Pervomaisc: „Cum sărbătorim? Suntem la lucru!” (Video/Foto)

Your browser doesn’t support HTML5

De 1 mai, într-o localitate numită în cinstea Zilei Internaționale a Muncii, condusă de un primar socialist.

Satul Pervomaisc din raionul Căușeni este una din numeroasele localități cu această denumire din spațiul fostei Uniuni Sovietice. A fost redenumită după anexarea Basarabiei de către URSS în 1944. Înainte se chema altfel: Emmental, denumire dată de coloniștii germani care l-au întemeiat, prin 1886... Dincolo de istoria complicată, astăzi, de 1 mai, localnicii parcă ar avea nu unul, ci două motive să sărbătorească: atât ziua muncii, cât și ziua onomastică a satului. Motive ar avea destule, dar sărbătoresc puțini - poate doar primărița socialistă, plecată la miting la Chișinău, după cum aflăm din reportajul Dianei Răileanu, care tocmai a revenit din Pervomaisc.

Your browser doesn’t support HTML5

De 1 mai, la Pervomaisc

Europa Liberă: Buna ziua și spor la muncă! Azi e 1 mai și nu ar trebui să lucrați!

Alexandra Filipovna: Ei, nu-i zi religioasă! E zi de lucru, anume că: trud, mai şi aşa mai departe!

Pe octogenara Alexandra Filipovna am surprins-o trebăluind prin ogradă. Femeia s-ar odihni, dar e lucru ştiut, o zi de primăvară hrăneşte un an, aşa că nu-şi permite luxul într-o zi cu vreme bună să stea fără să facă nimic. De fapt, constată Alexandra Filipovna, la cât de greu o duce populația sunt prea multe sărbători:

„Peste măsură, înțelegeți! Noi altă viață am avut. Nici nu ne putem compara cum crește tineretul astăzi şi cum am trăit noi. Copiii mă întreabă: mamă, cum ai crescut cinci copii? Totul era fără plată! La un an i-am dat la grădiniţă şi eu mergeam la muncă. Primeam la vreme leafa, dar acum unde nu dai trebuie să plăteşti. E rău că pleacă moldovenii, e rău că pleacă peste graniţă. Rămânem noi, bătrânii, ce folos putem aduce?”

1 Mai în satul Pervomaisc, raionul Căuşeni

În Pervomaisc, localitate aflată la nici o ora distanţă de capitală, centrul satului era pustiu la ora amiezii. Petru, un bărbat între două vârste, are propria explicaţie pentru pustietatea din localitate. Majoritatea tinerilor sunt plecaţi la muncă peste hotare. Doar bătrânii nu-şi leagă speranţele de alte meleaguri. Puţini sunt cei care îşi văd viitorul în Pervomaisc, pe timpuri sat vestit, mai ales datorită nemţilor care au întemeiat comuna:

„Cum sărbătorim? Suntem la lucru, avem de lucru în câmp, spre seară poate tăiem un cârlan şi îl mâncam.”

Europa Liberă: Astăzi oamenii mai sărbătoresc 1 mai?

„Nu se vede nimic, chiar dacă primăria e socialistă, sunt duşi toţi la Chişinău. Să vă spun cinstit, fiecare şi-ar dori să se odihnească în această zi, însă trebuie de lucrat”.

Europa Liberă: Pervomaisc a fost întotdeauna denumirea satului?

„Pervomaisc e din socialism, dar satul se numeşte Emmental, un sătuc nemţesc, dar când o venit socialismul l-au redenumit în Pervomaisc.”

În schimb, barul din localitate nu duce lipsă de vizitatori. Ilie, un bărbat despre care se poate spune că „a ajuns la vârsta înţelepciunii” l-am întâlnit savurând dintr-o halbă cu bere. Pentru el, 1 mai e sărbătoare – a muncit aproape 50 de ani la stat, dar că s-a ales cu o pensie care abia de-i ajunge s-o ducă de azi pe mâine:

„Cine nu muncește nu poate fi considerat om. Am lucrat peste 46 de ani, am rămas orb și cu dureri de picioare, chiar și așa astăzi marchez ziua solidarității muncii. Din păcate, nu prea avem noroc astăzi de conducători. Ei nu se gândesc la popor și ci la propria bunăstare.”

În faţa barului din Pervomaisc am stat de vorbă şi cu pensionara Maria Anghel. Trăgea după ea un căruţ şi se grăbea să-şi viziteze o prietenă. A crescut cinci copii şi tot singură a rămas. Toţi au plecat peste hotare în căutarea unei vieţi mai bune:

„Dacă nu vom lucra nu vom mânca, de asta suntem prin grădini cu sapa. Aici mai mulţi suntem bătrâni şi degrabă şi aceştia vor pleca. Tineretul ce să facă? Eu am cinci copii şi sunt duşi toţi, au uitat de mamă. Aşa-i viaţa. Când a plecat al cinci-lea mai plângeam, dar pe urmă m-am întrebat de ce să stea în Pervomaisc? Nu este de lucru, nu avem nimic. De dimineaţă, de la cinci, suntem pe dealuri.”

Chiar dacă, teoretic, sătenii din Pervomaisc ar avea motiv de sărbătoare, or localitatea a fost numită în cinstea Zilei Internaționale a Muncii, puțini au marcat această zi. Și asta pentru că cei mai favorizați au participat la Marșul din capitală, alături de primara socialistă.