Uniunea Democrată a Maghiarilor din România UDMR a reluat colaborarea cu social-democrații, după demisia de joi a ministrului învățământului Valentin Popa și după abrogarea unui articol din Ordonanța care modifica Legea educației (O.G. nr. 9 din 23 august 2018).
În această Ordonanță dată de guvernul român la finele lunii august la cererea maghiarilor pentru reînființarea Liceului romano-catolic din Târgu Mureș (cu predare în limba maghiară), a fost introdus pe furiș un articol care prevedea că orele de limba română ale elevilor minorităților naționale din clasele I-IV nu vor mai fi predate ca până acum de învățătorii și învățătoarele acestora, ci de absolvenți de limba și literatura română.
Astfel de pildă, învățătoarea care a scris manualele pentru clasele a III și a IV-a pentru elevii care învață limba română ca limbă străină n-ar mai fi putut preda la propria ei clasă.
Pe de altă parte, toți învățătorii maghiari sau germani sunt bilingvi și vorbesc fluent limba română, de aceea s-ar presupune că ar fi mai simplu pentru copiii maghiari de pildă să învețe românește folosind ca instrument și propria lor limbă maternă.
60.000 de copii ar fi fost afectați de prevederea care îi scotea pe învățători din ecuația predării limbii române pentru minoritari.
În mod paradoxal, primii care s-au revoltat nu au fost maghiarii ci repreprezentanții minorității germane, care de altfel au și sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
Existau mai multe necunoscute în articolul abrogat deja, care i-ar fi scos pe învățători din schemă, afectându-le cumva și dreptul la muncă: în primul rând nu există suficienți profesori de limba română, apoi, așa cum precizează și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, care a criticat ideea fostului ministru: „în acest moment, din nomenclatorul specializărilor la nivel licență, lipsește specializarea „limba română ca limbă nematernă”, iar absolvirea secției de Limba și literatură română nu asigură pregătirea profesională și psiho-pedagogică necesară în predarea limbii române pentru non-nativi”.
Deci absolvenții de limbă și literatură română nu au diplomă de predare pentru non-nativi.
Scandalul politic al ordonanței care modifica Legea educației a venit pe un fond general de nemulțumire a maghiarilor exprimat în iulie de Consiliul Județean Harghita, un județ populat în proporție de circa 85% de unguri.
Borboly Csaba, șeful Consiliului Județean Harghita, s-a plâns Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării că elevii maghiari nu au la îndemână toate mijloacele necesare pentru a învăța limba română la nivel funcțional.
Sunt zeci de cazuri în Transilvania de elevi care în clasa a 12-a se transferă în Ungaria pentru a da Bacalaureatul acolo, pe urmă se întorc și fac demersurile pentru recunoașterea lui în România.
Mai mult, guvernul de la Budapesta investește câteva sute de mii de euro anual în meditații la limba română pentru elevii maghiari care urmează să dea examen pentru clasa a 9-a și pentru Bacalaureat.
Există deja inițiative de schimburi de elevi, cum a fost cea făcută de Consiliul Județean Covasna cu omologul său din Constanța, pentru ca tinerii maghiari din secuime să învețe limba româna și altfel decât memorând citate din marii scriitori autohtoni.
Părinții și politicienii unguri se plâng că elevii știu mai bine engleză decât română și că programa ar trebui schimbată și creat un cadru diversificat pentru cultivarea limbii.
UDMR suspendase protocolul de susținere a guvernării până la rezolvarea acestei situații și abrogarea prevederii care îi deranja pe maghiari și care oricum nu putea fi pusă în practică.
Social-democrații sunt dependenți de politicienii maghiari pentru situațiile în care se votează legi organice sau când au nevoie de susținere în cazul unei moțiuni de cenzură.
Fostul președinte Traian Băsescu a acuzat imediat PSD că „vinde” limba română, dar lucrurile sunt mult mai complicate într-o țară ca România, care a avut permanent tendințe revanșarde pentru a „răzbuna” legile asimilaționiste date de administrația de la Budapesta înainte de 1918, când Transilvania se afla sub jurisdicție ungară în Imperiului Austro-Ungar.