De la Stoianoglo la Dodon sau ce dosare a instrumentat Petru Iarmaliuc la Procuratura Anticorupție înainte de a fi retras

Petru Iarmaliuc a primit în ultimii doi ani cele mai proeminente cazuri de corupție

Un procuror aflat la început de carieră, Petru Iarmaliuc, a primit în ultimii doi ani cele mai proeminente cazuri de corupție, ca abia acum să i se spună, prin adoptarea unei legislații noi, că nu are destulă experiență pentru a face asemenea anchete. Cine este Iarmaliuc, cum a ajuns să se ocupe de cel puțin șapte dosare de rezonanță ale unor politicieni, procurori și judecători și cum a rămas fără ele?

În vârstă de 33 de ani, Iarmaliuc lucra la Procuratura Anticorupție de cel puțin un an și zece luni când, pe 15 august 2023, procurorul general interimar, Ion Munteanu, l-a transferat înapoi la Procuratura municipiului Chișinău, acolo unde își începuse cariera de procuror, în decembrie 2019.

Mutarea a însemnat că lui Iarmaliuc i-au fost luate și toate dosarele de care se ocupa ca procuror anticorupție fie de unul singur, fie împreună cu alți colegi, de la cele vizându-l pe fostul președinte Igor Dodon, la cele ale lui Alexandr Stoianoglo, procurorul general suspendat.

În sistemul procuraturii a fost un lucru obișnuit ca angajații procuraturilor teritoriale să fie detașați temporar la procuraturi specializate, fără să îndeplinească neapărat toate criteriile stabilite de lege pentru a deține funcții în acele procuraturi. Așa a ajuns și Iarmaliuc de la Municipală la Anticorupție, unde s-a remarcat începând din octombrie 2021, pe timpul precedentului procuror general interimar, Dumitru Robu.

La intrarea noii legislații în vigoare, Iarmaliuc „nu întrunește noile condiții legislative”...

Dar un amendament legislativ adoptat la 31 iulie 2023 spune că acești „procurori delegați” sunt obligați acum „să întrunească condițiile pentru numirea în funcție de procuror în Procuratura Anticorupție, inclusiv minimum patru ani de activitate”. La intrarea noii legislații în vigoare, Iarmaliuc „nu întrunește noile condiții legislative”, așa încât actualul procuror general interimar a decis „după consultare cu Procurorul-Șef Anticorupție” să-l transfere pe Iarmaliuc înapoi la Municipală.

Un comunicat al procuraturii a precizat că, „la momentul când a intrat în vigoare această modificare, în Procuratura Anticorupție activau zece procurori delegați din alte procuraturi, dintre care doi procurori au ... mai puțin de 4 ani de activitate, inclusiv Petru Iarmaliuc”.

Ani de activitate puțini, dar dosare răsunătoare

Primul dosar de mare răsunet în care a fost implicat Iarmaliuc ca procuror anticorupție este cel al lui Aleksandr Stoianoglo, procurorului general suspendat din funcție în octombrie 2021 și arestat sub mai multe de acuzații.

Iarmaliuc a fost inclus în grupul procurorilor care instrumentau cazul, prin dispoziția fostului procuror general interimar Robu, cel care a preluat conducerea Procuraturii Generale în urma înlăturării lui Stoianoglo. Iarmaliuc a participat la ședințe ale Judecătoriei Ciocana la care erau examinate măsurile preventive contra lui Stoianoglo.

Petru Iarmaliuc a fost unul dintre acuzatorii în dosarul în care procurorul general suspendat era acuzat de abuz de putere. În imagine: Alexandr Stoianoglo (dreapta) și avocatul său Vasile Gafton.

Apoi, a reprezentat acuzarea într-un caz aflat încă pe rol în justiție în care procurorul general suspendat era acuzat de abuz de putere la plata unei indemnizații de concediere lui Nicolae Chitoroagă, fostul șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

În paralel, dar tot prin dispoziția fostului procuror general interimar Robu, Iarmaliuc a mai fost inclus, în toamna anului 2021, în grupuri de investigație care se ocupau de alte cazuri de îmbogățire ilicită la nivel înalt în sistemul procuraturii și cel judecătoresc. A fost prezent, de exemplu, în timpul unei percheziții în casa procurorului general adjunct Ruslan Popov, care a fost acuzat de îmbogățire ilicită. Acum, acest caz este examinat de instanța de judecată.

Iarmaliuc a făcut parte și din grupul de anchetă care a investigat cazul lui Igor Popa, fostul șef al procuraturii din sectorul Ciocana al capitalei, acuzat de îmbogățire ilicită și fals în declarații, dar a participat și la ancheta în cazul fostului președinte al Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, acuzat de infracțiuni asemănătoare.

