Cât îi ajută pe întreprinzători compensațiile pentru gaze aprobate de guvern?

Autoritățile moldovene au anunțat marți că agenții economici vor fi compensați pentru cheltuielile sporite cu gazul din luna ianuarie. Mai precis, guvernul s-a angajat să compenseze firmele pentru primii 500 de metri cubi consumați, promițând să repete figura în lunile februarie și martie. Dar cât de mult îi ajută pe întreprinzători această măsură?

Your browser doesn’t support HTML5

Primele compensații la gaze pentru consumatorii non-casnici

Odată cu creșterea tarifului la gazele naturale, Guvernul a anunțat compensarea în mod retroactiv a cheltuielilor pentru consumul primilor 500 de metri cub de gaze de către consumatorii non-casnici. Oficialii spun că calculele exacte vor fi prezentate mai târziu, dar se cunoaşte deja că noua măsura va costa bugetul de stat aproximativ 60 milioane de lei alocate din Fondul de intervenție al Guvernului.

### Vezi și... ### Vacanța fiscală: un proiect pentru salvarea afacerilor aflate în prag de insolvență

Micile întreprinderi nu au huzurit nici până la scumpirea resurselor energetice din cauza pandemiei, dar tarifele la gaze care au luat-o razna au pus capac. Astfel descrie starea de lucruri Lilia Popa, coproprietara unei întreprinderi de producere a dulciurilor din Chișinău. Cifrele pe care le invocă sunt mai mult decât relevante. În luna octombrie întreprinderea a achitat pentru consumul de gaze naturale - în jur de 80.000 de lei. După majorarea tarifului a venit factura cu 225.000 de lei. Lilia Popa mai spune că ajutorul oferit de stat pentru afacerea care o administrează nu e suficient, nici măcar pentru a acoperi salariul unui angajat.

,,Pentru noi, ca și companie de producere, acest ajutor venit din partea statului e prea puțin. Dacă ar fi să operez cu date concrete, consumul nostru pentru ianuarie este de peste 20.000 de metri cubi de gaz. Și aici, ce facem cu acești 500 de metri care se promit a fi compensați? E doar o diferență de tarif, între ianuarie și lunile precedente, și aceasta ar însemna că această diferență de preț e în jur de 3000 de lei. Asta în timp ce consumul pentru ianuarie constituie peste 340.000 de mii”.

Proprietara spune că și materia primă s-a scumpit constant, ceea ce a cauzat majorarea prețului la produsele finite de două ori, a câte 10 procente.

„Oricum, majorarea prețului este inevitabilă, ținând cont de faptul că cresc prețurile la gaze naturale, combustibil, materie primă, energie electrică”.

Iată e un ajutor, mulțumim mult și pentru asta, dar noi am solicitat să se vină cu măsuri

Am stat de vorbă și cu președinta Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte, Carolina Linte. Ea spune că măsurile întreprinse de Guvern vizează exclusiv întreprinderile mici, care nu consumă o cantitate mare de gaz. În timp ce unitați considerate strategice se văd silite să scumpească produsele. ,,Din start, trebuie de spus că acești 500 de m3 sunt compensați pentru întreprinderile mici, nici măcar mijlocii. Iată e un ajutor, mulțumim mult și pentru asta, dar noi am solicitat să se vină cu măsuri. Care sunt mecanismele cu care statul poate să intervină? Subvenționare și facilități fiscale. 02:00: În general, consider că toata industria alimentară ar trebui să primească măsuri de susținere, în cazul crizelor pe care le avem - și energetice, și ceea ce ține de inflația din afară. Închipuiți-vă sunt abatoare, industrii alimentare, cum este cea a laptelui, tu nu poți să stopezi activitatea, nu poți să treci la LED-uri sau pe altceva… fiindcă tu ai nevoie de energia constată în procesul tehnologic - de coacere sau pasteurizare. Acolo nu merge vorba că poate exista o alternativă”.

### Vezi și... ### Ce impact are noul preț la gaze asupra economiei?

Un program de susținere a industriilor de importanță strategică (pentru producătorii de pâine și lapte) urmează să fie elaborat de către Guvern. Anunțul a fost făcut de oficiali în timpul unei conferințe de presă, dar ne-a fost confirmat și de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian.

„E preconizat să fie compensat întregul consum de gaze, nu doar primii 500 de m3. Astfel, încât tariful să rămână neschimbat pentru ei. Ceea ce vreau eu să menționez, chiar și dincolo de compensațiile pe care le oferim noi, prețul pentru consumatorii non-casnici este mai mic, chiar și cu aceste majorări care există în Ungaria, România sau Ucraina. Asta contează, pentru competitivitate, fiindcă se vorbea că agenții economici o să fie foarte afectați. Ce o să facă? Desigur că sunt afectați. Evident că orice majorare îi afectează, dar trebuie să vedem ce se întâmplă în regiune, agenții noștri economici să nu fie dezavantajați în comparație cu ceilalți din țările apropiate, și nu e cazul”.

### Vezi și... ### „Șocul tarifelor și remediile guvernării” (IPN)

Pentru a ține în frâu prețurile Executivul a promis subvenționarea suplimentară a sectoarelor sensibile, precum fabricile de pâine, lapte și alte alimente. Ce impact vor avea aceste măsuri e greu deocamdată de anticipat, a sugerat expertul economic, Viorel Gîrbu, asta deoarece economia moldovenească este destul de vulnerabilă la diverse șocuri externe, iar mărimea compensată, necesară fiecărei întreprinderi în parte, și consumul real e greu de precizat.

,,Vedeți, consumul de gaze naturale este împărțit cam în jumătate, 2/3 revine cetățenilor, și cam 1/3 din consum revine agenților economici. Deci, oricum povara ca urmare a creșterii tarifelor este extrem de mare. Dacă e să privim un pic mai departe, de fapt, înțelegem că acest mecanism va avea efect pentru agenții economici în sfera serviciilor, mai degrabă, decât cei care sunt din sfera de producție, pentru că în producție, gazele naturale se consumă foarte mult. Și, putem să presupunem că acest mecanism va fi în suportul agenților economici care oferă în chirie spații nu foarte mari, pentru oficii. Eventual din sfera HoReCa, la fel pentru profituri nu foarte mari”.

Măsurile compensatorii pentru agenții economici au fost anunțate de guvernul Gavrilița pentru prima dată după semnarea noului acord cu Gazprom și după scumpirea repetată a prețului la gaz. Eficiența acestei măsuri este în competiție strânsă cu diversele focare de nemulțumire care devin tot mai vocale și tot mai lesne de instrumentat de adversarii guvernării, afirmă experții la unison.