De ce și-a retras Zelenski ambasadorul de la Londra?

Fostul ambasador al Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Pristaiko ținând un discurs cu ocazia unei manifestații care marca un an de la lansarea invaziei ruse în țara sa, Londra, 24 februarie 2023.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe ambasadorul țării sale în Marea Britanie, după ce Vadim Pristaiko a criticat reacția președintelui la reproșul ce i se aducea că ar putea fi mai recunoscător pentru ajutorul militar occidental.

Kievul nu a oferit niciun motiv oficial pentru demitere, dar a confirmat că Pristaiko nu mai este ambasador, relatează BBC, iar până acum nici fostul ambasador nu a făcut vreun comentariu.

Tensiunea a început la summit-ul NATO din Lituania (12-13 iulie), după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski își exprimase în termeni neobișnuit de clari iritarea că Ucraina nu urma să primească un calendar al aderării la Alianța Nord-Atlantică. Reacționând la acele remarci, atât consilierul președintelui american pentru Securitate, Jake Sullivan, cât și ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace au declarat, în conferințe de presă separate, că Occidentul s-ar aștepta la mai multă gratitudine din partea Kievului pentru sprijinul militar acordat în războiul cu Rusia.

Wallace a spus că „ne place sau nu, oamenii vor să vadă recunoștință [din partea Ucrainei] pentru contribuțiile militare ale Occidentului la efortul de război”.

„Le-am spus ucrainenilor în iunie anul trecut, când am condus 11 ore [la Kiev] numai pentru a primi o listă – nu suntem Amazon”, a spus Wallace.

Remarcile domnului Wallace au stârnit iritare la Kiev. Ulterior Wallace și-a atenuat răbufnirea, spunând că i-au fost „oarecum” denaturate cuvintele, relatează BBC.

„Cum altfel ne putem arăta recunoștința?”a reacționat Zelenski tot la Vilnius, rugat să comenteze declarația ministrului britanic. „Ne putem trezi dimineața și să-i mulțumim ministrului. Lasă-l să-mi scrie și să-mi spună cum să-i mulțumesc”.

Ulterior, într-un comentariu pentru Sky News, ambasadorul la Londra, Pristaiko a recunoscut că a fost „o doză de sarcasm” în răspunsul președintelui său, „nesănătos” pentru relațiile bilaterale.

„Nu trebuie să le arătăm rușilor că sunt tensiuni între noi. Ei trebuie să știe că lucrăm împreună. Dacă se întâmplă ceva, Ben [ Wallace] mă poate suna”, a mai spus Pristaiko.

„Nu ne așteptăm ca cineva să lupte pentru noi, cerem doar echipament”, a explicat fostul ambasador.

### Vezi și... ### Contraofensiva Ucrainei merge încet. Este aceasta o problemă?

Alți ambasadori „necontrolați”

Vadim Pristaiko se afla în postul de la Londra din 2020, dar vineri, 20 iulie, Zelenski a emis un decret prezidențial prin care a anunțat retragerea sa din funcția de ambasador dar și din cea de reprezentant al Ucrainei la Organizația Maritimă Internațională.

Încă săptămâna trecută, Pristaiko urmărise din loja regală semifinala campionatului de tenis de la Wimbledon, în care juca ucraineana Elina Svitolina.

Președintele Zelenski, notează BBC, a mai demis ambasadori, acum un an chiar cinci deodată, un gest comentat drept o adevărată remaniere a corpului său diplomatic.

Cea mai notorie a fost însă a controversatul ambasador în Germania, Andri Melnik.

Cunoscut drept o prezență puternică și nediplomatică în ton pe rețelele de socializare, Melnik a criticat în repetate rânduri ceea ce considera tergiversările de neînțeles ale Germaniei în a ajuta militar Ucraina, confruntată cu invazia rusă.

Dar s-a considerat să a depășit limita în momentul când a folosit o expresie derogatorie la adresa cancelarului Olaf Scholz, care ezitase să accepte invitația lui Zelenski de a vizita Kievul. După începerea războiului.

„Este vorba despre cel mai brutal război de exterminare de la invazia nazistă a Ucrainei, nu este joacă”, s-a plâns atunci Melnik.