Coronavirus în România: forța militară poate modifica moralitatea medicilor?

Două probleme complică în aceste zile criza din sistemul de sănătate: pe de o parte neglijența și ignoranța, care duce la dezvoltarea focarelor de infecție și, pe de altă parte, teama și fuga medicilor și asistentelor medicale din fața epidemiei.

Un nou caz serios a fost semnalat la Baia Mare, potrivit presei locale, unde o femeie de afaceri bolnavă de coronavirus, cu simptome, dar care nu a recunoscut că a călătorit în afara țării în ultima vreme, ar fi venit în contact cu mai mulți medici de la trei spitale din oraș. Femeia se află acum internată în stare gravă la Cluj. Se pare, că la fel s-ar fi întâmplat și la Suceava, unde totul ar fi pornit tot de la o femeie de afaceri, care s-ar fi întors după o vacanță în Seychelles cu simptome de pneumonie și care ar fi fost recomandată de fostul șef al spitalului județean din Suceava pentru analize și investigații la mai multe secții, unde ar fi intrat în contact cu mai mulți medici și asistente medicale.

### Vezi și... ### Cine-i apără pe medici? Aproape un sfert din cei bolnavi de COVID-19 sunt lucrători medicali


638 din cazurile raportate până acum la nivel național se află în Suceava, ceea ce înseamnă aproximativ 25% din totalul infectărilor. De asemenea 31 dintre oamenii care au murit sunt tot de aici, iar 181 de cadre medicale au fost testate pozitiv.

Nu e clar, în schimb, cum au fost contaminate 24 de cadre medicale de la Spitalul Militar București, considerat cel mai bun spital din România, acolo unde sunt duși în caz de urgență înalții demnitari.

Șefa acestui spital, comandanta Florentina Ioniţă-Radu spune că testele sunt relative și că boala fiind comunitară, „indiferent de măsurile de precauţie” pe care le iau medicii și oamenii, în general, tot e posibil să se infecteze și că „cel mai important” este „să ştie ce au de făcut”.

### Vezi și... ### Adrian Ianovici: „Timp de patru zile, oamenii au strâns peste 400 de mii de euro pentru spitalul din Suceava”


Nici la Spitalul Județean din Deva nu se știe ce s-a întâmplat, cert este că la început au fost infectați toți doctorii de la secția de oncologie. Apoi au fost depistați 13 pacienți testați pozitiv, însă nu există nici aici o anchetă care să arate cum au stat lucrurile. Cert este că 73 de pacienți și mai multe zeci de cadre medicale se află în carantină în interiorul spitalului.

Acestea sunt situațiile cele mai intrigante, dar în toată țara numărul spitalelor care repetă cumva același scenariu este în creștere. La fel și numărul medicilor care se retrag de pe frontul luptei cu coronavirusul.

De exemplu, opt medici de la Spitalul Județean Arad au demisionat și peste 80 de angajați și-au luat concediu medical. Mulți invocă lipsa echipamentelor, în vreme ce alții nici măcar nu vor să vorbească. Peste tot în țară au fost înregistrate demisii și concedii. Un caz elocvent este la Orăștie, unde o tânără doctoriță de la secția de terapie intensive și-a dat demisia, iar în locul său s-a oferit să revină în activitate un medic pensionar.

Pentru a schimba această atmosferă în care moralitatea nu contează, iar constrângerile nu sunt încă atât de dure încât să-i oblige pe medici să rămână pe baricade, premierul român Ludovic Orban a adus în guvern al doilea militar, după ministrul Apărării, care este un general în retragere. Și anume, pe generalul medic dr. Ionel Paul Oprea, care a fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătăţi. Generalul-medic a fost şef al Direcţiei Medicale a Ministerului Apărării Naţionale, este chirurg la Spitalul Militar Central, dar are şi experienţa frontului, fiindcă s-a aflat la comanda unor structuri medicale în teatrele de operaţii din Angola și Somalia.