Partidul Platforma DA propune instituirea vacanţei fiscale până la finele acestui an pentru întreprinderile care pe durata carantinei şi-au sistat total sau parţial activitatea, şi pentru cele agricole care au fost afectate nu doar de pandemie, dar şi de seceta şi înghețurile din toamnă.
Vicepreședintele Parlamentului şi al Platformei DA, Alexandru Slusari, spune că este o măsură minimă de sprijin pe care o poate acorda statul antreprenorilor aflați în prag de insolvență. Este scutirea de impozite un colac de salvare pentru întreprinderile afectate de pandemie?
În lipsa unui sprijin mai consistent, inclusiv financiar, din partea statului, scutirea de la achitarea tuturor impozitelor și taxelor ar fi o pernă de oxigen pentru antreprenorii lăsați până acum să lupte de unii singuri cu daunele provocate de pandemie, dar şi de calamitățile naturale, în cazul agricultorilor, spune Alexandru Slusari, vicepreședintele Platformei DA.
Dacă acest lucru nu se întâmplă, bussinesul intră în insolvenţă
Deputatul precizează că instituirea vacanței fiscale până la finele anului este un ajutor minim pe care ar trebui să-l ofere statul pentru a scoate agenții economici din impas. „Sperăm tare mult că în al doisprezecelea ceas măcar cu ceva ajutor această guvernare o să vină pentru business. Dacă acest lucru nu se întâmplă, bussinesul intră în insolvenţă. Peste o lună, maxim două luni numărul de şomeri se va dubla. Procesul merge cu tempouri accelerate, cu părere de rău.”
Directorul Confederației Naționale a Patronatului Vladislav Caminschi consideră că scutirea de impozite ar putea fi un colac de salvare pentru întreprinderile afectate de pandemie, dar acest lucru nu este suficient pentru că principala problemă cu care se confruntă agenţii economici este lipsa de lichidităţi:
„Dacă ar fi fost o iniţiativă care ar mai aduce în vizor şi de unde luăm bani, pentru că vacanța fiscală înseamnă buget fără venituri pentru o perioadă anumită ceea ce înseamnă iarăşi nişte presiuni din partea autorităţilor pe mediul de afaceri pentru că aceste goluri trebuie compensate. Este o avalanșă.”
Directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor Vasile Mîrzenco spune că scutirea de la plata impozitelor ar fi o măsură benefică pentru agricultorii care au înregistrat pierderi enorme nu atât din cauza crizei sanitare, cât urmare a secetei şi grindinei care le-a compromis hectare întregi de recoltă. Numai că inițiativa este mult prea întârziată, nu e limpede dacă va fi sprijinită de majoritatea parlamentară şi trebuie urmată de alte măsuri de sprijin, spune Vasile Mîrzenco:
„Trebuie la modul concret să se aprecieze pierderile pe care le-au avut fermierii şi să fie parţial compensate aceste pierderi măcar în mărimea cheltuielilor care au fost efectuate. Nu vorbesc de venitul ratat, dar măcar de cheltuielile efectuate fiindcă fermierii nu vor putea începe un nou ciclu agricol. În toamnă nu vom avea cu ce ara, cu ce semăna şi această stare de criză se va transfera pentru anul viitor, în primăvară.”
Pe durata stării de urgență, Guvernul a inițiat un set de măsuri fiscale şi administrative în sprijinul agenţilor economici. Între altele, a fost amânată achitarea impozitului pe venit, plata impozitelor aferente salariilor, a fost suspendat orice tip de controale, iar statul şi-a asumat să achite dobânzile la creditele pentru fondul de salarizare. Opoziţia şi mulţi întreprinzători au spus însă că măsurile sunt insuficiente.
Totodată multe iniţiative promovate de opoziţie au fost ignorate de guvernare. Cum ar fi achitarea șomajului tehnic întreprinderilor care pe durata carantinei şi-au sistat total sau parțial activitatea sau instituirea stării de forță majoră în agricultură, care le-ar fi permis agricultorilor afectați de secetă, înghețuri sau grindină să amâne achitarea impozitelor și taxelor, fără a fi penalizați, precum şi plăţile pentru chirie. Unii experţi cred că şi proaspăta iniţiativă a opoziţiei de a institui vacanța fiscală are şanse minime, mai cu seamă că presupune diminuarea veniturilor la bugetul de stat deja afectat de un deficit fără precedent.