Șeful guvernului de la Chișinău a prezentat în Parlament raportul de activitate al Executivului pe anul trecut. Pavel Filip a recunoscut că nu s-a ajuns încă la nivelul necesar al calității vieții în țară, în acest sens fiind setate trei priorități majore pentru anii 2019-2021 – educația, justiția și infrastructura. Premierul a îndemnat opoziția să-și schimbe abordarea și să vină cu critici constructive și propuneri deschise cum se pot face lucrurile mai bine în țară. Totodată, el a îndemnat cetățenii să aibă curaj și încredere. Citez: „Noi cerem doar să fim judecați după rezultate, iar încrederea în ceea ce facem ne va duce la rezultate”. De ce însă n-au încredere moldovenii în politicieni și în viitorul statului? Căutăm răspuns la acest sfârșit de săptămână.
Your browser doesn’t support HTML5
* * *
Așadar, în Legislativ premierul Pavel Filip a anunțat că guvernarea are planuri mari și clare cu Republica Moldova. Pentru realizarea acestora e nevoie de încredere, viziune, multă muncă, determinare și dedicație. Așa cum spune prim-ministrul, „împreună putem face din țara noastră țara în care vrem să trăim”. El a vorbit în Parlament, unde a prezentat deputaților un raport despre activitatea Guvernului. Europa Liberă a stat de vorbă cu mai mulți locuitori întâlniți la întâmplare pe străzile din Soroca. Am căutat să aflu ce cred localnicii despre calitatea clasei politice, despre prezentul și viitorul statului lor.
– „Care-i viitorul? Viitorul țării… Nu vezi că mai nici n-avem la ce trăi? Cu ce? De lucrat nu lucrăm nicăieri, iaca venim aici să dăm o bucățică de brânză, ca să avem de pâine și de plătit comunalele. Altceva n-avem nimic ce face…”
Europa Liberă: Dvs. o dată la patru ani mergeți și alegeți clasa politică…
– „Ce folos că alegem clasa politică, dacă ei îs fiecare pentru dânșii acum? Își bat joc de norod, iaca ce.”
Europa Liberă: Ce vor decide alegerile din toamnă, atunci când veți trimite 101 deputați în Parlament?
– „Dar eu mai nici pe unul nu l-aș alege. Cum să mă duc, dacă ei nu fac nimic?”
Europa Liberă: Și chiar în întreaga Moldovă nu se găsesc oameni care v-ar insufla încredere?
– „Poate și sunt, poate și sunt, dar noi nu-i știm.”
– „La noi voturile se vând pe produse alimentare – pe macaroane, pe făină, pe ulei.”
Europa Liberă: Și aveți o lămurire – de ce cetățeanul recurge la acest gest?
– „Oamenii îs săraci, nu au ce mânca și dacă vine și-i propune niște macaroane, niște făină, îi clar că se duce și alege pe cine-i spune.”
Europa Liberă: Ia această pomană electorală într-o zi, ca după asta patru ani să vorbească despre sărăcie?
– „Da, da… despre sărăcie. Iaca el ia pomana asta într-o zi, dar tot anul șede și se gândește ce a făcut.”
Europa Liberă: Patru ani…
– „Patru ani, cât îi mandatul, de patru ani. De-amu el poate și înțelege că a greșit, dar poate și nu. Care înțeleg pe cine să voteze îi puțin procentaj.”
VIDEO: Victor Morari din satul Ocolina,Soroca
Europa Liberă: E greu astăzi să știi cui să-i dai votul?
– „Foarte greu, că toți amăgesc și trag în toate părțile.”
Europa Liberă: Atunci când vin la discuții cu alegătorii, dvs. le puneți tranșant întrebările?
– „Da, le punem întrebări și să vedeți cum promit… Toți promit anume ce dureri avem, aceea ne promit că au să ne facă totul – au să ne facă drumuri, o să ne fie iluminate ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Și dvs. vă dați votul pentru promisiune, pentru partid, pentru om, pentru ce vă dați votul?
– „Cel mai tare pentru program. Dacă ar face ceea ce promit, ar fi foarte bine, dar ei nu fac ceea ce promit.”
Europa Liberă: De ce nu-i întrebați ce au reușit să facă până a veni să vă ceară votul?
– „Vedeți că atunci când vin, ei vin cu dintr-aceștia care știu să explice frumos, vorbesc frumos… Lumea nu-i așa de tare dezvoltată, nu are așa limbaj dezvoltat cum vorbesc ei și lumea a căscat ochii și gata. Ei vorbesc foarte frumos înainte de alegeri, dar pentru dânșii fac, dacă acolo îi nanul și moșul, și cumătrul – îs toți la putere. Îi grămada lor și la lumea de rând greu-greu, toată lumea cască gura și rămân cu ochii în soare. De atâția ani de câte ori votăm noi, apoi se vede că, iaca, în timp de 25 de ani ce a făcut cineva pentru țara asta? Nimic! Numai auzim la televizor Europa, Comisia Europeană, Europa, dar ce-au făcut pentru țăran? N-au adăugat nici pensia, le promite că o să le adauge, o să le adauge, dar nu le adaugă nimic. Și dacă nu-i lume, nu-i pensie și noi, țăranii, nu avem cui vinde.”
