În cadrul unor audieri parlamentare, președintele Consiliului, Marcel Răducan, a precizat că aceste companii sunt cercetate pentru presupuse practici neconcurențiale, înțelegeri de cartel şi abuz de poziții dominante. Pe de altă parte, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică susține că recentele majorări sunt justificate fiind determinate de creșterea accizelor la carburanți şi majorarea cotaţiilor pe piaţa internaţională.
Your browser doesn’t support HTML5
În vizorul Consiliului Concurenței au ajuns șase cele mai mari companii petroliere care dețin 66 la sută din stațiile PECO din țară. De la începutul anului aceste companii au majorat în medie cu un leu prețurile la benzină şi motorină invocând majorarea accizelor şi a prețurilor de import. Urmare a unor inspecţii inopinate la sediile companiilor, Consiliul Concurenței le suspectează că abuzând de pozițiile dominante aceste companii stabilesc înțelegeri de cartel majorând identic prețurile, altfel zis forțează consumatorii să accepte preturi mai mari.
Semnele de coordonare a prețurilor au devenit vădite
Investigațiile continuă, a precizat președintele Consiliului Concurenței, Marcel Răducan: „Întreprinderile concurente de pe piață adoptă un comportament similar din punct de vedere al modificărilor la preţuri, acestea fiind în aceeaşi valoare şi cu un interval de 48 şi 72 de ore. Luând în considerare analiza în dinamică efectuată pe parcursul ultimilor doi ani semnele de coordonare a prețurilor au devenit vădite.”
Consiliul Concurenței mai constată că operatorii reacționează foarte rapid atunci când sunt majorate cotațiile internaționale la combustibil, dar nu se grăbesc să micșoreze prețurile atunci când cotațiile scad.
### Vezi și... ### Constantin Tampiza: Urgent de creat o comisie care să examineze prețurile la produse petroliereÎn cadrul audierilor la comisia parlamentară economie, buget şi finanţe, directorul general al Agenţiai Naţionale de Reglementare în Energetică, Veaceslav Untilă, a menţionat că scumpirea benzinei și motorinei reflectă evoluțiile de pe piața internațională, dar și majorarea accizelor la importul produselor petroliere, din 1 ianuarie. Untilă a mai afirmat că instituţia de reglementare nu are pârghii legale să intervină după modificările legislative din martie 2019 când s-a renunțat la plafonarea prețurilor la carburanți de către ANRE. Veaceslav Untilă a respins criticile unor deputați care au acuzat instituţia de reglementare că ar fi avocata petroliştilor şi că şi-ar declina impropriu orice responsabilitate:
„Noi nu putem să depășim atribuțiile pe care le avem. Voi legiuitorii aţi creat o lege pe care ne-aţi dat-o ca instrument. Legea asta nu prevede ca noi să intervenim atunci când vrem. Putem interveni o singură dată când vorbim de 10% rentabilitate. Mai mult noi nu putem să facem nimic. Şi noi nu suntem avocaţii. Dacă aveți întrebarea asta puneți-o petroliștilor ei sunt aici.”
Reprezentanți a două companii petroliere prezenți la dezbatere au negat că prin înțelegeri de cartel au stabilit prețuri exagerate. Directorul unei companii petroliere Feyruz Isaev a făcut trimitere la presiuni din partea politicului de a menține prețul în preajma recentelor campanii electorale. Isaev a dat asigurări că petroliştii vor accepta orice decizie luată de autorităţi, dar a sugerat că revenirea la practica de plafonare a preţurilor nu ar fi cea mai bună soluţie.
### Vezi și... ### Premierul interimar Aureliu Ciocoi a cerut explicații în cazul scumpirii produselor petroliereRecent, la inițiativa premierului interimar, a fost creat un grup de lucru care are sarcina să propune modificări în legislația privind produsele petroliere. Un proiect de modificare a acestei legi există deja de un an în Parlament, proiect care prevede, în linii generale, renunțarea la practica de a lăsa la latitudinea operatorilor stabilirea preţului la pompă şi revenirea la plafonarea preţurilor de către ANRE. Reglementarea şi plafonarea prețurilor la combustibil a fost instituită prima dată în 2016 după ce marii operatori de pe piață au fost sancționați pentru înțelegere de cartel ce a condus atunci la o creștere exagerată a costurilor la pompă. Această practică rar întâlnită de a plafona preţurile a fost criticată de experții în domeniu pe motiv că venea în contradicție cu principiile pieței liberalizate şi a fost anulată în martie 2019 urmare a mai multor proteste ale importatorilor de produse petroliere și ale automobiliștilor.