Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Mihalko a atras atenția că „această criză nu este nici o scuză pentru schimbările care trebuie să aibă loc”. „Cei care nu vor face reforme, inclusive cele atât de importante din justiție, nu vor putea oferit cetățenilor o oportunitate”și după depășirea crizei provocată de pandemia de coronavirus.
Europa Liberă: A fost debursată cea de-a doua tranșă din asistența macrofinanciară. Când vor ajunge acești bani în Republica Moldova, în vistieria statului, în buget?
Peter Michalko: „Eu cred că banii vor ajunge în câteva zile, tocmai când se termină toată procedura tehnică. Sunt bani destinați bugetului de stat, este vorba despre a doua tranșă a asistenței macrofinanciare din programul semnat în 2017. Din păcate, numai acum s-a putut să se plătească tranșa a doua a acestei asistențe.”
Europa Liberă: Asta înseamnă că autoritățile moldovene au îndeplinit toate condiționalitățile?
Peter Michalko: „Pentru tranșa a doua? Pentru că, după cum știți, nu toate trei tranșe vor putea să fie oferite; pentru tranșa a doua s-au îndeplinit condițiile, sunt foarte clar exprimate în memorandumul de înțelegere și există și precondiții politice care au fost și ele evaluate pozitiv. Deci, aceste eforturi care s-au făcut trebuie să fie apreciate și să fie spus că în viitor la aceste rezultate care au fost atinse nu trebuie să ne întoarcem și să vedem vreun regres în aceste standarde. Pe de altă parte, după cum știți, Uniunea Europeană a oferit și un nou program care vrem să fie agreat și semnat foarte repede, pentru că acesta ține de susținerea pentru Republica Moldova tot prin asistență macrofinanciară în condițiile pandemiei COVID-19, pentru că toți am fost afectați și Uniunea Europeană vrea să susțină vecinii noștri, prietenii noștri, țări precum Republica Moldova, pentru că știm că și oamenii de aici au fost afectați. Este un pachet destul de important, aici vorbim despre proiecte care au fost reorientate, e vorba de 87 de milioane de euro, acești bani merg prin proiecte direct la oameni. Aici vorbim despre un pachet de asistență, pe de o parte material-medicală care vine pentru Republica Moldova și alte țări ale Parteneriatului Estic și asistența economică care este structurată pentru șase țări ale Parteneriatului Estic în parte de 100 de milioane de euro susținere pentru întreprinderile mici și mijlocii imediat și 700 de milioane de euro pentru o perioadă de mai lungă durată care va fi destinată tot întreprinderilor mici și mijlocii, dar și garanțiilor bancare pentru firme, ca ele să poată să se crediteze la condiții mult mai bune.”
Europa Liberă: Cum va fi construit în continuare dialogul între Chișinău și Bruxelles?
Peter Michalko: „Pe baza Acordului nostru de Asociere, noi avem un dialog destul de structurat și intensiv, sigur că aici rolul îl joacă și felul în care sunt promovate reformele, cum ele sunt îndeplinite și cum ele sunt resimțite de către oameni în Republica Moldova. Și aici vorbim despre dialogul la nivelul Comitetului de Asociere, cel care a avut loc în februarie aici, la Chișinău, dar continuăm și altele, de exemplu, discuțiile la nivelul subcomitetelor pentru mai multe domenii, bunăoară, justiție, securitate ș.a.m.d., inclusiv dialogul intensiv care ține de realitățile zilnice și nevoile zilnice de a ajunge la progres permanent.”
Europa Liberă: Bruxelles-ul mereu se ghidează de moto-ul „Mai mult pentru mai mult, mai multe reforme – mai multă asistență”. În general, acum autoritățile au o scuză că această criză sanitară a afectat, într-un fel, mersul multor reforme. Așteptați totuși să dea roade aceste reforme? Cetățenii, deocamdată, dacă e să credem acestor sondaje de opinie, spun că țara merge într-o direcție greșită și nu simt impactul acestor reforme.
Peter Michalko: „Cred că este clar, și a fost exprimat din partea și Uniunii Europene de multe ori, această criză nu este nicio scuză pentru a opri schimbările care trebuie să aibă loc. Cei care vor face reforme și schimbări, vor fi mai bine pregătiți pentru a reacționa la ceea ce va veni după criză, pentru că va fi multă competiție pentru investiții, va fi nevoie de reorientarea unor sectoare întregi de economie. Eu cred că aici cei care vor fi pregătiți, vor fi cei care vor ajunge la mult mai mulți bani pentru oameni și care vor oferi calea spre prosperitate și dezvoltare. Cei care nu vor reacționa, nu vor face schimbări, inclusiv așa de importante, precum reforma justiției, pur și simplu nu vor putea să dea o așa de bună oportunitate cetățenilor proprii. Faptul că există Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb, care este un plan de reforme într-un sens și de introducere a standardelor europene, este un lucru extraordinar de important pentru Republica Moldova, pentru că asta este rețeta pentru dezvoltare și consolidare după această criză și pentru prosperitatea și viața fericită a oamenilor, așa cum asta este în țările europene, pentru că asta înseamnă standarde europene, cum înțelegem noi, că ele sunt simțite și sunt reale în viața oamenilor.”
