și văd cum își îndeplinesc obligațiunile, sigur că au atitudini critice, așa cum spuneam, foarte importante pentru a corecta, a aduce corecțiile în situația pe care o avem. Să luăm exemplul Foii de parcurs din 2016, elaborată de către guvernare pentru a redobândi încrederea partenerilor de dezvoltare. Nimeni nu a forțat atunci guvernarea, cel puțin de o manieră deschisă, ca să-și ia obligația în fața Uniunii Europene să demonopolizeze presa și piața de publicitate. A trecut mai mult de doi ani și vedem că situația s-a agravat. Vedem din rapoartele pe care le prezintă organizații specializate prestigioase de peste hotare, cum ar fi Reporters Sans Frontiers sau Nation In Transition, sau Freedom House ș.a.m.d. Deci, care pot fi acuzațiile la adresa organizațiilor de media din Republica Moldova, când faptele vorbesc în numele acestor guvernanți? Sau să luăm domeniul drepturilor omului. Nimeni nu a dat o apreciere mai adecvată la ceea ce se întâmplă în domeniul respectiv decât raportul ombudsmanului Republicii Moldova, care corelează foarte bine cu ceea ce scriu, cum apreciază, cum estimează situația la acest capitol organizațiile nonguvernamentale specializate din Republica Moldova. Sau să luăm problema furtului miliardului. Organizații specializate în permanență atrag atenția guvernării că procedează de o manieră inexplicabilă.”
Europa Liberă: Asta să fie oare cauza iritării? Și dacă e așa, asta înseamnă că au devenit eficiente aceste organizații?
Până la urmă, s-a dovedit că au avut dreptate organizațiile care s-au opus schimbării sistemului electoral...
Igor Boțan: „Cred că aveți dreptate, dar haideți să ne referim iarăși la documente și la organizațiile care sunt parteneri ai Republicii Moldova. Anul trecut cred că a fost anul de cumpănă pentru relațiile dintre guvernarea actuală și comunitatea organizațiilor nonguvernamentale. Este vorba despre modul în care a fost dezbătută problema schimbării sistemului electoral. Până la urmă, s-a dovedit din cele trei rapoarte ale Comisiei de la Veneția, făcute împreună cu OSCE, că au avut dreptate organizațiile care s-au opus acestei schimbări. Noi vedem acest lucru foarte, foarte clar din cele trei rapoarte – două rapoarte pe sistemul electoral și un raport pe finanțarea partidelor. Apropo, pe finanțarea partidelor, guvernarea de fapt nu și-a făcut temele pe acasă. Raportul Comisiei Europene din luna martie-aprilie arată foarte clar care sunt vulnerabilitățile și este absurd să presupui că instituțiile Uniunii Europene sunt naive, nu înțeleg ce se întâmplă în Republica Moldova și ar fi influențate de către organizațiile nonguvernamentale din Republica Moldova. Asta e pură naivitate sau rea-voință.”
Europa Liberă: Guvernarea vrea să dea senzația că are suficiente organizații care sprijină întru totul acțiunile partidului de guvernământ sau că nu are nevoie de organizații nonguvernamentale acide, cu fețele acrite, dar e un domeniu în care asistența ONG-urilor este absolut obligatorie. Vorbim despre respectarea drepturilor omului în Transnistria. Acolo guvernarea nu are alți ochi decât cei ai unor activiști. Cazurile de încălcare a drepturilor omului sunt semnalate nu ombudsmanului, nu guvernării, dar câtorva organizații nonguvernamentale, în special, Promo-LEX-ului, care tocmai a devenit indezirabil, pentru că s-a ocupat de protecția drepturilor omului; indezirabil în raport cu autoritățile nerecunoscutei republici. Iată un exemplu când oricât ar vrea guvernarea nu se poate lipsi de asistența absolut obligatorie a ONG-urilor.
Igor Boțan: „Mai este factorul pe care l-ați menționat de suport pentru organizațiile nonguvernamentale. Noi am văzut care este mesajul care vine din partea Uniunii Europene. Dacă Guvernul Republicii Moldova caută sprijin financiar din partea instituțiilor internaționale a partenerilor de dezvoltare, de ce atunci este atât de acid când atacă organizațiile nonguvernamentale pentru că sunt finanțate, practic, din aceleași surse?”
Europa Liberă: Și Bruxelles-ul îi spune asta guvernării: „Fiți buni și acceptați expertiza ONG-urilor”?
Igor Boțan: „Sigur, pentru că acesta de fapt este sensul acestui Forum al Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic. În privința colegilor noștri de la Promo-LEX, da, ei sunt în menghină. Pe de o parte, sunt presați și atacați de autoritățile transnistrene, pe de altă parte – de cele din Republica Moldova. Și am văzut acest lucru atunci când s-a profilat foarte clar cazul Brăguța, în care colegii noștri de la Promo-LEX au fost foarte, foarte activi și au avut o expertiză fără reproș, din punctul meu de vedere. Din acest unghi de vedere, da, putem să-i dăm dreptate lui Dorin Chirtoacă, care spune că, dacă se uită la ceea ce s-a întâmplat în ultimii zece ani, metaforic ar da foc la ce a contribuit Domnia sa ca să se realizeze. Situația a devenit mult mai proastă, mult mai rea. Deci, comuniștii, cel puțin aveau ideologie și din perspectiva ideologiei lor atacau organizațiile nonguvernamentale, deși nimeni alta decât dna Zinaida Greceanîi pe când era prim-ministru nu a invitat organizațiile nonguvernamentale ca să lucreze mână în mână în cadrul Millennium Challenger, în alte proiecte din cadrul Planului de acțiuni ș.a.m.d. Putem spune că da, situația a devenit acum mult mai proastă, iar Partidul Democrat, în general, nu e clar dacă are vreo ideologie. Se pretinde de stânga, activează pe dreapta, atacă organizațiile societății civile cu care ar trebui de fapt să coopereze, iar aceste organizații operează cu documente și cu fapte, nu cu atitudini voluntariste.”