Politicienii din anchetele lui Iarmaliuc

În februarie 2022, Iarmaliuc a fost inclus în grupul de investigatori care s-a ocupat de dosarul îmbogățirii ilicite a 14 foști deputați din Partidul Comuniștilor (PCRM). Este vorba despre deputați care au părăsit PCRM în 2015, iar după un timp au aderat la Partidul Democrat, fiind suspectați de luare de mită.

13 deputați au fost percheziționați în cadrul anchetei, pe 2 februarie 2022, iar cinci dintre ei au fost reținuți în aceeași zi, petrecând câteva luni în arest preventiv. Deputații au fost inculpați pentru corupere activă și pasivă, dar aceste acuzații nu au putut fi probate, așa încât dosarul a fost clasat, la sfârșitul anului 2022. Dar investigația dosarelor de îmbogățire ilicită a deputaților continuă.

Dar cel mai proeminent caz de care s-a ocupat Iarmaliuc este cel al fostului președinte Igor Dodon.

Pe 24 mai 2022, Iarmaluc a descins acasă la Dodon pentru a face percheziții împreună cu ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA). Fostului președinte reținut pentru 72 de ore i-au fost înaintate mai multe capete de acuzare: de la corupere pasivă și îmbogățire ilicită până la trădare de patrie.

Din grupul de anchetă creat de procurorul general interimar de atunci mai făceau parte, alături de Iarmaliuc, alți șase procurori. Grupul include, de asemenea, câteva zeci de ofițeri ai CNA și ai Serviciului de Informații și Securitate.

În toamna aceluiași an, un prim dosar în care Dodon este acuzat că a primit de la fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, între 600 de mii și 1 milion de dolari a fost trimis Curții Supreme de Justiție, iar cel care a semnat actele prezentate instanței este ... Iarmaliuc.

Alături de el, acuzarea în acest caz mai este reprezentată de procurorul Vitalie Codreanu.

La ședințele de judecată, avocații lui Dodon au cerut în mod repetat recuzarea lui Iarmaliuc, pe motiv că acesta nu ar avea suficientă experiență pentru a reprezenta dosarul împotriva fostului președinte la Curtea Supremă de Justiție. Judecătorii au respins toate cererile avocaților.

În februarie 2023, Iarmaliuc a intentat un alt dosar penal pe numele lui Dodon, în care fostul șef al statului și soția sa, Galina, sunt acuzați de fals în acte. Cei doi ar fi prezentat un certificat medical fals pentru a obține permisiunea de a pleca peste hotare timp de o săptămână. În aprilie 2023, acest dosar a ajuns în lucru la Judecătoria Buiucani din Chișinău, iar câteva săptămâni mai târziu a fost comasat cu un alt dosar împotriva lui Dodon, dosarul Energocom.

Ședință la Curtea Supremă de Justiție în dosarul „kuliok”, în care ex-președintele Dodon este învinuită de corupere pasivă. Unul dintre acuzatorii în acest dosar a fost Petru Iarmaliuc. 16 ianuarie 2023.

Energia tinereții versus experiență de procuror

Toate dosarele de mare rezonanță care i-au fost atribuite lui Iarmaliuc, în calitate de procuror delegat la Procuratura Anticorupție, i-au fost distribuite pe timpul fostului procuror general interimar Dumitru Robu.

În urma unor solicitări de informație trimise de Europa Liberă, Procuratura Generală a spus că dosarele de care se ocupa Iarmaliuc vor fi distribuite acum altor procurori.

îi lipsesc doar câteva luni de experiență...

Dar lui Iarmaliuc îi lipsesc doar câteva luni de experiență până la cei patru ani de care are nevoie pentru a fi procuror anticorupție, iar peste jumate de an va întruni și „noile condiții legislative” pentru a putea putea fi delegat iarăși, de la Municipală la Anticorupție.

Anunțând acum retragerea lui, Procuratura Anticorupție a criticat amendamentul legislativ care a impus-o. Această modificare a legislației de către parlament la propunerea guvernului „îngreunează activitatea Procuraturii Anticorupție, care mereu s-a bazat pe efortul și munca depusă de tineri procurori delegați din alte procuraturi”.

„Dacă ne dorim o Procuratură Anticorupție reformată cu o reputație și energie nouă, trebuie să promovăm mecanisme de a construi această instituție”, a spus Procuratura. Ea a sugerat, la schimb, o altă modificare de legislație ca să „permitem procurori cu o vechime de 3 ani să candideze la aceste funcții”.

### Vezi și... ### Explainer | Cu ce se va ocupa Judecătoria Anticorupție, cine va putea lucra în noua instanță, ce salarii și privilegii vor avea magistrații