Europa Liberă: Reforma justiției este calificată de către cetățeni drept o reformă care se face cu pași de melc și cetățenii critică faptul că nu se văd rezultate de pe urma implementării reformei în justiție. Aveți o explicație? Și ce pierde Republica Moldova dacă trenează această reformă în justiție?
Peter Michalko: „Eu cred că oamenii exprimă opinia tuturor celor care se uită la această realitate, iar realitatea în sectorul justiției trebuie schimbată, fără asta nu va fi o societate modernă în Republica Moldova și progres, pentru că progresul se obține numai cu o societate modernă, care se bazează pe statul de drept și aici sectorul justiției este cazul pentru oameni care trebuie să se simtă egali în fața legii, de unde corupția trebuie să fie eradicată și judecători, procurori sau alți actori în sectorul justiției să nu fie influențați de interese politice sau economice, oligarhice, fiindcă numai așa oamenii vor fi egali.”
Europa Liberă: Pentru Dvs. a fost o surpriză să auziți că un deputat în Parlamentul Republicii Moldova se vinde la un preț exorbitant?
Peter Michalko: „Aceste așa-zise informații sunt un lucru foarte-foarte jalnic.”
Europa Liberă: S-a ajuns la sechestrarea legiuitorului, s-a ajuns la absurd...
Peter Michalko: „Aceste practici nu au nimic în comun cu democrația parlamentară și standardele parlamentare și asta arată că oamenii din Republica Moldova merită să fie reprezentați de către reprezentanți reali care îi ascultă și îi reprezintă și de standarde înalte și în domeniul democrației parlamentare, al sistemului multipartid și, dacă există fenomene care cad sub domeniul deja penal, organele respective trebuie să acționeze, și să acționeze în fiecare din aceste cazuri, nu în mod selectiv, pentru că a fost Republica Moldova destul de multe ori și în trecut criticată pentru atitudinea și acțiunile selective din sectorul justiției, dar în modul în care oamenii într-adevăr pot să simtă că interesele lor sunt protejate, pentru că asta este protejarea intereselor cetățenilor de a fi reprezentați de către un sistem într-adevăr democratic.”
Europa Liberă: Ce mesaj aveți pentru cetățenii Republicii Moldova? Iarăși, dacă facem trimitere la cercetările sociologice, rezultatele lor arată că societatea moldovenească rămâne divizată – o parte vede viitorul Republicii Moldova mai aproape de Uniunea Europeană, iar alții spun că mai aproape de Rusia, de Uniunea Euroasiatică, dominată de Rusia lui Putin. Această dezbinare a societății unde duce?
Peter Michalko: „Oamenii din Republica Moldova știu foarte bine că Uniunea Europeană este alături de ei și asta se demonstrează și prin asistența care vine din partea Uniunii Europene, dar și prin susținerea noastră pentru aceste schimbări spre bine care pot să fie simțite. Dacă ele sunt făcute, atunci pot să fie simțite de către cetățeni în viața lor. În acest sens, noi vom continua, avem și în acest an un motto pentru asta - „Împreună, mai puternici” - în cadrul Parteneriatului Estic și avem și un nou set de cinci obiective pentru Parteneriatul Estic care cred că vor fi foarte importante și în contextul combaterii pandemiei și dezvoltării de după pandemie.”
Europa Liberă: Dar lumea-i tare necăjită că sunt închise hotarele.
Peter Michalko: „Aici vorbim despre situația pandemică, aici sunt realitățile foarte clare și vedeți că după măsurile care au fost luate la început pentru a opri răspândirea virusului și în țările din Uniunea Europeană, și în afara Uniunii situația deja este în centrul atenției și se încearcă să se rezolve, dar aici criteriile referitoare la starea pandemiei în fiecare țară vor fi cele decisive. Deci, cu cât mai mult se va face pentru a asigura limitarea răspândirii virusului și micșorarea numărului cazurilor de contaminare, cred că cu atât mai degrabă se vor restabili și toate conexiunile. Și aici deja vorbim despre responsabilitatea celor care iau aceste decizii.”