Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | O dilemă pentru PAS: răspund părinții pentru faptele copiilor și invers?


Ofițerii anticorupție au descins cu percheziții la Aeroportul Internațional Chișinău pe 1 aprilie, în urma cărora au reținut mai mulți inspectori vamali, printre ei fiind trei copii de actuali și foști deputați.
Ofițerii anticorupție au descins cu percheziții la Aeroportul Internațional Chișinău pe 1 aprilie, în urma cărora au reținut mai mulți inspectori vamali, printre ei fiind trei copii de actuali și foști deputați.

Cazul copiilor unor deputați, cercetați pentru luare de mită la Aeroportul Internațional Chișinău, scoate în evidență o situație simptomatică pentru societatea moldoveană, când fii și fiice ar fi privilegiați la angajarea în funcții datorită statutului părinților, crede comentatorul Nicolae Negru.

O dilemă pentru PAS: răspund părinții pentru faptele copiilor și invers?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:43:20 0:00
La începutul acestei săptămâni, ofițerii anticorupție au descins cu percheziții la Aeroportul Internațional Chișinău, reținând mai mulți inspectori vamali, printre ei fiind trei copii de actuali și foști deputați, inclusiv fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu. Președintele formațiunii și speaker-ul Igor Grosu i-a cerut acesteia să-și depună mandatul de deputat și a exclus-o din partid. Victoria Cazacu a refuzat să depună mandatul, menționând că „ancheta e abia la început de cale”, de aceea ea rămâne deputat neafiliat.

Invitat permanent al podcastului „Dincolo de știri”, comentatorul politic Nicolae Negru spune că o ecuație care trebuie explicată este cum au ajuns cei trei copii de deputați să fie angajați vameși la Aeroportul Internațional Chișinău și dacă acest lucru s-a întâmplat înainte ca părinții lor să dețină funcții de demnitate înaltă ori după.

„Sunt niște reflexe care s-au format în societatea noastră și ele nu se schimbă odată cu schimbarea guvernării, ci se manifestă și la partidele pro-europene, și la cele anti-europene”, dar asupra lor merită să se mediteze, afirmă Nicolae Negru.

La rândul său, analistul Igor Boțan, un alt invitat permanent al podcastului Europei Libere, observă că părinții nu ar trebui să răspundă pentru faptele sau greșelile copiilor și invers.

Din punct de vedere politic, menționează Igor Boțan, „pentru ochii lumii”, spicherul Igor Grosu a procedat ca „un birocrat exemplar”, excluzând-o pe colega sa de partid, Victoria Cazacu, din formațiune, arătând lumii că „nu-i cruță” nici chiar pe ai lor, când e vorba de cazuri de corupție. „Moral însă nu poți proceda astfel cu oamenii”, consideră analistul, fiind de părere că partidul de guvernământ ar trebui să aibă un cod de conduită în acest sens.

Mai mult, observă în continuare analiștii, până a fi dovedită vinovăția, nimeni nu anulează principiul de prezumție a nevinovăției. Astfel, declarațiile lui Igor Grosu, care-i ceruse colegei sale să plece din partid și să depună mandatul de deputat relevă insuficientă experiență politică și capacitatea speaker-ului de a gestiona „situații delicate”. „Sunt anumite semne de întrebare și față de comportamentul domnului Grosu, dar el e politician tânăr”, susține Nicolae Negru.

Totuși, acest caz de presupusă corupție lasă o umbră peste partidul de guvernământ, lucru de care ar trebui să fie conștienți membrii acestuia. Dacă se întâmplă ca unii dintre membrii familiei lor să fie vizați în dosare de corupție, demisia de onoare, până la finalizarea anchetei, ar fi cea mai corectă soluție, mai consideră cei doi analiști politici.

Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 4 aprilie:

  • Risc de blocaj a activității Procuraturii Anticorupție, după cum avertizează Veronica Dragalin, șefa instituției.
  • Patru partide extra-parlamentare proeuropene cer demisia președintelui Comisiei pre-vetting, Herman von Hebel.
  • Kievul a numit un nou ambasador la Chișinău. Marko Șevcenko a fost înlocuit cu Oleksi Danilov, fost secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG