Săptămâna viitoare are loc la Bruxelles summitul NATO, la care participa lideri din cele 29 de state membre, printre care și preşedintele SUA, Donald Trump. Într-un interviu pentru Europa Liberă, cu corespondentul nostru la Bruxelles, Rizhard Jozwiak, asistentul adjunct al secretarului general al NATO, James Appathurai, a vorbit despre relația Alianței cu Georgia și Ucraina și despre evoluțiile din relația transatlantică.
Europa Liberă: La summitul de săptămâna viitoare va avea loc o reuniune Ucraina-Georgia-NATO – ce se întâmplă?
James Appathurai: „Pentru că cele doua țări sunt doi dintre partenerii noştri cei mai proeminenți. Georgia, care de ani de zile face eforturi pentru a deveni membră a NATO. Acum și Ucraina a luat decizia de a aspira la calitatea de membru NATO. Georgia contribuie în mod substanțial la operațiunile Alianţei, ca și la cele ale Uniunii Europene, și există un context al Mării Negre, pentru că securitatea la Marea Neagra s-a deteriorat după ce Rusia a anexat Crimeea (în 2014) și avem foarte multe de discutat, inclusiv sprijinul pe care NATO să îl ofere acestor țări.”
Europa Liberă: Și care va fi rezultatul acestei întrevederi?
James Appathurai: „Vom avea abordări diferite pentru această întâlnire. Chiar dacă întrevederile au loc în aceiași sală, pentru eficiență, noi le tratăm ca țări individuale și avem rezultate individuale în cooperarea cu fiecare dintre aceste țări. Avem o mulțime de lucruri, așa cum am spus, despre NATO în Georgia și despre Georgia în NATO. Lucram la inițiative care să adâncească cooperarea noastră, sprijinul nostru pentru reforme, de exemplu, în contextul Mării Negre – unde vom avea un exercițiu anul viitor. Pentru Ucraina avem o pistă separată – sunt tot felul de proiecte grupate în domeniul medicinei militare sau sprijinului pentru a scăpa de muniția neexplodată care este periculoasă, ajutându-i pe ucraineni în operațiuni de comandă și control. Așa că sunt piste separate cu rezultate separate, dar la acelaşi nivel de angajament.”
Europa Liberă: Ce va primi Georgia la acest summit?
James Appathurai: „Nu este vorba de a primi ceva. Nu este o tranzacție. Primul lucru este că Georgia va participa pentru prima dată la o reuniune la nivelul summitului NATO. Asta reprezintă o evoluție importantă pentru noi. Este și a zecea aniversare a comisiei NATO-Georgia, așa că am vrea să sărbătorim ceea ce am realizat prin colaborarea noastră. În al doilea rând noi vrem să avansăm pe baza colaborării noastre și v-am spus că vrem să facem o mulțime de lucruri. Avem un centru de pregătire și de educație în Georgia, avem o instituție de apărare care construiește școli în Georgia, avem echipe de experţi care ajută și în unele cazuri sunt în cadrul unor ministere, sprijinind reforma. Vom avea acel exercițiu anul viitor, îi ajutăm să își extindă participarea în domeniul aviației și marinei în Marea Neagră, așa că sunt o mulțime de lucruri care vor urma acestei întâlniri.”
Europa Liberă: Dar este Planul de Acţiuni pentru aderare, MAP, tot atât de evaziv ca întotdeauna?
James Appathurai: „Planul de acțiuni pentru aderare (MAP) este un pas către aderarea la NATO și el este reflectat în declarații trecute. Modul în care noi, la NATO, abordam chestiunea este că MAP și aderarea vor veni. Aceasta este o hotărâre a NATO, dar acum, pe ceea ce trebuie să ne concentrăm este pe reformă și pe sprijin de toate felurile. Aşa că facem tot ce putem să oferim sprijin, să întărim acest sprijin, și când va sosi ziua ca politica să fie în bună stare, atunci Georgia va fi pregătită.
Europa Liberă: Nu se opune Ungaria unui summit la Marea Neagra?
James Appathurai: „Nu îl numim un summit la Marea Neagra, pentru că nu ne vom concentra numai pe Marea Neagră. Știți cum funcționează NATO – deciziile se iau pentru că toți aliații sunt de acord. Așa că aceasta întâlnire va avea loc cu întregul sprijin al Ungariei.”
Europa Liberă: Pentru Ucraina, avem fondurile de încredere. Care va fi pasul următor în relația NATO cu Ucraina?
James Appathurai: „Aici ne concentrăm pe un pachet amplu de asistentă – pe care l-am și aprobat – și care va fi revăzut pentru summit, se vor adaugă fonduri pentru proiecte. Fondurile de încredere sunt doar un mecanism financiar. Proiectele, precum cele despre care am vorbit, de deminare, sau de rezolvare a munițiilor neexplodate, sau medicina militară, sau cele pentru comandă și control și interoperabilitate. Acestea sunt zone în care NATO poate oferi mai mult, dacă sunt fonduri pentru a susține experții noștri, așa că noi credem că acesta va urma. Vom adăuga sprijin practic, dar este important să avem și o discuție politică la nivel înalt cu Ucraina, pentru că acolo, pe teritoriul ucrainean, se desfășoară un război – aproximativ 10 mii de ucraineni au fost omorâți și sunt oameni care sunt omorâți zilnic, așa că vrem să ne concentrăm nu numai pe partea tehnică, dar și pe ceea ce se întâmplă în acea țară și să declarăm din nou pentru Ucraina și pentru Georgia întregul sprijin NATO pentru integritatea lor teritorială în granițele recunoscute internaţional.”
Europa Liberă: În final, să vorbim despre relațiile transatlantice. Am văzut un summit G7 destul de haotic în Canada, pe 8 iunie, unde președintele american Donald Trump a insultat națiunea gazda, a refuzat să sprijine declarația finală… Așteptați lucruri asemănătoare de la summitul NATO de săptămâna viitoare?
James Appathurai: „Ei bine, politica este destul de imprevizibilă zilele astea, așa că eu cred că cei care fac prognoze își asuma riscuri. Dar eu anticipez un summit destul de bun. Și spun asta, pentru că sunt multe subiecte importante decise, despre forțele noastre militare, despre cooperarea pe care o avem unii cu alții și, foarte important, putem să arătăm că am depășit un moment dificil legat de bugetele apărării, de împărțirea greutăților între aliați, pentru că toţi aliaţii au renunțat la scăderea bugetelor lor de apărare și merg în direcția corectă. Când vorbim despre chestiuni de substanța, lucrurile arată destul de bine. Să vă dau doar o statistică: guvernul american sub președintele Trump și-a mărit cu 40% suma pe care o investește în apărarea europeană. De partea lor și europenii fac mai multe pentru apărarea lor, pentru NATO. Așa că avem o poveste de succes pe care să o spunem. Pe de altă parte, retorica este impredictibilă, dar dacă vorbim despre chestiuni de substanță, legăturile transatlantice sunt foarte vizibile, deschise.”
Europa Liberă: Dacă sunteți cinstit, sunteți îngrijorat că declarația de la finalul summitului ar putea să nu fie semnată?
James Appathurai: „Eu ajut la scrierea și la negocierea acestei schițe de declaraţie și mi-as dori să fie semnată de șefii mei. Și cred că asta se va întâmpla. Toata lumea e conștientă cât de important este să avem un mesaj bun, puternic al unității noastre la acest summit. Toți încercăm să contribuim la asta. Nu pot da garanții, dar ne străduim și, așa cum cred, avem chestiuni de substanță pe care ne bazăm pentru a demonstra că – cel puțin la nivel de securitate – Europa și America de Nord sunt împreună”.