Europa Liberă: Cine-i bogat și cine-i sărac astăzi în Moldova?
– „Noi suntem toți săraci, numai parlamentarii îs bogați.”
– „Aiști care au furat miliardul îs bogați! Ei nu pot găsi în timpul de față cine-o furat, de parcă l-a furat moș Ion dintr-un serai de undeva cu sacul și ei nu știu până amu. Chiar ei nu pot găsi cine a furat miliardul acela? Ba zic că firma „Krolik” („Iepure”), cum zicea dl Voronin… Ce el nu știe? Și Voronin știe cine a furat, dar râde și iese el câteodată și spune că, iaca, s-a furat miliardul…”
Europa Liberă: Dar Dvs. știți că dl Ilan Șor figurează în cele două rapoarte ale companiei „Kroll”, dar el a fost ales de către cetățeni ca să fie primar?
– „Iaca, la Orhei, vedem mașini – noi mergem de două-trei ori pe săptămână pe acolo –, vedem mașini „Șor”, iaca acolo-i cumpărarea voturilor pe pomană. Îi dă două-trei kilograme de macaroane și-l amăgește pe patru ani. Acum amăgește că o să facă el drumul în tot orașul. Dar din a cui bani? Din miliardul furat, măi băieți, măi…”
– „Tot din banii noștri face…”
VIDEO: Ion Todireanu de prin părțile Sorocii
Europa Liberă: Dar el a fost ales primar de Orhei tot de cetățeni?
– „L-au ales, fiindcă el a pus magazinul lui, a făcut să aibă producția mai ieftină. Dopustim (să zicem), carnea-i 60 de lei, el a pus-o cu 40. Și el dintr-un miliard are de unde pune marfă mai ieftină, ca lumea să-l aleagă…”
– „După macaroane vin la Orhei de la capitală. Pensionarii vin, șed în rând și așa îl susțin, să vedeți, că te-ar ucide dacă ai zice un cuvânt de rău de dânsul. Îi clar că-i vina populației. Dar a populației de ce-i vina ei? Că ea-i săracă și se duce pentru un kil de macaroane în vânt.”
Europa Liberă: De la radio…
– „Aaa, Valentina Ursu?”
Europa Liberă: Da. Am ajuns cu microfonul Europei Libere aici, la Soroca, și încercăm să aflăm de la cetățeni cum văd viitorul acestui stat, ce așteaptă de la alegerile parlamentare din toamnă. E greu, e ușor să faci alegerea? Cine merită votul?
– „Numai un lucru pot să spun, că așa o țară mică și Parlamentu-i mare. Trebuie să fie de două ori mai puțini și acolo trebuie să fie mai mult tineret, că-s oameni în vârstă de 70, aproape de 80 de ani. Ei ar trebui să șadă cu nepoții acasă.”
Europa Liberă: Dar vă este clar cu ce trebuie să se ocupe un deputat în Parlament?
– „Deputatul se alege de popor și el trebuie să lucreze pentru popor. Ei acum scot așa niște legi că pun niște amenzi așa de mari, dar omul de lucru n-are. 50 de mii amenzi pun, dar omul trebuie să aibă de unde plăti banii aceștia. La asta ei tot trebuie să se gândească. Trebuie să-și vândă omul casa și gospodăria și să dea în Parlament ca ei să poată ședea acolo.”
Europa Liberă: Păi, dar lumea să nu încalce legea și atunci n-o să plătească amendă.
– „Dacă așa se face că omu-i nevoit să încalce legea, că el nu are de lucru, nu are de unde trăi. Pământul numai te ține așa ca să trăiești și să nu fii flămând, dar dacă ar lucra uzinele, fabricile… totu-i închis.”
Europa Liberă: Ce veți decide dvs., alegătorii, la aceste alegeri parlamentare din toamnă?
– „Îi foarte greu, că nici nu știi pe cine să alegi. Dacă el îi ales de popor, apoi el trebuie să vină mai des în lume, să întrebe: „Voi m-ați ales, drept mergem noi ori nu?” Poate că ei tot acolo greșesc. Câteodată votează, ridică mâinile și o lege pun pe om că în loc să-și dezvolte afacerea lui, dar ei îi pun piedică.”
Europa Liberă: Cine și cum face viitorul Republicii Moldova?
– „Se pornește de la Parlament, de la cei mai mari. Ei!”
Europa Liberă: Și de la cetățeni. O dată la patru ani, ei trimit deputații în Parlamentul Republicii Moldova ca să îmbunătățească legile, viața cetățenilor?
