Confuzie și îngrijorare după ce Trump anunță retragerea unor trupe din Germania

Cancelara Germaniei Angela Merkel și președintele SUA Donald Trump în timpul Summitului NATO de la Bruxelles, Belgia, iulie 2018.

Există o explicație mai prozaică: influența exercitată asupra lui Trump de Richard Grenell, ambasadorul SUA la Berlin, care a demisionat pe 1 iunie.

Donald Trump a stârnit confuzie și mari îngrijorări anunțând că dorește să retragă 9.500 din cei aproximativ 34.500 de militari americani din Germania. Înalții oficiali americani au fost luați prin surprindere, iar surse militare recunosc că Pentagonul încă nu a fost oficial informat de președinte.

Your browser doesn’t support HTML5

Confuzie și îngrijorare după ce Trump anunță retragerea unor trupe din Germania

Totuși, se insistă că decizia era pregătită de multă vreme și că ea nu are nimic de-a face cu tensiunile dintre Trump și cancelara germană Angela Merkel, care s-a opus public dorinței lui de a-l invita pe Vladimir Putin la viitoare reuniune la vârf a grupului G7, care va avea loc în SUA.

### Vezi și... ### Președintele Trump a cerut retragerea a mii de militari din Germania

Militarii US din Germania au putut fi, în timpul Războiului Rece, chiar în număr de 400.000, desfășurați în baze și orășele militare din Germania Federală.

Polonia a transmis pe loc că e gata să primească acei soldați pe solul său, ei reprezentând și o mană economică dar și un gest de desconsiderare la adresa Germaniei, iar Frankfurter Allgemeine Zeitung constata sec că “americanii nici măcar nu și-au informat partenerii din NATO” de intenție.

La Bruxelles, secretarul general Jens Stoltenberg a aflat despre decizia lui Trump din presă...

La Berlin, atunci când i s-a cerut o reacție oficială în legătură cu retragerea americană, purtătorul de cuvânt al guvernului lui Merkel, Steffen Seibert, a vorbit mai întâi despre un “zvon neconfirmat”. Ministra germană a apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a reamintit că prezența militarilor americani în Germania constituie o garanție de securitate chiar și pentru SUA, nu doar pentru Europa.

Secretarul general NATO Stoltenberg l-a sunat luni de îndată pe Trump, iar politicieni britanici și experți europeni militari au avertizat că decizia lui Trump ar putea în realitate oferi un avantaj Moscovei.

Secretarul general NATO Jens Stoltenberg, 8 iunie 2020.

Șeful civil al NATO, norvegianul Stoltenberg a fost luat prin surprindere, cu atât mai mult cu cât luni 8 iunie el își anunța la Bruxelles reflecția în legătură cu Alianța în viitorul deceniu, 2020-2030, iar asemenea deplasări de trupe și remodificare geostrategică a dispozitivului militar în Europa nu fuseseră prevăzute acolo.

Stoltenberg a vorbit astfel despre amenințarea pe care continuă să o reprezinte Rusia: "Rusia își continuă netulburată activitatea militară, Statul Islamic și alte grupări teroriste au prins curaj, iar propaganda e perpetuată atât de state cât și de alți actori."

Stoltenberg a mai vorbit la Bruxelles și despre China: "Ascensiunea Chinei afectează în mod fundamental balanța mondială a puterii, încingând rivalitățile în cursa pentru supremația economică și tehnologică, înmulțind amenințările aduse societății deschise și libertăților individuale și ascuțind competiția în legătură cu valorile noastre și modul nostru de viață."

Influența lui Richard Grenell

Relatând despre surpriza și confuzia din Pentagon, agenția Reuters, care a vorbit cu înalți oficiali, sugerează însă și o explicație mai prozaică, sau cel puțin complementară: influența exercitată asupra lui Trump de Richard Grenell, ambasadorul SUA la Berlin, care a demisionat pe 1 iunie și care ar fi păstrat o oarecare ranchiună (pique) pe gazdele sale. Grenell a folosit de mai multe ori un limbaj dur și nediplomatic la adresa guvernului german, mergând chiar până la a spune că Germania șubrezește Alianța. Totul plecând de la aceea că Germania încă nu și-a atins ținta angajamentului de a cheltui 2% din PIB pe apărare.

Departamentul apărării a cerut explicații despre asta Casei Albe, care deocamdată nu a răspuns...

La Londra, The Guardian estimează însă că Donald Trump nefiind cunoscut pentru asiduitatea sa în a duce la capăt un plan, e foarte posibil ca niciun fel de retragere a trupelor să nu aibă loc înainte de alegerile din noiembrie. În schimb, pentru perioada de după noiembrie incertitudinea e totală.

Trump a mai anunțat asemenea retrageri, precum o retragere totală a trupelor din Siria, în 2018, care nu a avut loc nici astăzi în totalitate.

Pe deasupra, Congresul SUA ar avea toate mijloacele, până atunci, să amâne sau să blocheze măsura. Totul s-ar schimba, însă, desigur, dacă Trump ar fi reales în noiembrie.