Directorul magazinelor sociale s-a transformat din învinuit în martor în dosarul Marinei Tauber 

Deputata Marina Tauber

Unul dintre învinuiții din dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului Șor a depus mărturii împotriva Marinei Tauber, după ce a petrecut aproape două luni în arest. Procurorii afirmă că bărbatul s-a ocupat cu distribuirea banilor între membrii formațiunii la solicitarea deputatei. 

Procesul Marinei Tauber la Judecătoria Buiucani a fost întrerupt până pe 13 septembrie. Judecătoarea Olga Bejenari a acceptat parțial demersul avocaților de a le oferi timp suplimentar pentru a face cunoștință cu cele peste 60 de volume ale dosarului penal.

La ultima ședință de judecată, instanța a examinat demersul procurorilor pentru prelungirea arestului la domiciliu al inculpatei cu 30 de zile. Apărarea solicitase revocarea măsurii preventive. Judecătoarea Bejenari a respins ambele demersuri și a plasat-o pe Tauber sub control judiciar pe un termen de 60 de zile.

Procurorul Ghenadie Epure a cerut prelungirea arestului la domiciliu pe motiv că Tauber ar fi încălcat interdicția de a comunica cu figuranții dosarului și ar fi utilizat telefoane mobile și aplicații speciale pentru a comunica cu membrii partidului.

Potrivit procurorului, Tauber l-a convins pe directorul magazinelor sociale „Merișor” să repartizeze între membrii partidului banii primiți din surse ilegale.

Distribuirea banilor a avut loc sub controlul procurorilor, iar bărbatul a fost reținut. Ulterior, el a început să colaboreze cu ancheta și a depus declarații împotriva Marinei Tauber.

Două luni în Penitenciarul nr. 13

Solicitat de Europa Liberă, serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție a comunicat că directorul rețelei de magazine sociale, o companie afiliată lui Ilan Șor, a fost reținut pe 9 martie „având asupra sa echivalentul a 2,3 milioane de lei, repartizați în pungi și plicuri”.

Bărbatul a fost pus sub învinuire și plasat în arest în Penitenciarul Nr. 13 din Chișinău, unde s-a aflat aproximativ două luni.

Pe 4 mai, el și-a recunoscut vina și „a dat declarații ample referitoare la schema infracțională”. Din acest motiv, a fost scos de sub urmărire penală, dar a fost tras la răspundere contravențională.

Ulterior, el a fost audiat în calitate de martor. „Ultimul a declarat că personal a distribuit banii parveniți de la grupul criminal organizat condus de Ilan Șor, dar și prin intermediul angajaților SRL „Magazine Sociale”, la rugămintea persoanelor din conducerea Partidului Șor”, au precizat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

Într-un comunicat de presă difuzat pe la 9 martie, Procuratura Anticorupție anunța că oamenii legii au reținut trei „curieri” responsabili de recepționarea și transportarea banilor către președinții și vicepreședinții oficiilor teritoriale ale Partidului Șor, care, la rândul lor, urmau să achite transportul și să remunereze participanții la protestele organizate de partid.

Avocații Marinei Tauber afirmă că procurorii au invocat repetat aceleași argumente solicitând prelungirea arestului la domiciliu, deși legea îi obligă să anexeze probe noi la fiecare demers.

Apărătorii au mai spus că, inițial, directorul magazinelor sociale nu figura în dosar, așa că Marina Tauber nu ar fi încălcat interdicția de a discuta cu alți figuranți din dosar. De asemenea, ei consideră că procurorii exagerează spunând că Tauber a utilizat o aplicație specială de comunicare. Potrivit lor, aplicația Bria poate fi accesată și instalată în telefon de orice utilizator.

Urmărită penal de un an

Tauber se declară nevinovată și crede va fi achitată: „Nici eu, nici echipa noastră, nici Ilan Șor, nu au încălcat legea”. Pe 21 iulie, s-a împlinit un an de când deputata este anchetată. „Este o presiunea enormă asupra mea și a familiei mele. Nimeni nu înțelege ce înseamnă acest an pentru un om nevinovat”, a declarat ea la ședința de judecată din 17 iulie.

În decursul acestui an, deputata a fost lipsită de imunitate parlamentară de cinci ori (de două ori, în iulie 2022, ca să poată fie pusă sub învinuire și de trei ori, în mai 2023, ca dosarul să poată fi trimis în judecată). Tauber a petrecut două luni în arest în Penitenciarul nr. 13. Ulterior, măsura preventivă a fost schimbată de câteva ori, din arest la domiciliu sub control judiciar și invers.

Dosarul a fost trimis în instanță pe 30 mai. Tauber este acuzată că a falsificat raportul financiar din alegerile pentru funcția de primar al orașului Bălți, din 2021, în care a candidat. Ea ar fi primit 9,7 milioane de lei de la „gruparea criminală Șor”, iar în raportul financiar ar fi indicat că a încasat doar 750.000 de lei de la 104 persoane fizice. În realitate, acești oameni nu au trimis bani.

În al doilea episod, Tauber este învinuită că a acceptat ca partidul să primească finanțare din partea grupului criminal organizat condus de Ilan Șor, în sumă totală de 195,5 milioane de lei. Avocații ei spun că această sumă nu este probată.

### Vezi și... ### Ambasadorii UE aprobă sancționarea lui Tauber și compania pentru „destabilizarea R. Moldova”