Până să preia toată rețeaua de transport de gaze, Vestmoldtransgaz deținea punctele de intrare/ieșire în/de alte rețele de la Ungheni, Todirești și Tohatin, iar Moldovatransgaz – de la Alexeevka, Grebeniki și Căușeni. Prin urmare, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) stabilea tarife diferite pentru transportul gazelor prin aceste puncte.
Vestmoldtransgaz a solicitat, pe 16 octombrie, ca tariful la ieșirea gazelor naturale în rețelele adiacente, inclusiv cele din țările vecine, să fie majorat până la 332,52 de lei pentru o mie de metri cubi, de 1,7 ori mai mare decât cel stabilit anterior pentru Vestmoldtransgaz și de 4,6 ori mai mare față de cel aplicat de Moldovatransgaz.
Tariful la punctele de ieșire în rețelele de distribuție și la instalațiile consumatorilor ar putea crește până la 373,36 de lei pentru o mie de metri cubi, față de 269,71 de lei, cât era tariful aplicat de Vestmoldtrasngaz și, respectiv, cel de 205,28 lei al Moldovatransgaz.
Vestmoldtransgaz mai cere ca tariful la intrarea gazelor naturale în R. Moldova să fie de 356,19 lei, de 1,8 ori mai mare față de tariful actual și de peste trei ori mai mare decât al Moldovatransgaz.
Compania nu argumentează cum a ajuns la aceste cifre, însă subliniază că cererea a fost înaintă pentru a executa decizia ANRE din 15 septembrie „cu privire la asigurarea continuității operării sistemului de transport al gazelor naturale din R. Moldova”.
Tariful pentru consumatori nu va crește imediat
ANRE urmează să examineze solicitarea și să ia o decizie privind mărimea acestor tarife vineri, 27 octombrie. Chiar dacă le va aproba, asta nu înseamnă că imediat vor crește și cifrele din facturi. De regulă, Moldovagaz cere să fie majorate tarifele pentru consumatori numai atunci când crește mult prețul de import al gazelor și cheltuielile de furnizare.
Responsabilii de la ANRE au spus Europei Libere că tarifele pentru transportul de gaze influențează în proporție de 1,6-1,8% formarea tarifului achitat de consumatorii finali. Astfel, la un tarif de 18,06 lei per metru cub de gaze s-ar adăuga cel mult 10 bani.
- Te-ar putea interesa și: R. Moldova va primi granturi și credite pentru eficientizarea energetică a clădirilor și pentru gaze
Cu câteva luni înainte de a pierde controlul asupra sistemului de transport al gazelor naturale, pe 7 iunie, Moldovatransgaz a cerut, de asemenea, o majorare esențială a tarifelor la serviciile prestate. Operatorul explica atunci că volumele prognozate care urmau să fie transportate în 2023, incluse în tarif în noiembrie 2022, s-au redus cu 35,6% din cauza diminuării tranzitului pe teritoriul R. Moldova. Aceasta însemna și venituri mai mici pentru întreprindere, care pot fi compensate prin majorarea tarifelor.
Tranzitul de gaze naturale prin R. Moldova s-a redus semnificativ începând cu 2019, când Rusia a finalizat construcția gazoductului Turkish Stream și a redirecționat livrările spre statele din Balcani prin această conductă. „În medie, la un km de rețea de transport, în 2022, i-a revenit un milion de metri cubi de gaze. Este cel mai redus nivel al utilizării rețelelor de transport”, se arată în raportul anual al ANRE.
Vestmoldtransgaz a preluat de la Moldovatransgaz, începând cu 19 septembrie, sistemul de transport al gazelor naturale din R. Moldova. Operatorul este deținut în proporție de 75% de compania de stat din România, Transgaz, și de 25% - de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
### Vezi și... ### Explainer | Ce înseamnă pentru piața gazelor preluarea sistemului de transport de către Vestmoldtransgaz