Forțele ucrainene, care au lansat o contraofensivă în sudul țării, se concentrează pe Herson, o importantă capitală de provincie aflată sub controlul Rusiei din primele zile ale invaziei.
Posibila eliberare a orașului ar provoca nu numai o nouă umilință Moscovei, după o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă, dar ar submina și mai mult autoritatea președintelui rus Vladimir Putin, pregătind eventual și scena pentru o nouă escaladare a războiului, remarcă Associated Press.
Pierderea Hersonului a fost o lovitură majoră pentru Ucraina
Herson, care avea înainte de invazia rusă aproximativ 280.000 de locuitori, este singura capitală regională capturată de forțele ruse. Orașul și zonele învecinate au căzut în mâinile Moscovei în primele zile ale conflictului, când trupele ruse și-au împins rapid atacul spre nord din Crimeea, peninsula ucraineană anexată abuziv de Kremlin în 2014.
A fost o lovitură majoră pentru Ucraina, pentru că orașul este un important centru industrial situat strategic pe râul Nipru, la vărsarea acestuia în Marea Neagră.
Your browser doesn’t support HTML5
De asemenea, Herson se află într-un punct din care Ucraina poate întrerupe alimentarea peninsulei Crimeea cu apă dulce din Nipru. Kievul blocase această sursă după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea, iar Putin a menționat nevoia restabilirii accesului la sursa de apă dulce între motivele pentru invazia din 24 februarie.
La începutul lui septembrie, trupele ucrainene au lansat o contraofensivă puternică în regiunea sudică Herson, regiune între timp anexată de Rusia, alături de Zaporojie, Luhansk și Donețk, în urma unor referendumuri false, nerecunoscute de nimeni.
În ofensiva din regiunea Herson, Ucraina a folosit lansatoare de rachete HIMARS furnizate de Statele Unite pentru a lovi în mod repetat un pod cheie peste Nipru, care face legătura cu orașul Herson și un baraj mare în amonte, Kahovka, folosit și ca punct de trecere. Loviturile au forțat Rusia să recurgă la pontoane și feriboturi, lovite și acestea frecvent de forțele ucrainene, ceea ce mărește riscul ca forțele rusești de pe malul de vest al Niprului să fie încercuite și lăsate fără nici o cale de retragere sau aprovizionare.
Problemele au crescut exponențial după ce, pe 8 octombrie, explozia unui camion-capcană a distrus parțial podul peste strâmtoarea Kerci, singurul care leagă Rusia continentală de peninsula Crimeea, care funcționează ca important centru de alimentare a trupelor rusești trimise în sudul Ucrainei.
Care a fost reacția Rusiei
Putin a pus atacul de la Podul Kerci pe seama serviciile de informații militare ale Ucrainei și a răspuns cu un val de atacuri cu rachete și drone kamikaze împotriva infrastructurii energetice și de comunicații a Ucrainei. Aproape 40% din rețeaua de alimentare cu electricitate a fost avariată, iar Ucraina a fost obligată să oprească exportul de electricitate, inclusiv spre R. Moldova, pierzând o importantă sursă de venit.
Președintele Putin a impus legea marțială în Herson și în celelalte trei regiuni anexate abuziv, în încercarea de a consolida controlul Moscovei.
Dar ofensiva ucraineană a înaintat destul de repede spre sud-vest, de-a lungul Niprului, ceea ce l-a făcut pe noul comandant al operațiunilor ruse din Ucraina, generalul Serghei Surovikin, să admită că situația din regiune este „destul de dificilă” pentru Moscova.
Între timp, autoritățile ruse i-au încurajat pe locuitorii din Herson să plece din orașul care ar putea fi bombardat de ucraineni. O parte dintre civili au plecat sau au fost „evacuați” spre alte regiuni controlate de Rusia, în primul rând pensinsula Crimeea.
Administrația regională instalată de Kremlin a adăugat sâmbătă o notă de urgență, spunând că toți civilii ar trebui să plece imediat „din cauza situației tensionate de pe front, a pericolului crescut de bombardare masivă a orașului și a amenințării cu atacuri teroriste”.
