În România, preşedintele Klaus Iohannis a declarat azi că ultimele date privind cazurile de COVID-19 arată că există un trend încă ascendent al epidemiei şi a subliniat că măsurile de distanţare socială şi de igienă trebuie respectate „cu sfinţenie”.
### Vezi și... ### Coronavirus: summit virtual UE pentru a găsi un răspuns comunRomânia susține foaia de parcurs comună a Uniunii Europene pentru relansarea economică, a declarat președintele Klaus Iohannis în discursul său zilnic de la ora două. Șeful statului a amintit în acest context că de la Bruxelles a fost deja alocată României suma de un miliard și jumătate de euro, ca parte din bugetul multianual. 750 de milioane de euro din acești bani sunt pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, care au fost afectate de criză, 350 de milioane pentru echipamente medicale și 300 de milioane pentru susținerea șomajului tehnic. Aproape un milion de persoane au fost înregistrate ca beneficiare a șomajului tehnic la mijlocul acestei luni.
Între timp însă unele întreprinderi au decis să reînceapă lucrul. Astfel, de pildă, industria auto, Dacia și Ford, își reia activitatea treptat, fabricile de confecții au început să producă echipamente medicale de protecție, producătorul Michelin tocmai a anunțat de asemenea că reia progresiv producţia de anvelope la fabrica din Zalău. În total, aproape 150.000 de oameni revin deci la muncă.
Pe de altă parte, numărul contractelor de muncă încetate de la declararea stării de urgenţă, pe 16 martie a ajuns la circa 250.000 potrivit datelor Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.
### Vezi și... ### Coronavirus în România. Tentația totalitară: cine sunt victimelePentru relansarea economiei există deja diferite inițiative ale Uniunii Europene de care oficialii români s-au grăbit să profite, după cum s-a lăudat astăzi ministrul Agriculturii, Adrian Oros, care a anunţat că va fi adoptată o ordonanţă cu măsuri de sprijin şi pentru marii agenţi economici, indiferent de domeniul de activitate, adăugând că ministerul monitorizează tot ce se întâmplă în această perioadă în agricultură pentru a-i sprijini „în mod real” pe cei care au suferit din cauza pandemiei.
Astfel, agricultorii care cultivă legume în sere și solarii vor primi anul acesta o sumă dublă, aproximativ 5.000 de euro la hectar, majorarea plafonului fiind permisă de Comisia Europeană.
Economia românească începe să se miște, o arată și Bursa de Valori București care a închis ieri în creștere, dar valoarea schimburilor abia a depășit 4 milioane de euro.
Bugetul României va avea dificultăți, avertizează inclusiv ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, care a spus de mai multe ori că majorarea pensiei cu 40% la toamnă, după cum prevede legea nu e fezabilă. Banii există în buget, dar situația țării e mult mai complicate după epidemia de coronavirus. În plus, Banca Mondială care a publicat recent sumele pe care țările le primesc de la cetățenilor plecați în alte state ar putea scădea cu aproximativ 30 de procente. România a primit anul trecut din afară aproape 7 miliarde de euro.
Președintele Klaus Iohannis a subliniat astăzi că a fost înregistrată o creștere semnificativă a cazurilor confirmate de infectare cu Covid -19 în ultimele 24 de ore și că România se află deocamdată pe un trend ascendent.
Peste 10.000 de persoane sunt pozitive, 541 de oameni au murit, mai mult de 12.000 sunt în carantină și peste 28.000 în izolare.