Cum explică guvernul îmbulzeala de la ghișeele Casei Naționale de Asigurări Sociale

Confruntate cu un val de critici, autoritățile de la Chișinău s-au văzut nevoite să ofere explicații de ce au admis ca pe timp de pandemie zeci de pensionari să formeze cozi la oficiile teritoriale ale Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS).

Noul cadru legal permite ca persoanele care s-au pensionat după 1999 și au continuat să lucreze cel puțin zece ani să aibă posibilitatea recalculării contribuției sociale. Cei de vârsta a treia, considerați ca făcând parte din grupul de risc din punct de vedere epidemiologic, zilnic, de la începutul lunii, stau la coadă la aceste oficii, de multe ori nefiind respecte normele sanitare stabilite. Aseară, în cadrul unei emisiuni televizate, premierul Ion Chicu a spus că la mijloc a fost o problemă de comunicare.

Your browser doesn’t support HTML5

Cum explică guvernul îmbulzeala de la ghișeele Casei Naționale de Asigurări Sociale

Aproape 60% din cei care au muncit cel puțin zece ani după ce s-au pensionat au depus dosarul pentru recalcularea pensiei în prima săptămână de la intrarea în vigoare a noilor modificări. Pe acești oameni, cu pensii mult sub coșul minim de consum, adică mai puțin de 100 de dolari, nu i-a împiedicat nici pandemia, nici zilele caniculare să-și revendice cât mai repede majorările.

### Vezi și... ### Ion Chicu: „Nu vom lua de la gura pensionarilor și copiilor ca să dăm bani proprietarilor de restaurante” Partea a II-a (VIDEO)

Guvernarea ar trebui să-și asume responsabilitatea pentru haosul creat și expunerea persoanelor în vârstă riscului de contaminare, consideră președintele Uniunii Pensionarilor, Victor Leancă. El adaugă că toți cei care stau la coadă în aceste zile au trecut o dată prin mâinile funcționarilor CNAS atunci când s-au pensionat, de aceea spune că nu înțelege pe deplin procedurile birocratice. Din cauza contribuției mizerabile pe care o primesc majoritatea pensionarilor, susține Victor Leancă, ei sunt nevoiți să ceară o majorare uneori și de câteva zeci de lei.

Vedeți în ce situație îi puneți pe oamenii ăștia, în cârje, vai de capul lor !

„Sunt o sumedenie de oameni care într-adevăr nu au cu ce trăi. Cu 800 sau 900 de lei să trăiești, să plătești toate facturile și așa mai departe? Omul rămâne cu nimic. Vedeți în ce situație îi puneți pe oamenii ăștia, în cârje, vai de capul lor cum se țin pe picioare și-i puneți în rând să stea, și de la 3 de noapte? Pe mine mă miră faptul trăim în secolul XXI, toate datele sunt computerizate, ce mai trebuie [să aduc dovezi] dacă mi-am schimbat sau nu numele de familie. Iată astfel de întrebări sunt acolo. Iată un exemplu”.

Aglomerațiile de la oficiile teritoriale ale Casei Naționale de Asigurări Sociale din ultimele zile sunt văzute de premierul Ion Chicu ca o problemă de comunicare a instituției ce nu ar fi explicat suficient de bine când și cum recepționează actele. Pe de altă parte, Chicu spune că solicitanții au dat năvală chiar din prima zi. „Dacă vin toți pensionarii într-o zi, orice nu s-ar face va fi îmbulzeală”, a declarat șeful guvernului la TV 8.

### Vezi și... ### Regimul pensiilor primite în străinătate și „certificatul de existență”

Ca o soluție, miercuri guvernul a aprobat o inițiativă legislativă care să permită ca rudele persoanelor de vârsta a treia să-i poate reprezenta prin procură. Ceea ce înseamnă audiența la un notar, cu tot ce presupune precauția sanitară. Până să intre în vigoare înlesnirea pensionarii sunt obligați să se prezinte personal pentru împrospătarea dosarului. Sunt numeroase situațiile în care oamenii nu se pot deplasa din cauza problemelor medicale sau sunt blocați de Covid-19 peste hotare. For decizional însă este legislativul.

Politicieni de opoziție, reprezentând PAS și formațiunea lui Ilan Șor, susțin că guvernarea i-ar trata cu dispreț pe cei în vârstă, acuzând puterea că nu a făcut nimic pentru a preîntâmpina această situație. Mai mult, că a reacționat abia după ce jurnaliștii au ilustrat condițiile în care stau la coadă pensionarii. Unii parlamentari au împărțit apă și au adus scaune pliante, iar alții au menționat că este un non-sens în epoca tehnologiilor informaționale, când autoritățile dețin toată informația despre fiece cetățean, să ceară copii de pe acte de la Papură-vodă.

Pentru a remedia situația, reprezentanții CNAS au anunțat că vor lucra în următoarele două sâmbete, pe 11 și 18 iulie, și că vor începe programul de lucru de la ora 7.00, cu oră mai devreme. Cei care nu reușesc din varii motive să depună cerere în această lună, o pot face și în lunile următoare. Majoritatea celor care au abordat subiectul sunt în așteptarea unei soluții digitale, mai ales că solicitanți care să ceară recalcularea pensiilor vor fi și în anii următori.