La Bruxelles începe mâine un summit al Alianţei Nord-Atlantice aşteptat cu mari îngrijorări din cauza încercărilor prin care trec în acest moment relaţiile transatlantice.
După ce cu câteva zile înainte de reuniune preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, le-a reproşat din nou, însă pe un ton mai dur ca niciodată, liderilor mai multor ţări aliate din NATO, printre care Belgia, Canada, Germania şi Norvegia, că nu cheltuiesc mai mult pentru apărare, astăzi, cu o zi înainte de a-l întâlni pe preşedintele american la reuniune, doi lideri europeni şi secretarul general NATO i-au dat un răspuns: am reuşit lucruri nemaipomenite încă începând cu al Doilea Război Mondial şi avem intenţia să continuăm tot aşa, ba chiar cu eforturi duble - este, pe scurt, ceea ce i-au transmis de la Bruxelles liderului de la Casa Albă președintele Consiliului European, Donald Tusk, cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, alături de Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Deja sunt opt aliate care cheltuiesc mai mult de 2% pentru apărare, faţă de trei în 2014. Am avut în 2017 cea mai mare majorare de cheltuieli militare de până acum”, a spus Jens Stoltenberg, după ce a semnat împreună cu Donald Tusk şi Jean-Claude Juncker un acord de cooperare între Uniunea Europeană şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.
Your browser doesn’t support HTML5
Secretarul General NATO s-a declarat totodată sigur că NATO şi SUA vor reuşi să treacă şi de această data peste tensiuni, întrucât „un NATO mai puternic e în beneficiul tuturor”.
El a părut să schiţeze şi un gest de recunoaştere a meritului preşedintelui american în ceea ce a numit „stimularea statelor din NATO” să-şi majoreze cheltuielile militare”.
Mai puţin diplomatic, Donald Tusk i-a cerut preşedintelui american să înceteze cu mustrările la adresa aliaţilor din NATO în legătură cu nivelul cheltuielilor militare, insistând că SUA ar trebui să preţuiască Europa ca pe cel mai apropiat aliat al său.
„Dragă America, preţuieşte-ţi aliaţii, la urma urmei nu ai atât de mulţi”, a spus Tusk, președintele Consiliului European, fost premier polonez, încercând, de asemenea, să respingă argumentul potrivit căruia doar SUA protejează Europa.
„Europa a fost prima care a răspuns atunci când SUA au fost atacate pe 11 septembrie 2001 şi a pierdut 870 soldați în războiul din Afganistan. Stimate domnule preşedinte, vă rog să vă amintiţi de acest lucru mâine când ne întâlnim la summitul NATO, dar mai ales când vă întâlniţi cu preşedintele rus Vladimir Putin la Helsinki”, a spus Tusk în conferinţa de presă de la Bruxelles.