Ministrul de externe al Rusiei Serghei Lavrov a făcut din nou zilele acestea o serie de declarații foarte dure despre ceea ce el numește amenințarea NATO dinspre vest și despre cum, potrivit Moscovei, NATO și SUA ar arma Statul Islamic (SI) în Afganistan (fără a preciza însă că Talibanii, adversarii SI, sunt acum sprijiniți de Rusia).
NATO plănuiește o serie întreagă de manevre anul acesta pentru a putea înfrunta, cum spus-o secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, „o lume din ce în ce mai primejdioasă”.
Pe lângă manevre în țările est-europene membre în Alianță, NATO a mai lansat și un proiect comun de apărare cibernetică cu Republica Moldova. Un proiect similar, constând într-un centru de studiu în chestiunile legate de apărarea cibernetică, bazat la Chișinău, funcționează încă din 2016.
Rusia mai acuză SUA și NATO și de complezență în chestiunea activității Statului Islamic în Afganistan, unde, pe piața terorismul și a tendinței expansioniste Statul Islamic are de înfruntat mișcarea Talibanilor, despre care se crede că ar fi sprijiniți în ascuns de Moscova.
Deși războiul din Afganistan durează deja de 17 ani, Talibanii controlează, potrivit unui ultim raport oficial SUA, circa 56% din teritoriu.
La fel, acuzații reciproce mai sunt aduse și în legătură cu activitățile din Marea Neagră, unde Rusia îşi sporeşte capacităţile militare. Lucrul a fost negat de Evgheni Serebrennikov, vicepreşedintele Comisiei pentru apărare şi securitate din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului), care a spus că afirmația este ''clar o minciună'' în contextul în care două distrugătoare americane se află deja în prezent în Marea Neagră.
Serebrennikov a afirmat că Washingtonul încearcă „să folosească această minciună pentru a exercita presiuni politice asupra Rusiei”.
Distrugătorul american DDG-64 Carney a intrat duminică în Marea Neagră pentru a se alătura distrugătorului DDG-71Ross, aminteşte RIA Novosti, care scrie că ambele nave sunt echipate, printre altele, cu rachete de croazieră Tomahawk.
Totuşi, cele două distrugătoare americane, care se află acum în Marea Neagră, nu reprezintă o ameninţare serioasă la adresa Rusiei, care dispune de un grup de forţe mult mai important în regiune, a declarat marţi pentru RIA Novosti amiralul Vladimir Valuiev, fostul comandant al Flotei Rusiei din Marea Baltică.
Potrivit acestuia, cele două distrugătoare americane se află sub o monitorizare permanentă din partea Rusiei, indicând că navele americane sunt urmărite constant de sistemele de observare ruseşti „spaţial (satelit), radar (tactic)”, de echipamente situate atât pe nave, cât şi pe submarine, inclusiv pe nave civile, care trec prin zonă.
Convenţia Mării Negre, care datează din 1936, stipulează că ţările neriverane cu Marea Neagră nu au permisiunea de a menţine acolo vase militare pe o perioadă mai mare de 21 de zile, însă vasele statelor membre NATO staţionează în apele Mării Negre prin rotaţie şi nu depășesc această perioadă de trei săptămâni.
În paralel, Rusia a organizat săptămâna trecută aplicaţii cu sisteme de rachete balistice Iskander-M în regiunea Krasnodar, care se învecinează cu Crimeea, care face parte acum din districtul militar Sud la Rusiei. Exerciţiile au vizat desfăşurarea şi instalarea acestor sisteme în secret pe anumite poziţii, pregătirea pentru lansarea electronică a rachetelor asupra unor ţinte ale unui inamic convenţional.