Ucraina a respins prompt aceste declarații drept „propagandă” și „metode de intimidare a civililor”.
Autoritățile locale, instalate de Rusia, au informat că aproximativ 25.000 de persoane plecaseră până sâmbătă. O mare parte din administrația instalată de ruși a plecat și ea.
Între timp, toată atenția se concentrează pe barajul hidrocentralei de la Kahovka, la aproximativ 50 de kilometri în amonte de Harkov, pentru că ambele părți se acuză reciproc că ar intenționa să-l arunce în aer, provocând „un dezastru de proporții uriașe”, cum declara săptămâna trecută președitele ucrainean Volodimir Zelenski.
Ce ar însemna pentru Rusia pierderea Herson-ului
O retragere din Herson și din alte zone de pe malul de vest al Niprului ar spulbera speranțele Rusiei de a lansa o ofensivă spre vest, spre Nikolaev și Odesa, ca să blocheze accesul Ucrainei la Marea Neagră. Nu este clar dacă acesta este planul Rusiei, dar evident, blocarea accesului la Marea Neagră ar da o lovitură devastatoare economiei ucrainene. De asemenea, ar permite Moscovei să deschidă un coridor terestru spre regiunea separatistă transnistreană. Din nou, dacă acesta ar fi planul Moscovei.
„Pierderea orașului Herson va spulbera toate visele Moscovei de a controla sudul Ucrainei”, spune analistul militar ucrainean Oleh Jdanov, citat de Associated Press. „Herson este cheia întregii regiuni de sud. Odată recucerit de trupele ucrainene, Kiev-ul ar putea întrerupe rute strategice de aprovizionare a forțelor ruse. De aceea, rușii vor încerca să-și păstreze controlul cu toate mijloacele”, crede Jdanov.
Pentru Ucraina, odată Herson recucerit, se deschid porțile pentru recucerirea regiunii Zaporojie și a altor teritorii controlate acum de Rusia în sud. În ultimă instanță, ar putea forța retragerea armatei ruse înapoi în Crimeea, remarcă analistul militar citat de Associated Press.
### Vezi și... ### EXCLUSIV| Ministrul leton de Externe : Sunt puține șanse de pace până ce Rusia nu suferă „o înfrângere clar㔄Ucraina trebuie doar să aștepte până când Herson îi cade în poală ca un măr copt, pentru că situația cu aprovizionarea trupelor rusești devine din ce în ce mai critică”, mai spune Oleh Jdanov. Odată recucerit orașul Herson, continuă el, Ucraina poate tăia din nou aprovizionarea cu apă dulce a peninsulei Crimeea, cum a mai făcut în trecut.
„Rușii ar fi gata să șteargă Hersonul de pe fața pământului, mai degrabă decât să-l predea Ucrainei”, crede Oleh Jdanov. De unde și toate speculațiile despre distrugerea barajului de la Kahovka.
„Rușii vor să arate că o contraofensivă ucraineană va provoca o reacție dură și este înfricoșător să ne gândim în ce ar putea consta acea reacție”, mai spune analistul militar.
Volodimir Fesenko, directorul centrului independent de analiză Penta Center de la Kiev, remarcă și el că pentru Rusia, controlul asupra regiunii Herson și al altor zone sudice a fost un câștig enorm. „Dacă rușii pierd orașul Herson, Kremlin-ul se va confrunta cu un nou val de critici acerbe la adresa conducerii militare și a autorităților, în general din partea cercurile ultranaționaliste”, spune Fesenko, adăugând că această pierdere ar demoraliza de asemenea și mai mult forțele armate, și ar putea alimenta opoziţia la mobilizare.
Mai mult, China și India, care urmăresc cu atenție acțiunile Rusiei în Ucraina, vor vedea în căderea orașului Herson un semn de slăbiciune a Kremlin-ului, cu consecințe geostrategice greu de estimat în acest moment, mai spune analistul de la Penta Center, citat de Associated Press.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Rusia susține că ar fi respins atacuri ucrainene în Herson și Luhansk