– „Da, lumea îi trimite să facă așa ceva, dar ei toți se vând lui Plahotniuc în ziua de azi. Până olecuță au alunecat și au luat olecuță de bani și ei amu se tem și toți merg după ceea ce le comandă Plahotniuc.”
Europa Liberă: Dar de unde știți lucrul acesta?
– „Dar se vede, că și cel mai prost om înțelege acest lucru. Toți s-au vândut lui Plahotniuc. Un nesimțit! Asta nu mi-i rușine s-o spun, dacă ar fi în față, eu și în față i-aș spune. Acesta-i un om fără simț într-însul. Și Dodon eu cred că-i ca și frate al lui Plahotniuc. Nu avem nicio încredere în Dodon. Lumea vrea cu Europa, vrea. Da, într-adevăr, și cu Rusia și cu Europa, dar Unirea cu România nu vrem.”
VIDEO: Vasile Todireanu din satul Vasilcau, Soro
Europa Liberă: Dar ce se va decide la toamnă în cadrul alegerilor parlamentare? Care e miza acestui scrutin?
– „Cred că n-o să se decidă nimic, pentru că Plahotniuc are așa o putere că el dovedește tot. Doar să fie o revoluție ca să se mai schimbe ceva.”
Europa Liberă: Dar cetățenii acestei țări sunt stăpânii adevărați, ei trebuie să-și hotărască destinul?
– „Lumea de la țară îi foarte ocupată. Eu, de pildă, dacă n-aș avea vaci, când se face vreun miting ceva, eu aș fi prezentă la Chișinău, dar eu țin animale, îs cu pământ și, iaca, toată lumea asta n-are posibilitate să meargă la…”
Europa Liberă: Dar lumea îi divizată, îi dezbinată societatea Republicii Moldova. În jurul cărei idei se unesc sau ce i-ar putea consolida?
– „E clar că asta e lupta împotriva corupției și a sărăciei, dar ca să lupți cu așa ceva, trebuie să ieși la un miting, dar lumea nu poate, nu are timp, că unica sursă de existență e pământul, animalele, dar o zi de vară hrănește un an întreg. Foarte mare presiune ar trebui asupra Parlamentului, asupra conducerii. Deputații toți degeaba primesc salarii.”
Europa Liberă: Dar Dvs. vă este clar cu ce trebuie să se ocupe un deputat?
– „Dar pentru ce l-au ales? Ca să aibă grijă de lume, să fie o leafă bună. De ce ei așa o leafă mare au, dar omul de la țară aproape că nimic? Cum ei socot că ei 20 de haine îmbracă odată, dar lumea îmbracă o haină sau cum? Pentru ce adună saci de bani, dar lumea n-are nici ce să mănânce?”
Europa Liberă: Aici, la Soroca, discut și cu un tânăr. Ce e în capul vostru, cum vedeți voi viitorul statului?
– „O să plece tot tineretul. De exemplu, iaca eu termin colegiul și să mă aranjez cu 2.000 de lei? Ok, poate eu găsesc, însă numai gazda costă 1.000 și plus comunalele pe lună și eu, practic, trebuie să trăiesc cu aer. Chiar și colegii mei o să plece peste hotare.”
Europa Liberă: Dar ești tânăr.
– „Da.”
Europa Liberă: Voi, tineretul, sunteți gata să luați soarta statului în mâinile voastre, să decideți? Iată, vin o dată la patru ani alegerile, trebuie să știți cui să-i dați votul. Care este implicarea voastră?
– „Pur și simplu, eu așa consider că atâția ani au fost alegeri și câte partide au fost alese, toți vor la conducere ca să obțină ceva, nu ca să dea în folosul statului, să facă ceva cu folos, ei, pur și simplu, pentru dânșii să obțină ceva. Trebuie toți de dat jos, să rămână acolo tot gol…”
Europa Liberă: Cu votul vostru puteți să aduceți oameni care să corespundă calităților despre care vorbești?
– „Chiar cu calități, da, el ne spune, dar eu nu pot să fiu convins oricât mi-ar spune el mie că el vrea să facă bine. Eu nu pot să fiu convins.”
Europa Liberă: Alegerea o faci tu ca și cetățean, ca și alegător.
– „Alegerea da, eu aleg persoanele care-s puse acolo.”
Europa Liberă: Și atunci, e mai ușor să pleci din Republica Moldova decât să te implici și să schimbi situația?
– „La momentul de față, da. Oricât te vei zbate, n-o să se facă nimic. Câte mitinguri au fost făcute ca să dea și Guvernul jos… Și ce folos? Tot aceeași și mai departe merge.”
Europa Liberă: E ușor să ridici mâinile, e greu să-ți răsufleci mânecile și să te implici.
– „Ce folos? Iaca eu, de exemplu, îs tânăr, dar nu pot să fac nimic. Aici trebuie să ai o influență foarte mare ca să schimbi ceva.”
Europa Liberă: De ce nu căutați în rândul vostru oameni care să vă insufle încredere?
– „În ziua de azi nu poți să ai încredere în nimeni. Uneori și în sine poți să nu ai încredere.”
