De ce a plecat Mitropolitul Moldovei la Moscova 

Mitropolitul Moldovei, Vladimir, este la Moscova pentru a oficia slujbe și a participa la Sfântul Sinod de pe 27 decembrie

Mitropolitul Vladimir se află zilele acestea la Moscova, unde a oficiat două slujbe (24-25 decembrie) în biserica cu hramul „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova, a cărui paroh este, dar și pentru a participa la Sfântul Sinod de pe 27 decembrie, spune vicarul Ioan Moșneguțu.

Vicarul Mitropoliei Moldovei, Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu a declarat Europei Libere că, fiind parohul bisericii „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova, „mitropolitul Vladimir este motivat să slujească la această biserică, pentru a răspunde necesităților moldovenilor din Moscova”.

### Vezi și... ### Pe agendă| Ce ar mai fi de spus, în prima zi de Crăciun pe stil nou?

Vicarul a ținut să precizeze că „mitropolitul nu a participat la sfânta liturghie de la această biserică pentru a-l substitui pe patriarhul Kirill”.

Nu este pentru prima dată când Mitropolitul Moldovei Vladimir oficiază o slujbă la Moscova. El a mai fost la Moscova pe 7 și 8 octombrie 2023, unde a oficiat slujbele la Catedrala „Adormirii Maicii Domnului” de la Kremlin (Успенский собор) în locul patriarhului Kirill, care s-ar fi îmbolnăvit.

ÎPS Vladimir s-a aflat în Rusia timp de o săptămână pentru a participa la festivitățile prilejuite de ziua adormirii Sfântului Cuvios Serghie de Radonej și la un sinod al Patriarhiei ruse.

Câteva zile mai târziu, pe 13 octombrie, ÎPS Vladimir a fost decorat, la Moscova, de patriarhul Kirill cu una dintre cele mai înalte distincții ale Patriarhiei Moscovei – Ordinul Patriarhal, „Cuviosului Serafim de la Sarov”, gr. I, pentru eforturile „de consolidare a societății moldovenești în jurul valorilor ortodoxe”.

Decorarea mitropolitului „este un fel de remunerare pentru că a acceptat să demonstreze că Biserica Ortodoxă Rusă încă rămâne într-o anumită măsură consolidată”, este de părere analistul Igor Boțan.

### Vezi și... ### Mitropolia Moldovei a oprit de la slujbe încă șase preoți care au trecut la Mitropolia Basarabiei