Indiferent de criticile care îi sunt aduse, atât opoziția parlamentară, cât și deputați din coaliția de guvernământ PSRM-PD sunt de acord că, spre deosebire de guvernele precedente, cel condus de Ion Chicu a trebuit să facă față unei provocări pentru care nu era pregătit – pandemia de COVID-19. Cum i-a reușit?
Your browser doesn’t support HTML5
Atunci când a prezentat lista miniștrilor din cabinetul său, premierul Ion Chicu a precizat că este vorba de un guvern minoritar, de tranziție, care va activa până la alegerile prezidențiale. A devenit „majoritar” patru luni mai târziu, mai exact după ce PSRM și PD au bătut palma în parlament, drept urmare în componența guvernului făcându-și locul și miniștri din partea Partidului Democrat. Atunci s-a consumat parcă de la sine caracterul vremelnic al executivului.
Tot mai multe sunt vocile care susțin că actualul guvern ar putea să-și încheie, totuși, mai devreme mandatul, deoarece rândurile democraților se subțiază fiind afectată stabilitatea coaliției de guvernare. Cea mai recentă este abandonarea fracțiunii PD anunțată de deputații Vasile Bîtcă și Ghenadie Verdeș. În consecință, coaliția PD-PSRM a rămas cu 52 de parlamentari.
### Vezi și... ### Occident sau Orient? Pe ce carte mizează politicienii în an electoral?Reacția PSRM nu s-a lăsat așteptată. Reprezentanți ai socialiștilor au învinuit opoziția că urmăresc „să distrugă majoritatea parlamentară și să demită guvernul în plină criză pandemică”. Fără a da nume, socialiștii au lăsat să se înțeleagă că ar putea vota inclusiv o eventuală „solicitare a Procurorului General de ridicare a imunității în cazul unor deputați care au avut un rol important în furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc”.
Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a prezis luni, în cadrul unei dezbateri a Agenției de știri IPN vremuri grele pentru guvernul condus de Ion Chicu și președintele Igor Dodon. Litvinenco îi reproșează premierului că ar fi acceptat să conducă „un guvern de buzunar” și că nu a avut suficientă independență în deciziile pe care le-a luat în ultimele luni.
Acest guvern a reluat schemele și în special mă refer la contrabandă
„Lipsa rezultatelor acestui guvern s-au văzut încă în perioada de pre-pandemie. Imediat s-a transformat într-un guvern de izolare internațională pentru că aici nu a mai venit nimeni, practic cu nimeni acest guvern nu a mai contactat, nu a fost într-o relație normală, așa cum a fost guvernul Maia Sandu. Acest guvern a reluat schemele și în special mă refer la contrabandă. De asemenea, acest guvern a oprit reforma în justiție, mai mult decât atât, ei nu doar că au oprit-o, ei au făcut pași înapoi”.
Sergiu Litvinenco a amintit că reforma justiției, mai exact concursul pentru numirea procurorului general a amplificat disensiunile din sânul fostei guvernări catalizând înlăturarea guvernului condus de Maia Sandu.
În replică, socialistul Vasile Bolea, președinte al Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, a declarat că foștii colegi de coaliție au adoptat din capul locului o poziție ostilă față de actualul guvern și i-au desconsiderat acțiunile. În ce privește „izolarea internațională” aceasta este una închipuită, crede Vasile Bolea, amintind, între altele, de împrumutul negociat de guvernul Chicu cu FMI, de circa 230 de milioane de dolari, bani care vor intra în bugetul statului:
Din păcate, prin acțiunile opoziției încă nu au venit banii și trebuie din nou să renegociem cu Federația Rusă
„Cu Federația Rusă s-au dus negocieri și s-a vorbit despre acel ajutor de 200 de milioane de euro care, din păcate, prin acțiunile opoziției încă nu au venit banii și trebuie din nou să renegociem cu Federația Rusă. Uniunea Europeană, iată, este gata să dea un suport de 100 de milioane de euro. Deci, să vorbim despre faptul că Republica Moldova a devenit un stat izolat nu putem. Deci, toate aceste elogii nu au un substrat factologic, ci au scop să ofere descrie un tablou sumbru al situației în ochii cetățenilor”.
Într-un recent interviu pentru Europa Liberă, premierul Ion Chicu a declarat că este conștient de faptul că asupra guvernului pe care-l conduce atârnă sabia lui Damocles, precizând că „orice prim-ministru din prima zi când este numit, trebuie să fie gata să plece”. Săptămâna trecută, președintele Igor Dodon ne-a declarat că nu-și dorește sacrificarea premierului Ion Chicu, dar nu a exclus că Executivul ar putea pica, dacă pierde susținerea majorității parlamentare PSRM-PD.