Melinti a menționat că comunitatea are statut canonic și juridic ca parohie ortodoxă a Bisericii Ortodoxe Române, prin acte canonice oferite de Mitropolie și documente juridice de la Agenția Servicii Publice.
„Menționez că aderarea noastră nu este un moft personal, nu este un act politic, economic sau social. Aderarea de-a lungul ultimilor ani a fost solicitată de către creștinii și enoriașii satului Ghidighici, care și-au exprimat [...] o dorință fermă de a reveni la Biserica-mamă, de a reveni la origini culturale, spirituale și la origini și rădăcini istorice”, a afirmat preotul în fața enoriașilor.
Este a doua parohie din municipiul Chișinău care trece, în ultimul timp, la Mitropolia Basarabiei, după ce biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a făcut acest pas la slujba de duminica trecută, tot în fața enoriașilor.
Anterior, preotul Pavel Borșevschi, parohul Bisericii „Sf. Dumitru”, a depus la cancelaria Mitropoliei Moldovei o adresare din partea clerului și credincioșilor din sectorul II al Protopopiatului Chișinău în care se spune că e timpul ca Mitropolia Moldovei să revină „la Biserica neamului nostru, în cadrul Patriarhiei Române, rămânând, în continuare, sub omoforul și îndrumarea părintească” a Mitropolitului Vladimir. Vicarul Mitropoliei Moldovei, Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, a anunțat că Mitropolia Moldovei nu acceptă această propunere.
Te-ar putea interesa și: Mitropolia Moldovei respinge ideea de a adera in corpore la Patriarhia Română
De la începutul invaziei rusești în Ucraina, peste 60 de preoți din R. Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei. Preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei au fost caterisiți de Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova (subordonată canonic Patriarhiei Moscovei).