Președinta Maia Sandu a spus că un șef al guvernului interimar va fi ales dintre miniștrii rămași în cabinetul demisionar al premierului Ion Chicu, care nu doar că și-a dat demisia, dar a spus că nu dorește să asigure nici interimatul, după 31 decembrie. Dar câți miniștri vor mai rămâne în guvern după abandonul lui Chicu și al altor membri cheie ai cabinetului și cum va funcționa la modul practic un asemenea guvern în exercițiu?
Your browser doesn’t support HTML5
Numirea unui interimar la guvern este în general văzută ca prima dificultate serioasă cu care se confruntă Maia Sandu la început de mandat. După refuzul să exercite interimatul semnalat de premierul demisionar și anunțul altor trei conducători de ministere că vor să-l urmeze pe Chicu, ei nu-i rămâne decât să aleagă din șase miniștri rămași. Dar între cei șase, trei - Pavel Voicu de la Interne, Victor Gaiciuc de la Apărare și Aureliu Ciocoi de la Externe - sunt foști consilieri ai lui Igor Dodon; unul - Fadei Nagacevschi de la justiție – este fost avocat al socialiștilor, Olga Cebotari de la Reintegrare e o tânără anonimă cu cetățenie rusă, iar Lilia Pogolșa de la educație e o fostă adjunctă din acest minister de pe timpul comuniștilor.
Trei din cei șase vor trebui să preia și responsabilitatea pentru finanțe, economie și sănătate...
În plus, legislația pare să nu-i permită Maiei Sandu să numească înlocuitori pentru funcțiile de miniștri rămase vacante, ceea ce înseamnă că trei din cei șase vor trebui să preia și responsabilitatea pentru finanțe, economie și sănătate – domenii ce rămân neacoperite după 31 decembrie, odată cu plecarea lui Pușcuță, Usatâi și Dumbrăveanu.
Referindu-se la această problemă anume, Maia Sandu a spus luni, în timpul unei conferințe de presă, că va anunța totuși după 1 ianuarie un nume de interimar, din rândul miniștrilor care nu vor să plece odată cu Chicu:
„Legea prescrie foarte clar - aceste funcții care rămân vacante vor trebui suplinite din rândul miniștrilor care nu pleacă, deci care sunt mai puțin lași.”
Vladimir Bolea, un parlamentar din PAS, formațiune apropiată Maiei Sandu, ne-a spus azi, exprimându-și însă un punct de vedere propriu, că din cei șase ar exista și un nume care s-ar potrivi cu poziția de interimar:
„Dacă ar fi după mine, ar trebui să fie ministrul de externe (Aureliu Ciocoi), dar e poziția mea personală și, dacă ne uităm la prestația dumnealui, experiența, recunoașterea internațională...”
### Vezi și... ### Anatolie Golea: „Igor Dodon a hotărât să se răzbune pe noi, pe alegători, pe toată țara”Igor Dodon, pe de altă parte, care a călătorit recent la Moscova și despre care criticii spun că, în semn de răzbunare pe Sandu, ar fi adoptat tactica „pământului pârjolit”, inclusiv inspirând plecarea după Chicu a celor trei șefi de ministere-cheie - de la finanțe la economie și sănătate - a fost întrebat într-un interviu cu presa rusă despre situația guvernului:
„Responsabilitatea acum este inclusiv a Maiei Sandu. Să numească un alt guvern în lipsa unei majorități parlamentare? Ar putea încerca. Noi vom vedea… poate o ajutăm.”
### Vezi și... ### Corneliu Furculiță (PSRM): După demisia guvernului, socialiștii nu mai sunt la guvernareÎn acest moment, toate partidele parlamentare, inclusiv socialiștii cu cel mai mare grup parlamentar și o aparentă majoritate incluzând formațiunea lui Șor, susțin că-și doresc anticipate, chiar dacă, așa cum crede majoritatea observatorilor, în afară de PAS, niciunul, dar mai ales PSRM, nu poate spera pe un avans electoral în cazul organizării anticipatelor acum, imediat după înfrângerea lui Igor Dodon și victoria Maiei Sandu. Prin urmare, responsabilitatea numirii unui interimar poate fi cu atât mai mare, cu cât nu este deloc sigur că anticipatele vor putea fi declanșate foarte curând, ceea ce înseamnă că se caută persoana care va trebui să administreze treburile publice pe durata a cel puțin trei luni, dacă nu jumătate de an și mai mult, și asta în condiții de pandemie și criză economică.