În revista Newsweek România, Vasile Ernu povestește cum a aflat, la începutul anilor optzeci, de la un profesor de istorie, faptul uimitor că vorbește limba română.
Your browser doesn’t support HTML5
Textul lui este însă și despre cum s-a păstrat limba română în Basarabia: prin femei. Basarabencele nu știau limba rusă, nu aveau nevoie de ea (în general nu lcrau), pentru că a ști rusă era de fapt „o marcă de statut social”. Indiferent ce se spune, moldovenii sunt români, dar români care 200 de ani nu au trăit în spaţiul românesc, spune Ernu. „Din cele şase generaţii rămase în memoria familiei, doar una s-a format parţial în spaţiul statal românesc – 22 de ani a prins. În rest, toţi au trăit după calapodul rusesc, ţarist sau sovietic. Acestea sunt datele problemei şi nu le putem ignora. (…)nu le putem schimba nici cu poezii, nici cu cântece, nici cu lacrimi, nici cu zâmbete. Dar poate că acesta este şi unul dintre marile noastre atuuri. În modernitate, diferenţa este mult mai fecundă decât repetiţia, asemănarea, identical”.
Spre deosebire de țările occidentale, China poate oferi asistență financiară talibanilor
Analistul de politică externă Ștefan Popescu semnează în revista 22 o analiză despre cum „factorul afgan” devine element de apropiere pentru China, Pakistan și Iran. China a încheiat un parteneriat strategic cu Iranul. Iar „Iranul a depășit paradigma sunism-șiism și, de câțiva ani, a susținut grupările talibane care evoluau în apropierea frontierei comune (o frontieră lungă de peste 900 km)”. După intrarea talibanilor în Kabul, Teheranul a anunțat că va livra în continuare petrol Afganistanului. Așa că „Un format trilateral China-Pakistan-Iran are toate șansele să se contureze, oferind posibilități de proiecție a influenței chineze către Asia Centrală, Oceanul Indian și chiar către Orientul Mijlociu și Golful Persic”. De altfel, spre deosebire de țările occidentale, „China poate oferi asistență financiară talibanilor fără a se expune criticilor opiniei publice din interior și fără a o condiționa de respectarea drepturilor omului”. Analistul vede posibil, totodată, un anumit nivel de cooperare între Statele Unite și Rusia, după ce „Vladimir Putin i-ar fi propus lui Joseph Biden folosirea bazelor militare rusești din Tadjikistan și Kîrgîzstan” și cooperare în materie de schimburi de informații. Interesul Rusiei este, desigur, „să nu fie lăsată singură în față Chinei și a aliaților acesteia, Pakistanul și Iranul”.
În presa de azi de la București, sunt întoarse pe toate fețele controversele (mai acute în ultimele zile) dintre liberali și USR PLUS (e vorba de partide aflate la guvernare). Dar Mihai Duță semnează în Newsweek un comentariu despre un partid de opoziție. Titlul este „Cum te trece AUR strada fără să-i ceri și te salvează de lucruri care nu există”. Jurnalistul spune că Alianța pentru Unirea Românilor nu a promovat până acum niciun proiect economic sau social credibil și realizabil. ”Nu au oameni care să conceapă așa ceva și e mult mai simplu să-și păcălească electoratul cu manipulări ieftine”. Propaganda LGBT în școli a fost una dintre aceste manipulări, în fapt fiind vorba despre ideea de a introduce educația sexuală în școli. Românii sunt apoi salvați fără voie de vaccinarea anti-COVID, dar și – mai nou – de refugiații afgani, chit că aceștia n-au arătat niciun gând concret că ar dori să se oprească în România.