– „Уже столько раз и столько лет обманули всех, что люди просто не имеют уверенности ни в каком движении, которое идёт вперёд сейчас.” („Deja de atâtea ori și atât de mulți ani au fost înșelați toți că oamenii, pur și simplu, nu au încredere în nicio mișcare care avansează acum.”)
Europa Liberă: А какова цена голоса? (Dar care e prețul unui vot?)
– „Одни голос?” (Un vot?)
Europa Liberă: Да. (Da.)
– „А вы вспомните, что Воронин сказал когда не хватило одного голоса. Что он сказал? „Да это чепуха, его найти. Один голос, подумаешь”… А почему не нашёл, чтобы удержаться дальше, так сказать, у власти? Ему, что?” („Amintiți-vă ce a spus Voronin când nu-i ajungea un vot. Ce a spus? „Nu-i mare lucru un vot, e lesne de găsit”. Dar de ce nu l-a găsit ca să se mențină, să zicem așa, la putere în continuare?”)
Europa Liberă: И ваш ответ какой? Почему он не нашёл? (Și care e răspunsul Dvs.? De ce n-a găsit acel vot?)
– „Да продал он к чёртовой матери эту республику с потрохами. Уже всё, чтобы он не обещал бы, я ему не верю.” („Dar el a vândut dracului această republică cu măruntaie cu tot. Deja orice ar promite, eu nu-l mai cred.”)
Europa Liberă: Самые большие грехи у партии какие? (Dar care sunt cele mai grele păcate ale partidului?)
– „Одно ворьё, ворьё и безобразие. Они просто работают глупо. Я не боюсь это сказать, даже открыто. Ну что стоит народу дать этих несчастных 200-300 лей больше, чтобы имели пенсии?” („Numai hoție, hoție și fărădelege. Pur și simplu, ei lucrează prostește. Nu mă tem să spun asta public. Cât i-ar fi costat să adauge pensionarilor măcar câte 200-300 de lei, ca să aibă o pensie cât de cât?”)
Europa Liberă: А сейчас, как вы думаете, есть будущее у Молдовы? (Dar acum, cum credeți, Moldova are viitor?)
– „Если дать народу возможность держаться на своих местах, никто бы не ушёл бы. Люди очень убегают только из-за того, что здесь не за что зацепиться. Приходят со своим капиталом и не дают возможность развернуться. Это что?” („Dacă ei ar oferi posibilitate populației să rămână acasă, nimeni nu ar pleca peste hotare. Oamenii fug de aici, pentru că nu au unde își câștiga existența. Aceștia își dezvoltă doar afacerile lor, de norod nu le pasă. Asta cum se numește?”)
Europa Liberă: От кого зависит завтрашний день? (De cine depinde ziua de mâine?)
– „От всего начальства, от парламента. Зачем такой маленькой республике, ну ладно раньше было 4.200.000, сейчас 2,5 миллиона, если наберется на всю Молдавию вместе с Тирасполем, с Вулканештами, зачем 100 человек в парламенте? Мне непонятно. А тридцать не хватит? Но как, как остаться без места?” („De întreaga conducere, de Parlament. Eu nu pricep, la ce-i trebuie unei republici atât de mici ca Moldova 100 de parlamentari? Înainte vreme aveam vreo 4.200.000 de locuitori, iar în prezent împreună cu Tiraspolul și Vulcăneștiul dacă se adună vreo două milioane și jumătate. Așa că ne-ar ajunge și vreo 30. Pur și simplu, ei nu vor să-și piardă locurile.”)
– „Lumea pe care o auzi și vorbesc n-au nimeni dorința să se ducă și să voteze cum au votat până acum. Trebuie, dar iaca…”
– „Pentru ca să facem pe cineva gospodari? Fiecare-i pentru dânsul.”
Europa Liberă: Ce-i de făcut? Iată s-a ajuns într-o situație proastă, rea.
– „Ce-i de făcut?”
Europa Liberă: Ce-i de făcut?
– „Îi destul unul la perete și atunci ceilalți o să aibă frică. Măcar ceva-ceva de făcut, oleacă de strâns, dar nu așa pur și simplu că-i tăvălim, îi tăvălim pe o parte, pe alta și ca și când îi închide, ca și când îi deschide, ca și când au să întoarcă și nimic nu se face și nimeni nu are nicio frică nimic. Omul, dacă are frică de popor, de lege, atunci el știe că este, dar dacă nu-i nicio lege nimic, asta-i tot degeaba.”
Europa Liberă: Îi dai jos pe acei care oamenii zic că-s răi, că nu mai merită votul. Pe cine îi aduci în loc?
– „Mai niciunul nu merită încredere, iaca care-i povestea. Asta-i. De unde să-l luăm noi pe cel care să facă măcar jumătate din ceea ce promite? Nu 100%, dar măcar 50%.”
Europa Liberă: Dar Moldova azi are un lider național?
– „Nu știu eu de așa ceva, nici de unul, ca să meargă lumea și să zică: „Da, iaca, într-adevăr, aista merită!”. Știți cum e? Și din popor să alegem, a mai fost ales mai înainte și ne-a dus de râpă mai tare ca aiști care în ziua de azi ne fură, mai tare am ajuns la sapă de lemn cu acei care-s din popor, pentru că acela din popor și mai rău face încă decât unul care fură. Că noi ne batem cu pumnul în piept că noi suntem cu rușii sau noi suntem cu Europa. Nu! Noi în mahala când trăim acasă, la bloc sau la casă, trebuie să trăim cu toți mahalagii bine, nu cu aista ne sfădim și ne scoatem ochii, dar cu acela trăim bine, trebuie cu toți să trăim bine și atunci o să fie oleacă mai bine.”
Europa Liberă: Dar cine-i adevăratul stăpân al Republicii Moldova?
– „Haosul, haosul! În țările europene, da, democrație e acolo. Omul singur, dacă a recunoscut că a făcut o greșeală, el își dă singur demisia, dar la noi, cu piciorul în fund și nu-l poate scoate nimeni. Iaca care-i diferența între noi și Europa. Mult diferă educația la noi după Europa, cum s-ar socoti între „Zaporojeț” și „Mercedes”, apoi așa și educația de la noi și educația de la dânșii.”
Europa Liberă: La alegerile parlamentare din toamnă veți vota deputații în baza unei noi reforme electorale – 51 de deputați vor fi aleși pe circumscripție și 50 pe liste de partid. Asta vă ușurează alegerea?
– „Nu prea. Sistemul mixt acesta nu-l înțeleg eu. Ce o să dea asta? Ce acei 51 nu tot de dânșii o să fie puși? Tot de dânșii o să fie puși, numai că el o să zică că a ieșit din partid și a venit pe circumscripție. Și tot aceia au să fie. Când o să se ducă acolo la treuca de mâncare, acolo toți o să mănânce din treucă și n-au să zică nimic mai departe.”
VIDEO: Galina Titomir din Soroca
Europa Liberă: V-a deranjat că un deputat trece dintr-o fracțiune în alta, de la un partid la altul?
– „Aiștia nu-s oameni serioși. Și patria acești oameni pot s-o trădeze.”
Europa Liberă: Dar cum vă explicați că se vinde mandatul, se vinde deputatul, se vinde votul?
– „N-ar trebui primiți în alte partide îndeobște. Nu i-a plăcut acolo, să dea altcuiva locul, dar nu să zici că iaca… iau bani pentru așa ceva, ca să treci dintr-un partid în altul. Dodon ce? El doar a fost comunist. Acum îi socialist el?”
Europa Liberă: El a promis să fie președintele tuturor cetățenilor. A reușit acest lucru?
– „Nu! N-a reușit și nici n-o să reușească. N-o să-l vrea poporul pe Dodon să fie el președintele tuturor.”
Europa Liberă: Dl Dodon a zis că a adunat 1.500.000 de semnături ca să treacă Republica Moldova de la sistemul parlamentar la cel prezidențial.
– „Nu-s de acord!”
– „Dar de unde le-a adunat? De unde le-a adunat? Mă amăgește, iaca, pe mine că scrie-te acolo, acelălalt pe partea cealaltă – scrie-te acolo, dar nu știi la ce…”
– „Cu amăgelile se face!”
– „Cu ce să trăiască țăranul ista? Toată viața am muncit, iacătă-mă-s. Și de ce nu adaugă pensia? Da’ unde-i munca norodului? Unde-s banii Moldovei, miliardul, de ce nu dă miliardul? Pe Șor trebuie să-l stoporască. De ce? La Orhei totul îi ieftin, le-a făcut magazine ieftine, tot ieftin. Se duc de la noi și mai cumpără de acolo marfă. D-apoi nu-i tot banul Moldovei?”
Europa Liberă: Vine toamna și o să fiți invitați de către clasa politică să mergeți să alegeți deputații în Parlament. Cine merită votul dvs.?
– „Acela care-i pentru norod. Numai Dodon! Dar ei nu vor să-l ia, nu vor, că el scurmă.”
– „Dar de ce zici mata?”
– „De atâta zic…”
– „Pentru noi nu-i nimeni încă! Absolut nu-i nimeni! Și niciunul care este nu-i bun. Niciunul! Ian spune mata, dar ce fac ei pentru noi?”
Europa Liberă: Dvs. sunteți generația a treia, dumneaei e generația tânără. E un conflict între generații când e vorba despre cine să guverneze Republica Moldova?
– „Nu-i niciunul la putere acum bun. Niciunul! Nici Dodon, niciunul! Trebuie toți să-și dea demisia, să vină oameni noi, care-s tineri și învață, care-s băieți de treabă, care n-au intrat în furături, care nu știu a fura încă. Dar aiști care știu a fura, gata, lasă-i să se ducă că au furat, le ajunge.”
