Linkuri accesibilitate

Procurorii ruși cer încă 20 de ani de închisoare pentru Aleksei Navalnîi


Politicianul rus de opoziție Aleksei Navalny (foto de arhivă)
Politicianul rus de opoziție Aleksei Navalny (foto de arhivă)

Procurorii de stat au cerut ca Aleksei Navalnîisă primească încă 20 de ani într-o colonie penală, sub acuzații care includ extremism.

Agenția de presă de stat TASS a spus că procurorii au cerut la o audiere din 20 iulie ca și co-inculpatul lui Navalnîi, Daniel Holodni, să fie condamnat la 10 ani de închisoare. TASS a citat un avocat care a spus că un verdict final în acest caz va fi anunțat pe 4 august.

Navalnîi, critic al Kremlinului și cruciat anticorupție este acuzat în temeiul a șase articole din Codul penal rus, inclusiv de crearea și finanțarea unei comunități extremiste, apel la extremism, reabilitarea nazismului și implicarea minorilor în acte periculoase.

Cazul tratează Fundația Anticorupție a lui Navalnîi (FBK), care, la cererea parchetului, a fost declarată extremistă în 2021 -- interzicând toate activitățile sale în Rusia.

Țara „se zbate într-o baltă de noroi sau sânge”

Navalnîi a declarat pe rețelele de socializare că se așteaptă la o pedeapsă de la 15 la 20 de ani, în ciuda a ceea ce pretinde a fi dovezi „fără sens” prezentate în timpul procesului său cu ușile închise, inclusiv versuri ale rapperului Morgenștern și o criptoplată care încearcă să-l lege pe Navalnîi de miliardarul american Warren Buffet.

Avocatul în vârstă de 47 de ani, care a pledat nevinovat pentru toate acuzațiile, s-a referit sarcastic la „procesul uimitor” și a spus că versurile rap sunt „dovezi destul de puternice că eu, așa cum spune acuzarea, am plănuit răsturnarea lui Vladimir Putin prin forță”.

În cea mai recentă postare pe Telegram, Navalnîi a lansat o declarație în care a criticat cu înverșunare guvernul rus, spunând că țara „se zbate într-o baltă de noroi sau sânge, cu oase rupte, cu o populație săracă, care a fost jefuită și [cu] zeci de mii de victime moarte în cel mai stupid și fără sens război al secolului 21”.

Ultimul cuvânt al lui Aleksei Navalnîi

El continuă să spună că statul rus este un stat polițienesc, „inteligență fără conștiință”, dar și-a încheiat declarația, pe care a numit-o „Ultimul cuvânt al lui Aleksei Navalnîi”, cu optimism.

„Dar mai devreme sau mai târziu, desigur, se va ridica din nou. Și depinde de noi pe ce se va baza [inteligență sau conștiință] în viitor.”

Procesul a început pe 6 iunie după ce echipa juridică a lui Navalnîi și Holodni, care este directorul tehnic al canalului de YouTube Navalny LIVE, au cerut recuzarea judecătorului, Andrei Suvorov, spunând că procesul ar trebui să aibă loc la Moscova, deoarece ambii sunt înregistrați oficial acolo, iar procesul este despre acuzații legate de Moscova.

Suvorov a respins moțiunea și a decis pe 19 iunie că procesul va avea loc cu ușile închise, într-o sală de judecată improvizată din colonia penală unde se află Navalnîi, la 260 de kilometri est de Moscova.

Navalnîi ispășește, în prezent, o pedeapsă combinată de 11 ani și jumătate de închisoare pentru acuzații anterioare. El a fost arestat în ianuarie 2021 la întoarcerea în Rusia din Germania, unde urma un tratament pentru o otrăvire aproape fatală cu un agent nervos de tip Noviciok despre care spune că a fost un atentat la comanda lui Putin.

Uniunea Europeană l-a adăugat pe lista de sancțiuni pe 20 iulie pe șeful lagărului de prizonieri rus în care este încarcerat Navalnîi.

XS
SM
MD
LG