Transportatorii, inclusiv cei privați, sunt nemulțumiți de decizia din 14 februarie a CNESP ca vehiculele să circule încărcate numai la jumătate din capacitate, ca să prevină răspândirea coronavirusului de tip nou. Chiar dacă Comisia a suspendat restricţia până la 28 februarie, transportatorii spun că nu au bani să o aplice protestează.
Your browser doesn’t support HTML5
Traficul de pasageri a fost perturbat luni în toate raioanele. Majoritatea rutelor de microbuze, cu mici excepții, dar şi câteva din cursele de autobuze, au fost sistate. Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, spune că peste 2500 de unități de transport au staționat. Potrivit liderului asociației patronale transportatorii îşi vor relua activitatea miercuri, în regim normal, așteptând ca la finele acestei săptămâni Comisia extraordinară de sănătate publică să decidă dacă îşi menţine sau nu decizia, suspendată temporar, care limitează numărul de pasageri la jumătate din capacitatea de îmbarcare a unității de transport.
„Dacă ei fie lasă restricțiile, dar vin cu compensaţii, fie anulează restricţiile şi revin la limitarea capacității de îmbarcare la numărul de locuri pe scaune, atunci noi o să continuă activitatea fără întreruperi. Dacă nu va fi luată nici una din cele două decizii, săptămâna viitoare o să anunțăm un nou protest. Noi înţelegem, suntem conștienți că cu pandemia trebuie de luptat, dar ne luptăm în măsura în care aceasta este posibil de realizat de către ramura transporturilor şi dacă se reduce capacitatea de îmbarcare fără ca nouă să ne ofere compensații financiare, pentru noi e mai ieftin să staționăm.”
Oleg Alexa nu este foarte sigur că transportatorii ar putea obține compensații financiare dat fiind că Guvernul interimar nu poate lua decizii ce presupun cheltuieli bugetare. El crede că singura soluţie este să se renunțe la restricționarea drastică a numărului permis de călători, ceea ce face păguboasă activitatea transportatorilor.
### Vezi și... ### Transportul internațional de persoane își poate relua activitatea, dar granițele rămân închise pe dinafarăComisia extraordinară de sănătate publică a dispus intensificarea pe durata acestei săptămâni a verificărilor în unităţile de transport pentru a aprecia în ce măsură sunt respectate măsurile de combatere a răspândirii coronavirusului. Dacă operatorii de transport nu vor demonstra că aceste măsuri sunt respectate cu stricteţe, inclusiv de către pasageri, atunci activitatea lor va fi restricţionată începând de săptămâna viitoare.
Măsurile restrictive impuse de autorităţile din sănătate au fost contestate anterior şi de către alţi antreprenori din diferite domenii ale economii şi culturii. Ei s-au declarat victime ale unor măsuri pe care le califică drep excesive, inutile, lipsite de logică şi de un sprijin pe măsură din partea statului pentru a se evita colapsul.
Directoarea Centrului pentru politici şi analiză în sănătate (PAS) Stela Bivol crede că eficiența şi consecvența restricțiilor sanitare sunt puse la îndoială pentru că o bună parte din cetăţeni nu le respectă, inclusiv din cauza încrederii joase pe care o au în autorități, iar într-o țară săracă cum e R. Moldova autoritățile au un spațiu de manevră foarte limitat pentru a echilibra măsurile necesare combaterii răspândirii infecției cu cele economic orientate.
Ar fi bine să micşorăm numărul de contacte între persoane prin evitarea aglomerărilor
„Din punct de vedere a răspândirii virusului noi vedem o relaxare, o supraaglomerare în transport public, vedem o nepăsare sau lipsă de responsabilitate deja. Pe de altă parte noi suntem în perioada de ascensiune a următorului val şi nu ştim dacă va fi mai înalt sau mai jos decât cel din decembrie, dar avem toate premisele să batem recordurile. Respectiv, din punct de vedere a sănătăţii publice ar fi bine să micşorăm numărul de contacte între persoane prin evitarea aglomerărilor. Pe de altă parte este sigur interesul economic la întregi ramuri din economie. Moldova poate compensa, dar nu pe o perioadă îndelungată efectele economice nefaste ale epidemiei.”
Un studiu despre criza Covid-19 realizat de Asociaţia pentru Democraţie Participativă constata, între altele, că în lipsa unui mecanism clar şi transparent de adoptare, restricţiile impuse de Comisia pentru Situaţii Exepţionate şi de Comisia extraordinară de sănătate publică au generat un şir de efecte negative atât asupra evoluției stării epidemiologice, cât și asupra respectării drepturilor omului. Iar comportamentul neglijent, pe alocuri sfidător, față de restricții din partea înalților demnitari a descurajat şi mai mult încetățenirea lor.