– „Cei tineri care au învățat n-au de lucru. Iaca la Moscova, la stroică (construcții), dar aiști bătrâni șed în Parlament. Atâția! Pentru ce? Să mai dea locul la alții care au învățat și n-au de lucru.”
Europa Liberă: Se pot uni cetățenii Republicii Moldova în jurul unei idei, unui scop?
– „Poporul vrea țară aparte! Nici cu România la un loc, nici cu Rusia la un loc, nici cu nimeni. Frățește cu toți de trăit, dar aparte; n-o să fie aparte, o să fie război…”
Europa Liberă: Dvs. ce vreți să vă promită politicienii în campania electorală?
– „Să-i scoată pe toți aceștia care au fost înainte. În 2009 aiștia care au destrămat Parlamentul, aceia conduc amu. Da’ Candu aista cu ce treabă a luat atâtea miliarde? Pe capul norodului? Toți scoși!”
Europa Liberă: Îi știți pe toți politicienii?
– „Toți trebuie de scos! Grăbuitorii (jefuitorii) Moldovei, grăbuitori!”
Europa Liberă: Așa de supărată sunteți pe clasa politică?
– „Eu drept spun ceea ce este. Înainte era „цветущая Молдова” (Moldova înfloritoare) la noi, da’ amu ce-i? Vine omul să cumpere și numără copeicile, sărmanul, de-o jale. Uneori, vindeam și o cloșcă, uneori și o sută de ouă sau cât acolo și grămădeam și puneam la bancă puneam, dar amu cu ce să trăiesc? Cu ce o să mă îngroape?”
Europa Liberă: Dacă Dvs. ați fi deputat în Parlament, v-ar iubi cetățenii, v-ar simpatiza?
– „M-ar iubi pe dreptate.”
Europa Liberă: Ce înseamnă această dreptate?
– „Pe dreptate, când nu-și bate joc de norod. Pe Șor de câte ori îl închide și iar îi dă drumul? Și el iar ia bani din bancă. Șor, Șor pe bănci, Șor… Pentru ce? Da’ Plahotniuc? Face scrâncioburi la copii, mai duce la grădinițe, mai duce la „roddomuri podărci” (cadouri la maternități). Pe al cui cap el ia atâția bani? Iaca așa, eu îs pe dreptate. Nu trebuia să grăbuiască (jefuiască).”
Europa Liberă: Dar azi e greu să faci diferență, unde-i adevăr și unde-i minciună?
– „Dreptatea o să iasă la suprafață, așa Dumnezeu zice. Dreptatea o să iasă la suprafață!”
* * *
Voci ale localnicilor de la Soroca pe care i-am întâlnit ocazional pe străzile orașului. Deputata din primul Parlament al Moldovei independente, Nadejda Brânzan, una dintre figurile centrale ale Mișcării de Eliberare Națională, găsește mai multe deosebiri decât asemănări între calitatea clasei politice de azi și de ieri.
Nadejda Brânzan: „Deosebirea e ca de la cer până la pământ, fiindcă atunci au fost complet alte condiții, altă situație și alți oameni. Și am avut atunci elite intelectuale naționale, care au ieșit în popor, în mase, care adunau sute de mii la Marile Adunări Naționale. Înflăcărați, în ochii lor citeai fericirea, speranța și dragostea față de neam, dar astăzi oamenii stau înfricoșați, cu capul plecat și așteaptă să le dea două kilograme de hrișcă, un 50 de lei, să le facă Șor o masă, acolo îi adună. E judecat și el umblă și face mese, cumpără oamenii, împinge candidați prin sate la funcția de primar, adică este o anomalie, nu este stat, este o anomalie.”
Europa Liberă: Dar și atunci, la începuturi, și acum simpatia cetățenilor se câștigă prin promisiuni electorale. Cu ce promisiuni trebuie să meargă politicianul la firul ierbii, la alegător, dar ca să fie credibil?
Nadejda Brânzan: „Astăzi vin în Parlament oameni care nu au nicio legătură cu acest popor; el este folosit și manipulat pentru a se menține la putere. Deci, ei consideră așa, că ei astăzi sunt regi, stăpânii țării și nu înțeleg că pentru toate păcatele, peste ani, fiecare dintre noi plătește. Și încă bine dacă plătim noi, dar pot plăti urmașii noștri, copiii și nepoții. În bogăție se lăfăiesc și nu-și dau seama că sunt materiale atâtea păstrate și vor fi scrise cărți, unde numele lor și pozele lor și toate astea vor figura. Copiilor lor, nepoților și strănepoților le va fi rușine că i-au avut de rude. Ei nu pun creierul la contribuție. Astăzi cât mai mult să agonisească. Dar cât îți trebuie? Mâine-poimâine ai îmbătrânit și nu mai ai nevoie decât de o pereche de ochelari.”
Europa Liberă: Cât valorează o promisiune, ce preț are o promisiune pe care o face politicianul în campania electorală?
