Linkuri accesibilitate

De ce sindicatele nu au fost alături de „oamenii muncii” (VIDEO)


Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova

Expertul Centrului Analitic „Expert-Grup” Dumitru Budianschi spune că era de așteptat ca politicienii să monopolizeze această zi, atunci când sindicatele au cedat cu ușurință și s-au retras din programul zilei de 1 mai.

Confederația Națională a Sindicatelor a renunțat de câțiva ani la sărbătorirea Zilei Muncii, ca acțiunile lor să nu fie folosite de politicieni în scopuri electorale. Și-au menținut decizia și anul acesta și vor serba mai modest, în loc de 1 mai, pe 7 iunie.

De ce sindicatele nu au fost alături de „oamenii muncii”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00
Link direct


Din 2012, când Ziua Internațională a Muncii era marcată prin două mitinguri separate– unul al sindicatelor şi guvernului, iar altul – al opoziției comuniste, sindicatele nu au mai consemnat această zi, pentru a evita contopirea cu coloanele simpatizanților de partid, spune liderul sindical Petru Chiriac. El crede că această zi ar trebui să fie prilej de discuții despre legislația muncii, despre protecția și drepturile salariaților, și nu un moment de promovare a agendelor politice. Sindicaliștii se vor întruni de ziua lor, la început de iunie, ca să discute preocupările salariaților, precizează Petru Chiriac.

„Unde am comandat noi, au comandat și socialiștii locurile de petrecere și noi nu vrem să ne folosească pe noi cineva. Această zi, poate că trebuia să fie petrecută deosebit, și după stilul cel vechi, comunist, partidele au înțeles că asta e maiovkă, praznic, ceea ce nu este corect. Sărbătoarea asta, ea este așa mai modestă și trebuie marcată printr-un marș, printr-o acțiune. Așa și noi am planificat, petrecem Ziua sindicalistului pe data de 7 iunie.”

„Mir, Trud, Mai!”
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00

Petru Chiriac sugerează că în ultimul timp multe din propunerile sindicatelor ar fi fost ignorate de decidenți și nu există un dialog social eficient între sindicate, patronate și guvern. Acesta a mai vorbit despre nevoia unor proteste, nu antiguvernamentale, dar în care sindicate să se manifeste ca structură activă în apărarea drepturilor angajaților.

Expertul Centrului Analitic „Expert-Grup” Dumitru Budianschi spune că era de așteptat ca politicienii să monopolizeze această zi, atunci când sindicatele au cedat cu ușurință și s-au retras din programul zilei de 1 mai. El atrage atenția că în multe întreprinderi din sectorul privat nu sunt create organizații sindicale, iar cele din sectorul public nu sunt neapărat un bun exemplu de eficiență:

Dumitru Budianschi (dreapta)
Dumitru Budianschi (dreapta)

„Probabil în multe întreprinderi din sectorul public sindicatele sunt într-un fel sindicate de buzunar. Rolul lor la nivelul întreprinderilor sau sectoarelor nu întotdeauna este înțeles și văzut chiar de către cei care plătesc cotizații. Unele din ele au rămas cu proprietăți impunătoare. Ei ar avea probabil resurse să-și angajeze consultanți mai buni, să-și promoveze anumite drepturi mai bine, în parlament, în opinia publică. Nu cred că sindicatele, dacă nu au ei capacitate internă, nu pot să-și angajeze expertiză din afară sau să și-o creeze în interior.”

Jurnalista de Investigație Cornelia Cozonac a realizat în ultimii ani mai multe anchete reportericești care arată că în cazul mai multor muncitori nedreptățiții din cadrul unor întreprinderi falimentare organizațiile sindicale au refuzat să se implice. În opinia ei, actuală structură sindicală moștenită din perioadă sovietică are nevoie de reformare, întrucât mulți dintre salariați nu mai cred că sindicatele ar interveni prompt în situațiile problematice.

Cornelia Cozonac
Cornelia Cozonac

„Acum, cred că angajații nu văd întotdeauna în sindicate acel apărător al drepturilor lor, ca și angajați. În actuala situație cred că angajații ar trebui să se organizeze singuri în anumite structuri sindicale, care să nu depindă de Confederația Sindicatelor din Moldova, dar să crească, de la mici organizații care să apere drepturile angajaților la nivel primar, în organizația care sunt. Există legea privind sindicatele și orice grup de persoane care vor să-și creeze un sindicat poate să facă acest lucru.”

Liderii sindicali susțin însă că angajatorii ar fi ignoranți față de propunerile și preocupările organizațiilor sindicale din întreprindere, lucru care îi pune în dificultate atunci când angajații se confruntă cu anumite probleme. Cornelia Cozonac constată că sunt și alte aspecte care știrbesc din imaginea sindicatelor, cum ar fi, bunăoară, faptul că această structură ar gestiona fraudulos averea impresionantă moștenită din perioada sovietică, vânzând mai multe imobile prin intermediul unor scheme dubioase.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG