Domeniul cultural care a fost primul restricționat în R. Moldova începe a contabiliza însă pierderile, mai ales că se apropie zilele în care trebuie să fie achitate salariile.
Your browser doesn’t support HTML5
„Stai acasă şi citeşte. Noi îţi vom livra cărţile mult dorite”, este îndemnul portalului elefant.md, o platformă care vinde o gamă diversă de produse în regim online. Este o ofertă ca multe altele care sprijină autoizolarea la domiciliu cu randament maxim.
Se comandă mai multe cărţi, jocuri de societate, focuri pentru copii
Când autorităţile au închis practic tot comerţul, cu excepţia farmaciilor, alimentarelor şi a benzinăriilor, şi-a tras obloanele şi magazinul din centrul Chişinăului al rețelei. Administraţia companiei a decis să micşoreze plafonul minim de la care încep livrările gratuite şi spune că rezultatele nu sunt atât de rele. Vladlena Serebrian este manager pentru relaţii cu clienţi şi spune că în ultimele zile vânzările de cărţi sunt în creştere, nu şi la celelalte produse, dar încă este prematură o evaluare de marketing. „Avem un feed-back foarte pozitiv din partea clienţilor pentru faptul că nu am stopat oarecum activitatea şi, în continuare, susţinem campania #Stăm acasă prin livrarea comenzilor la domiciliu. Se comandă mai multe cărţi, jocuri de societate, focuri pentru copii. Odată ce stăm acasă trebuie să avem o ocupaţie”.
Pentru mulţi manageri de edituri, librării şi teatre carantina generată de coronavirus înseamnă şoc şi incertitudine din punct de vedere contabil.
Editura Cartier la fel încearcă să menţină legătura cu cititorii, oferindu-le pe perioada pandemiei acces gratuit la cea mai mare parte a volumelor scoase în varianta digitală. Dar perspectivele sunt sumbre, afirmă directorul Gheorghe Erizanu. Redactorii continua activitatea de acasă la lucrările în curs de apariţie, la fel se fac vânzări pe online. În întreg domeniul cultural sunt pierderi, şi asta încă e puţin spus, încearcă să pună diagnosticul Gheorghe Erizanu. „Se lucrează de acasă, tipografiile sunt închise, librăriile închise. Salariile nu ştiu cum o să le plătesc pe data de 1. În situaţii de felul acesta oamenii îşi focusează banii pentru mâncare, nu pentru cărţi.”
În lumea teatrului este aceeaşi nelinişte, chiar dacă directorul adjunct al Teatrului „Satiricus. I.L. Caragiale”, Ion Grosu, încearcă să fie optimist. Salariile de la acest teatru se formează astfel: 60% de la bugetul de stat, 40% din vânzarea biletelor. Parte din spectatori şi-au recuperat banii pentru biletele vândute la reprezentațiile anulate. Săptămâna trecută actorii au ieşit la serviciu, la repetiţiile pentru noua montare a piesei „Revizorul” de N. Gogol, acum stau acasă, fiindcă le-a fost interzisă şi această activitate, spune Ion Grosu.
Spectatorul acum parcă e debusolat
„Influențează asupra planului financiar pe care teatrele trebuie să le dea, influențează şi asupra spectatorului, spectatorul acum parcă e debusolat. Nu ştim când vom începe activitatea. La sfârşitul lunii aprilie avem turnee la festivaluri, avem plecări, avem montări. Până în luna iunie avem vreo 15 turnee, erau planificate, turnee care se plătesc, care aduc bani teatrului, deocamdată s-au suspendat”.
Alţi directori de companii cu caracter cultural au spus că incertitudinea din domeniu e atât de mare încât un colac de salvare ar putea veni numai de la autorităţi. Gherghe Erizanu de la Editura Cartier nu-și pune însă mari speranțe în punguța cu doi bani a guvernului. Salvarea este în puterile proprii, concluzionează el pornind de la suita de declaraţii şi acţiuni ale guvernării pe vreme de epidemie în raport cu situația oamenilor de afaceri, autoritățile găsind de cuviință să împartă medalii și epoleți de general în timp ce molima Covid-19 în R. Moldova este abia la primul capitol.