Nadejda Brânzan: „Astăzi, promisiunile lor valorează zero. Și oamenii de-amu nu-i cred, dar se lasă cumpărați, fiindcă cei care-s activi, tineri, deștepți și cu carte majoritatea sunt plecați. Și au rămas oameni săraci, nenorociți la care nu are cine în sate le săpa groapa. Chiar am auzit cum povesteau că n-aveau gropari. L-au dus cu carul cu boi, că n-avea cine îl duce, dar pe alt mort l-a dus feciorul, că nu avea cine duce mortul în sat. Iaca ce fac oamenii care se vând pe nimic, fiindcă s-a anihilat conștiința națională, se lasă influențelor mincinoase, promisiunilor false și oamenii creduli, bătrâni merg și fac ceea ce li se spune. Și de fapt își decid soarta din rău în mai rău. Ei își alungă pentru totdeauna copiii din casa lor, prin votul pe care-l fac.”
Europa Liberă: Mulți dintre cetățeni așa și spun că de-a lungul timpului au votat răul cel mai mic, dar pentru că Dvs. ziceți că cetățeanul ar fi încurcat căile, cine îl dezmeticește, cine îl ajută să ia o decizie corectă?
Nadejda Brânzan: „Iată în aceasta și-i problema cea mai mare. Eu vorbesc despre aceasta de mulți ani, că noi nu avem elite intelectuale naționale veritabile. Este o penurie acută. Deci o parte din ei au plecat, care au stat în prima linie prin anii ‘90, după care noi am mers și mergea toată intelectualitatea și după intelectualitate au mers oamenii, fără să-i cumperi, fără ca să le dai cadouri, fără să le faci promisiuni. Deci era o altă situație. Astăzi o parte au plecat la ceruri, altă parte s-au compromis și nu mai au credibilitate și nici nu mai au obraz să meargă în popor. Normal ar trebui: „Oameni buni, poate și am greșit undeva, haideți să ne organizăm echipe din toate satele Moldovei, de la nord să facă o hartă. Aici suntem localnici noi – scriitori, artiști, savanți, medici, profesori – mergem toți în raionul de baștină și ne întâlnim cu oamenii și le explicăm situația. Dar pentru asta trebuie să ai curaj, să fii onest, curat și să nu stai cu frica că mâine se va găsi un material compromițător asupra ta. Asta-i boala și asta o să ducă la degradare și la depopularea totală, iar pământul acesta va fi populat, dar de alți oameni.”
Europa Liberă: Totuși, cetățeanul care nu se identifică cu nimeni, cu nicio persoană din clasa politică, ce soluții are el?
Nadejda Brânzan: „Soluții nu prea are, că nu se identifică mai nimeni cu nimeni, dar dacă le dă comandă primarul sau șeful de raion, care a instalat un regim de teroare și de frică, un fel de regim gen gestapo, oamenilor li-i frică și se duc, că zic că nici asta nu ți-a da-o, o pensie mizeră sau acolo ceva ajutoare cât pentru a-i cumpăra în preajma campaniei electorale cu ajutor material unu, doi, trei. Pe asta se vând oamenii, dar pe cei de peste hotare, care-s cu judecată, i-au scos din joc și la alegeri nu vor avea șanse să participe așa cum ar fi trebuit să participe. Chiar și la alegerile prezidențiale o mare parte din diasporă n-au avut posibilitate să voteze, stăteau oameni care nu aveau buletine, că au fost puține circumscripții făcute, dar acum încă și mai puține au făcut. Deci, ei se pregătesc cum să facă să se mențină la putere, fără să înțeleagă că până la urmă vine sfârșitul vieții. Deșteptați-vă, dacă aveți ceva substanță cenușie.”
Europa Liberă: Și totuși, politicienii cu ce promisiuni trebuie să meargă la cetățean ca să câștige încrederea și, în cele din urmă, mandatul?
Nadejda Brânzan: „Ei trebuie să vină și să spună: „Oameni buni, da, s-a făcut o mare eroare, s-a furat un miliard, s-a sărăcit populația. Iată noi am angajat o companie, „Kroll”, care a descoperit cine și unde a furat și toți banii aceștia iaca i-am întors poporului nostru. Poate s-a trezit, poate s-a deșteptat, haideți să încercăm”. Dar atât timp cât asta se ține în taină, în secret, fiindcă ei se simt vinovați sau că sunt părtași, asta de-amu eu nu pot să știu, că nu-s anchetator, fiindcă întreaga societate știe că s-a sărăcit complet populația din cauza furtului miliardului.”
Europa Liberă: Cetățenii știu ce preț are votul unui alegător?
Nadejda Brânzan: „Nu știu dacă oamenii bătrâni, după 70 de ani, care majoritatea sunt prin sate își pun așa întrebări profunde. El îi bucuros să-i dea acolo două kilograme de hrișcă și el are pentru o lună de mâncat.”
