Serviciul de presă al postului Vamal de la Aeroport spune că Vakre nu a indicat un motiv în cererea de demisie. Într-un comentariu pentru Europa Liberă, el a menționat că ar fi vorba de o decizie mai veche, determinată de viața sa privată.
„Decizia îmi aparține, este una de ordin personal. Poate că e și întârziată - trebuia mai demult să fac asta, dar nu e cauzată de evenimentele care au avut loc pe data de 1 aprilie - chiar nu vreau să fie interpretat asta. Decizia asta a fost pusă pe pauză de câțiva ani. Evenimentele din 1 aprilie chiar nu au nimic cu cererea mea”, a spus Alexandr Vakre.
Demisia oficialului vine după ce cu o zi înainte, la 23 aprilie, Poliția a anunțat că a descoperit o schemă de contrabandă cu bani după revenirea de la Moscova a susținătorilor lui Șor. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a precizat că au fost efectuate 135 de percheziții la aeroport, fiind ridicată o sumă totală de peste 20 de milioane de lei.
În declarația sa de avere pentru anul trecut, Vakre indică un salariu anual de 293.223 lei, în timp ce soția sa a primit un salariu de 8.447.984 lei. Familia Vakre deține trei apartamente, o casă de locuit și un garaj, precum și patru terenuri.
Soția lui Alexandr Vakre deține cote părți la Horus Trading GMBH și RA Trading GMBH. În 2016, ea a contractat un credit de 450 mii de euro, de la Avela Management LTD, scadent în 2030. Alexandr Vakre indică în declarația de avere pe anul trecut și două automobile - trecute pe numele rudelor, fără însă a indica și costul acestora.
Scandalul perchezițiilor de la Aeroport
Pe 1 aprilie curent, ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii au anunțat că cercetează mai mulți inspectori vamali ai Postului Vamal de la Aeroportul Internațional Chișinău și persoane fizice într-un dosar de corupție.
În aceeași zi, au fost reținuți 3 inspectori vamali pentru 72 de ore, alți 4 inspectori, inclusiv fiul deputatului socialist Radu Mudreac, fiind cercetați în stare de libertate în același dosar.
CNA a precizat că inspectorii sunt bănuiți că ar fi pretins și acceptat mijloace bănești de la pasageri în sume cuprinse între 50 și 1000 de dolari pentru a permite acestora să introducă sau scoată bunuri în/din R. Moldova, ocolind procedurile de achitare a taxelor în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.
Ulterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că perchezițiile de la Aeroport au vizat-o și pe fiica deputatei din partea PAS, Victoria Cazacu, și i-a cerut acesteia să-și depună mandatul. Cazacu a refuzat să facă asta, argumentând că este denigrată, și a fost apoi exclusă din partid.
- Te-ar putea interesa și: Dincolo de știri | O dilemă pentru PAS: răspund părinții pentru faptele copiilor și invers?
Inspectoarea Diana Cazacu, acum cu statut de bănuită în dosarul de corupție pornit în urma perchezițiilor de la Aeroport, a spus într-un briefing din 9 aprilie că este vorba de un „scandal politic”, cu „interese ascunse”, fără a oferi, însă, detalii. Ea a mai afirmat că i s-ar fi „întins o cursă”, după ce directorul Serviciului Vamal i-ar fi propus funcția de șefă a punctului vamal din aeroport.
📰 Europa Liberă este și pe Google News