Linkuri accesibilitate

Fiică de deputată, bănuită de corupție: „Mama nu are nicio legătură cu activitatea mea în Serviciul Vamal”


Diana Cazacu, bănuită într-un dosar de corupție, susține o conferință de presă, la care afirmă că i s-ar fi „întins o cursă”. Chișinău, 9 aprilie.
Diana Cazacu, bănuită într-un dosar de corupție, susține o conferință de presă, la care afirmă că i s-ar fi „întins o cursă”. Chișinău, 9 aprilie.

Fiica deputatei Victoria Cazacu, unul dintre inspectorii vamali cercetați pentru luare de mită la Aeroportul Internațional Chișinău, Diana Cazacu, a cerut conducerii R. Moldova să respecte prezumția nevinovăției și să înceteze „atacurile publice” asupra familiei sale.

Diana Cazacu, care are acum statut de bănuită în dosarul de corupție pornit acum o săptămână, a spus marți, într-un briefing de presă, că este vorba de un „scandal politic”, cu „interese ascunse”, fără a oferi, însă, detalii.

„Regret că și conducerea țării, fără a ține cont de prezumția nevinovăției, lasă public să se înțeleagă că atât eu, cât și mama mea suntem deja vinovate de ceva. Pe lângă faptul că nu port nicio vină, mama mea nu are nicio legătură cu activitatea mea în Serviciul Vamal”, a declarat Diana Cazacu.

Ea a mai afirmat că i s-ar fi „întins o cursă”, după ce directorul Serviciului Vamal i-ar fi propus funcția de șefă a punctului vamal din aeroport.

Inspectoarea a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor, dar a spus că este gata să colaboreze cu oamenii legii în anchetă.

Pe 1 aprilie, ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii din Chișinău au efectuat 16 percheziții într-un dosar de corupție, în care erau vizați șapte inspectori vamali de la Aeroportul Internațional Chișinău. Trei dintre ei se află în arest la domiciliu, iar ceilalți patru sunt cercetați în stare de libertate.

Inspectorii sunt bănuiți că luau de la pasageri mită, între 50 și 1.000 de dolari, pentru a le permite să treacă vama fără a-și declara bunurile.

Printre inspectorii cercetați sunt fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, fiul deputatului socialist, Radu Mudreac, și fiul fostului deputat democrat, Gheorghe Brașovschi.

Tot pe 1 aprilie, președintele Parlamentului și liderul PAS, Igor Grosu, a spus că printre inspectorii vamali de la Aeroportul Internațional Chișinău cercetați într-un dosar de corupție ar fi și fiica deputatei Victoria Cazacu și i-a cerut public deputatei să renunțe la mandat.

Pe 3 aprilie, Cazacu a fost exclusă din PAS. Deputata a declarat Europei Libere că este denigrată și intimidată. Ea a amintit despre prezumția nevinovăției și a spus că va rămâne în Parlament ca deputat neafiliat.

Pe 4 aprilie, șeful Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a demisionat, precizând că își asumă acest eșec și consideră că este de datoria lui să-și dea demisia de onoare.

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG