Cum s-a votat în secțiile arondate transnistrenilor (VIDEO)

Your browser doesn’t support HTML5

Cozi și la Varnița: „Noi tot suntem cetățeni ai Moldovei, nu suntem vinovați că trăim peste Nistru”

Pentru alegătorii care domiciliază în localitățile necontrolate de autoritățile constituționale de la Chișinău au fost deschise 42 de secții de votare.

Până la orele 18.00 la aceste secții au votat circa 14 mii de alegători.

UPDATE 22.45 Potrivit Jurnal TV, un grup de veterani de la Nistru care patrulau podul de la Dubăsari ar fi observat mai multe mașini care transportau alegători la secțiile de peste Nistru, făcând curse repetate.

UPDATE 20.26 Observatorii Promo-LEX au raporat cazuri cu discuții despre recompensă pentru exprimarea votului la secțiile de la Rezina. La fel, au fost înregistrate peste 20 de cazuri cu transportarea organizată a votanților, la Varnița, Rezina, Copanca, Hagimus, Sănătăuca, Criuleni, Cocieri, Doroțcaia, toate din zona de securitate.

UPDATE 19.00 Asociaţia Promo-LEX care monitorizează scutinul a semnalat cazuri cu alegători din regiunea transnistreană care ar fi fost aduși cu autobuzele până la podul de peste Nistru dintre oraşele Râbniţa şi Rezina, după care fie pe jos, fie cu automobile mai mici s-au deplasat către secţiile de votare. Observatorii au suțin că la Căușeni votanți de peste Nistru au întrebat funcționarii electorali unde pot lua banii pentru exprimarea votului. Iar la Fârlădeni, Căușeni, din discuție cu alegătorii din regiunea transnistreană sunt raportate cazuri de remunerare a alegătorilor din Bender cu câte 100 ruble, iar a celor din Tiraspol – cu câte 400 ruble.

UPDATE 14.00 Poliția a fixat cel puțin șase cazuri de blocare de trasee, transmite IPN. Potrivit șefului adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Marin Maxian, acestea au avut loc pe trasee din Florești, Dubăsari, Rezina, Bender și Varnița și ar avea legătură cu secțiile de votare deschise pentru transnistreni.

Comisia Electorală Centrală anunță că, în premieră, în aceste alegeri participă deținuții din penitenciarele nr. 8 și 12 din orașul Bender. Funcționarii electorali din Varnița s-au deplasat în aceste instituții pentru a asigura dreptul la vot al 223 de deținuți și angajați, transmite IPN.

La această oră mai multe persoane, printre care și veterani, încearcă să blocheze circulația pe traseul care face legătura între localitățile Bender și Varnița. Ei spun că astfel doresc să împiedice transportarea organizată a alegătorilor din regiunea transnistreană la secțiile de votare deschise în Varnița. La fața locului a intervenit poliția, transmite IPN.

La prezidențialele din 2016 pentru prima dată s-a observat un activism nemaintâlnit printre cetățeni ai Republicii Moldova domiciliați în regiunea estică, necontrolată de autoritățile de la Chișinău. Impactul acelui vot a fost apreciat atunci drept mare, în special pentru actualul șef de stat. O relatare a colegei noastre, Eugenia Crețu, care se află în aceste momente la Varnița și unde au fost înregistrate altercații.

Eugenia Crețu: „De dimineață, la cele patru secții de votare deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului, în satul Varnița, s-au format cozi. Alegătorii din stânga Nistrului au venit în număr foarte mare. În fața secției de votare din incinta liceului din localitate erau parcate foarte multe mașini cu numere transnistrene.

Your browser doesn’t support HTML5

Eugenia Crețu cu o corespondență de la Varnița

De la prima oră au avut loc incidente, un grup de veterani ai războiului de pe Nistru au încercat să blocheze accesul acestor persoane în secțiile de votare. Se spune că ar fi avut loc chiar alterații, iar poliția ar fi folosit gaze lacrimogene. Veteranii cu care am stat de vorbă spun că alegătorii din stânga Nistrului ar fi fost plătiți să vină în mod organizat aici, le-ar fi plătit compania Sheriff, li s-ar fi promis sume de ordinul sutelor de ruble transnistrene, 700-800 de ruble, însă oamenii pe care i-am abordat au negat acest lucru.

Oamenii spun că au venit cu mașinile personale sau cu autobuzul de pe ruta nr. 7, care circulă din orașul Bender...

Ei spun că sunt cetățeni cu drept de vot și au dreptul să-l folosească și că au venit cu mașinile personale la secțiile de votare sau cu autobuzul de pe ruta nr. 7, care circulă din orașul Bender.”

Europa Liberă: Eugenia, autoritățile au promis cumva să monitorizeze inclusiv mersul votării la secțiile de votare deschise special pentru cetățenii din stânga Nistrului. Ce spun forțele de ordine?

Eugenia Crețu: „Da, aici erau foarte mulți polițiști. Ei spun că au venit la solicitarea președintelui biroului electoral, tocmai pentru că au avut loc aceste îmbrânceli sau pentru că au avut loc aceste conflicte. Polițiștii cu care am stat de vorbă ne-au spus că au fost 40 de veterani veniți din diferite localități, nu doar din Varnița, dar și din Chișinău, din Ialoveni și că aceștia riscă sancțiuni pentru faptul că au încercat să blocheze accesul oamenilor la secțiile de votare. În același timp, poliția spune că nu a observat ca transportarea alegătorilor să fi avut loc în mod organizat. Adică, după cum spuneam, ei ar fi venit cu mașinile personale sau cu autobuzele de rută.

La Varnița

În fond, veteranii cred că alegătorii din cealaltă parte a Nistrului ar putea aduce împreună cu ei virusul COVID-19 în satele de malul drept unde nu sunt înregistrate atât de multe cazuri.”

La Varnița

Europa Liberă: Apropo de COVID, toți alegătorii pe care i-ai observat purtau măști, își dezinfectau mâinile?

Eugenia Crețu: „Da, au fost luate măsuri, inclusiv la așa-numita „vamă transnistreană”, toți au primit în pachețele măști și mănuși, la secțiile de votare la fel erau și măști, și dezinfectante, doar că observatorii trebuiau să-i atenționeze din când în când pe alegători să păstreze distanța fizică, pentru că stăteau prea aproape unii de alții.”

Relatare în curs de acutalizare. Toate informații despre votul în alegerile prezidențiale pe moldova.europalibera.org. Ne găsiți și pe Facebook , Instagram, iar toate reportajele video pe canalul deYouTube al Europei Libere.