Coronavirus: audieri în Parlament, mesaje SMS și scanere la graniță (VIDEO)

Aeroportul Internațional Chișinău, 25 februarie 2020

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, le-a spus deputaților că, în această după-amiază, în Republica Moldova nu exista niciun caz confirmat de coronavirus și a dat asigurări că autoritățile urmează un plan de acțiuni bine stabilite pentru a preveni și depista infecția. Nimeni nu este interesat să ascundă apariția infecției, a spus Dumbrăveanu la audieri parlamentare.

Your browser doesn’t support HTML5

Coronavirus: audieri în Parlament, mesaje SMS și scanere la graniță


Parlamentarii l-au chemat la raport pe ministrul Sănătății, în cea de-a cincea zi din momentul în care autoritățile Republicii Moldova au luat primele măsuri împotriva unei eventuale răspândiri a coronavirusului pe teritoriul țării. Unii consideră că Ministerul Sănătății ar fi trebuit să fie mai energic. Măsurarea temperaturii corporale a tuturor persoanelor care traversează frontierele fie pe cale terestră, fie pe cale aeriană a devenit obligatorie abia la începutul acestei săptămâni. Chiar dacă noul coronavirus demult face ravagii în Italia, țară în care se află foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova. Până acum, doar trei oameni veniți din exterior au fost supuși testelor la coronavirus, iar rezultatele au fost negative, a dat asigurări ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu:

Viorica Dumbrăveanu

„La momentul actual, în Republica Moldova nu este înregistrat niciun caz de infecție cu coronavirus. Da, recunosc am avut cazuri suspecte, am aplicat testele, dar a fost exclusă infecția cu COVID-19. Nu este în interesul Ministerului Sănătății să mușamalizăm existența vreunui caz de infectare cu coronavirus.”

Referindu-se la măsurile de securitate întreprinse la frontiere, mai cu seamă la Aeroportul Chișinău, unde luni a fost instalat un termoscaner, ministrul a estimat că dotările sunt, deocamdată, suficiente, iar camere de izolare urmează să fie amenajate în următoarele zile și în vămile terestre. Acolo temperatura corporală este măsurată manual din considerente de comoditate, a menționat Viorica Dumbrăveanu. În ceea ce privește testele de depistare și confirmare a coronaviruslui, ministrul a declarat că acestea vor fi aplicate numai dacă oamenii prezintă simptomele epidemiei – febră, tuse, durere în gât, secreții nazale etc.

### Vezi și... ### Numărul îmbolnăvirilor cu coronavirus în afara Chinei l-a depășit pe cel din China continentală


„Au fost oferite 480 de teste de diagnosticare a infecției de tip nou și 200 de teste de control. Se completează în mod obligatoriu fișa epidemiologică de către pasagerii care vin din zonele cu risc epidemic sporit și plasarea acestora în supraveghere la domiciliu pe un termen de 14 zile. Sigur că prin această fișă nu putem condiționa obligativitatea, dar, cel puțin, este și o responsabilizare a persoanelor.”

Zilnic, pe Aeroportul Internațional Chișinău aterizează cel puțin două curse de avion din Italia. Iar miercuri au fost operate un total de șase, dintre care jumătate din orașe italiene afectate de epidemia de coronavirus. În contextul măsurilor luate de autorități, i-am întrebat de locuitorii Chișinăului și cetățenii tocmai reveniți în țară pe aeroport din Italia, cât de securizată cred ei că este Republica Moldova împotriva răspândirii infecției?

Your browser doesn’t support HTML5

Ce știu cetățenii R. Moldova despre coronavirus şi cum se protejează


- Ce se spune la televizor asta știu și eu.

- Măsuri de protecție, de siguranță, este evident că sunt necesare, dar nu exagerăm.

- Până când nu am habar. Nu m-a „mușcat”.

- E imposibil să te protejezi în Moldova, circulând cu transportul public, unde oamenii stau nas în nas. Cu igiena o ducem rău.

- Am privit ieri o emisiune la televizor și am aflat că avem toate cele necesare. Din păcate, atunci când se spune că suntem pregătiți, că avem de toate, cum se întâmplă ceva, noi nu avem nimic.

- În ziua de azi știrile sunt mai mult propagandă. Măștile costau 65 de bani. Am văzut multe postări pe rețelele sociale. Nu am verificat. Prețurile au crescut. Cu ce scop? Pentru a crește veniturile? Acestea nu sunt măsuri de precauție, ci de câștig.

### Vezi și... ### Primul caz de coronavirus confirmat în România


Deputații s-au arătat îngrijorați de scumpirea măștilor de protecție la începutul acestei săptămâni și urmată de dispariția lor din farmacii, deopotrivă cu dezinfectanții. Ministrul Sănătății a spus că adaosul comercial pentru aceste mijloace de protecție a fost plafonat cu 20%, iar Serviciul Fiscal ar urma să efectueze controale, după ce o inițiativă în acest sens va fi elaborată și publicată oficial.

Deocamdată, autoritățile nu au un amplu plan de acțiuni concrete, dar urmează să fie elaborat în cel mai scurt timp, iar în caz de necesitate, a dat asigurări ministrul Sănătății, bani ar putea fi luați din fondurile de rezervă.

Între timp, Guvernul a găsit de cuviință să trimită mesaje pe telefoanele mobile prin care îndeamnă cetăţenii să aibă grijă de sănătate, să sune imediat medicul de familie în caz de febra sau tuse, iar persoanelor revenite din zone afectate de coronavirus să sune la 112 dacă se simt rău. Mesajul a generat a gamă diversă de reacții pe rețelele sociale. Unii s-au întrebat ironic de unde să fi făcut rost Guvernul de numerele de telefoane, iar acei care nu au primit asemenea avertismente s-au simțit lezați în dreptul de a beneficia de grija paternă a Cabinetului de Miniștri.