Europa Liberă: De ce s-a ajuns să nu existe această cultură politică în societatea moldavă?
Nadejda Brânzan: „De atâta că cei care ar susține cultura și politica și, în genere, majoritatea tineretului care este activ și cu carte, cu studii, cei mai pregătiți au plecat.”
Europa Liberă: Dar, de fapt, aceste alegeri parlamentare ce vor decide, care e miza lor?
Nadejda Brânzan: „Eu cred că ei se vor strădui să repete scrutinul, alegerile prezidențiale din 2016, pe care eu le-am numit „un spectacol din teatrul absurdului”, că s-au făcut falsuri, s-a cumpărat lumea, s-au angajat oameni, i-au amenințat, toți stau în frică. E o populație sărăcită și pe cel sărac îl ții în frică.”
Europa Liberă: Doamnă Brânzan, eu vă întrebam: ce se va decide în cadrul acestor alegeri parlamentare, pentru următorii patru ani ce hotărâre se va lua?
Nadejda Brânzan: „Depinde cine va câștiga, dar eu cred că cel care a făcut legea votului mixt și-a făcut toate calculele să rămână la putere și de aceea nu știu dacă se poate să se schimbe ceva, fiindcă, dacă au să aducă să facă dreptate, înseamnă că trebuie să întoarcă averile lor furate, dar asta ei n-au s-o facă niciodată. Și de aceea, eu nu pun mari speranțe în alegerile acestea. Și, dacă am avea, cum am mai spus, elite care, totuși, ar risca, ar trece orice barieră și s-ar mișca, s-ar duce la poporul acesta să-i explice, atunci poate am avea vreo șansă măcar cât de cât.”
Europa Liberă: Dvs. cum definiți astăzi relația dintre politician și cetățean?
Nadejda Brânzan: „Nu există relație; fiecare trăiește în bordeiul său, numai la unul bordeiul îi palat, dar la altul îi sărăcie, cu pereți risipiți și porți legate cu lacăte că nu are nimeni cine locui. Deci, legătură nu este.”
Europa Liberă: Dar tot politicianul are curajul să vină la cetățean să-i cerșească votul?
Nadejda Brânzan: „Are obrăznicie, așa se numește aceasta, acesta nu-i curaj. Când îl vezi pe un oropsit să te duci să-i ceri, asta nu înseamnă că-ți trebuie curaj. Asta-i obrăznicie! L-ai adus la starea asta și după asta vrei să te mai menții. Dacă acolo s-ar duce oameni de valoare și populația asta ar fi în stare să-i asculte și să înțeleagă și să se mobilizeze, de oameni depinde, dar după politica pe care o promovează ei, îs mai multe minciuni, falsuri…”
Europa Liberă: Atunci când ați fost aleși dvs. deputați în primul Parlament al Moldovei independente, au venit și aleși ai poporului din stânga Nistrului. Iată, după mulți ani, acum, în baza reformei electorale aprobate în anul trecut a sistemului electoral mixt, li se oferă posibilitatea cetățenilor din stânga Nistrului să-și trimită și ei deputați în Parlamentul Republicii Moldova.
Nadejda Brânzan: „Asta este o eroare, exact cum au făcut la alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, când în mod forțat i-au adus, au arătat cum îi aduceau cu autobuzele, cum le-au promis bani și tot asta-i documentat.”
Europa Liberă: Ce se va decide dacă în Parlamentul de la Chișinău vor veni și deputați care vor fi aleși, de exemplu, pe circumscripțiile din stânga Nistrului?
Nadejda Brânzan: „Eu înțeleg, pe circumscripții. Cum poți pe un teritoriu ocupat să faci circumscripții? Cum oamenii ceia au să voteze: ei au să slujească regimului acela, dar nu regimului acesta, fiindcă ei acolo trăiesc, de acolo primesc pensii. Asta special Dodon își mărește electoratul său.”
Europa Liberă: Guvernarea încearcă să acrediteze ideea că cu pași mici se va rezolva problema transnistreană.
Nadejda Brânzan: „Eu nu sunt naivă și nu cred. Nu cred că se poate rezolva problema transnistreană în niciun mod. Rusia niciodată nu va ceda această palmă de pământ, fiindcă lor li-i convenabil să mențină în stare de stres și în tensiune țările din jur. Vedeți ce s-a întâmplat în Ucraina, ce s-a întâmplat în Georgia și ce s-a întâmplat la noi. Dacă moldovenii ar fi armeni, s-ar schimba lucrurile. Numai că la armeni nimeni nu pleacă din Armenia. Am văzut masele celea pline de oameni tineri, dar aici – niște bătrâni care habar nu au, ei nici nu știu a se iscăli cu grafie latină. Ei întâi au izgonit masele și după asta îi manipulează cum vor.”
Europa Liberă: Ce ați vrea să se întâmple în următorii patru ani?
Nadejda Brânzan: „Eu aș vrea să se întâmple reunirea cu Țara. Să fie pus punct și gata!”