Controverse politice și morale la Washington stârnite de condamnarea lui Navalnîi în Rusia

Susținători ai fostului președinte Donald Trump au reacționat, după ce secretarul de Stat Antony Blinken a condamnat pe Twitter noul proces intentat liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi.

Un tribunal rus l-a condamnat pe Navalnîi pentru acuzații de extremism la 19 ani de închisoare vineri, la o zi după ce Trump a fost adus în fața instanței federale, la Washington, în legătură cu acuzații legate de alegerile prezidențiale din 2020 și revolta de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021.

Your browser doesn’t support HTML5

Controverse politice și morale la Washington stârnite de condamnarea lui Navalnîi în Rusia

„Statele Unite critică în mod categoric condamnarea liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, în baza unor acuzații motivate politic”, a postat Blinken, continuând "Kremlinul nu poate ascunde adevărul. Navalnîi ar trebui eliberat."

Trump, liderul în cursa pentru nominalizarea prezidențială republicană din 2024, a fost adus în fața instanței sub acuzații vizând faptul că s-ar fi angajat într-o conspirație menită să răstoarne rezultatelor alegerilor din 2020. Fostul președinte a pledat nevinovat la acuzațiile de fraudare a Statelor Unite, conspirație de obstrucționare a unui proces offcial și conspirație împotriva drepturilor cetățenilor.

Navalnîi: O viață de politică, proteste și închisoare

Trump ar putea fi inculpat din nou, săptămâna viitoare, pentru presupus amestec în alegerile din statul Georgia. Criticii care susțin că Trump este victima unui proces politic au arătat că mesajul lui Blinken despre Navalnîi ar fi un gest „cinic”, „insensibil” și „tiranic”. „Exact ZERO conștiință de sine!!!” a postat Donald Trump Jr, fiul fostului președinte, continuând: „Ai cedat cu adevărat terenul moral aici... Mă întreb de unde au luat ideea că e acceptabil să bagi la pușcărie opoziția politică?" „Lipsa de conștiință de sine este uluitoare,” a postat și candidatul la nominalizarea prezidențială republicană, Vivek Ramaswamy.

### Vezi și... ### Donald Trump, primul ex-președinte american acuzat de blocarea transferului pașnic al puterii

Întrebat în legătură cu aceste reacții purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat s-a limitat că vorbească despre procesul dizidentului rus „Prin desfășurarea acestui ultim proces în secret și limitarea accesului avocaților săi la dovezi presupuse, autoritățile ruse au ilustrat din nou atât lipsa de temei a cazului lor, cât și absența unui cadru echitabil pentru cei care îndrăznesc să critice regimul", se arată în declarație, care continuă „Ne alăturăm din nou familiei, colegilor și susținătorilor domnului Navalnîi din întreaga lume în a cere eliberarea sa imediată și sfârșitul reprimării continue a vocilor independente din Rusia.” Această declarație a apărut în ziua în care Trump posta la adresa investigatorului special amenințarea „DACĂ MĂ ATACI, VIN DUPĂ TINE!”

Ministerul Justiției a răspuns postării lui Trump cerând unui judecător federal care supraveghează cazul să emită o ordonanță de protecție, care ar limita informațiile pe care Trump și echipa sa legală ar fi autorizați să le împărtășească public cu privire la caz.