Linkuri accesibilitate

Alexei Tulbure: „Dodon trebuie să fie reîntors și controlat, în opinia celor din grupul Candu, Șor, în spatele cărora stă Plahotniuc”


Liderii PD Vladimir Plahotniuc, Andrian Candu și Pavel Filip, la consultările de la Președinție pentru formarea unei majorități parlamentare, 2 aprilie 2019
Liderii PD Vladimir Plahotniuc, Andrian Candu și Pavel Filip, la consultările de la Președinție pentru formarea unei majorități parlamentare, 2 aprilie 2019

Opoziţiei parlamentare nu i-ar ajunge doar cinci sau șase voturi pentru o eventuală demitere a guvernului condus de Ion Chicu și care a fost învestit acum jumătate de an de majoritatea parlamentară a socialiștilor și democraților. Comentatorul Alexei Tulbure, fostul ambasador al R.Moldova la ONU și CoE, sugerează că voturi ar putea fi găsite, dar este sceptic că noul guvern va fi în stare să producă schimbările dorite de cetățeni.

Interviu cu Alexei Tulbure
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:08 0:00
Link direct



Europa Liberă: Există șanse reale ca să fie creată o nouă configurare politică în parlament și care să poată să debarce actualul guvern?

Alexei Tulbure: „Debarcarea este mai posibilă decât instaurarea unui nou guvern. Este posibil să se găsească un număr necesar de deputați pentru a vota împotriva Guvernului Chicu, însă eu nu cred în posibilitatea creării unui guvern nou care va fi capabil să producă schimbarea.”

Europa Liberă: Și atunci, de ce să faci primul pas, dacă al doilea nu are șansă?

Acești oameni – din grupul Candu, din grupul Șor, din PD –, toți au fost implicați în anii precedenți în foarte multe lucruri urâte și de ei trebuie să se ocupe justiția...

Alexei Tulbure: „Eu am impresia că aceste presiuni care se exercită asupra lui Dodon au un alt scop decât debarcarea Guvernului Chicu sau schimbări radicale, cel puțin din partea grupului Candu și a Partidului „Șor”. Eu cred că sunt anumite acțiuni, având scopul exercitării presiunii asupra lui Dodon să cedeze în eventualele consultări, tratative. Nu cred că grupul Candu sau Șor este cointeresat să apară un guvern în frunte cu Maia Sandu, de exemplu, sau un guvern reformator, pentru că reformele sunt periculoase pentru ei. Toți acești oameni – din grupul Candu, din grupul Șor, din PD –, toți au fost implicați în anii precedenți în foarte multe lucruri urâte și de ei trebuie să se ocupe justiția. Justiția poate să se ocupe atunci când vin la putere niște oameni pentru care statul de drept, valorile democratice au o anumită importanță. Și invers, păstrarea dlui Dodon în fruntea statului este, într-un fel, favorabilă acestor grupuri, însă Dodon trebuie să-și știe locul, să nu se dea mare stăpân și păpușar, dar ei vor să-l întoarcă în starea anterioară, atunci când îl manipulau, îl controlau pe Dodon. Acum, Dodon crede că el l-a înlocuit pe Plahotniuc, iar asta nu le place ăstora din grupul Candu și grupul Șor. Cred că asta e impunere la negocieri, impunerea lui Dodon la anumite cedări.”

Europa Liberă: Ce cedări s-ar aștepta din partea șefului statului?

Alexei Tulbure: „Cedările țin de lucrurile care trebuie să se întâmple în justiție. Eu cred că acești oameni vor revenirea la participarea în anumite scheme de hoție, vor ca justiția să nu se ocupe cu ei la nicio etapă, cel puțin următorii patru ani.”

Alexei Tulbure
Alexei Tulbure


Europa Liberă: Credeți că Igor Dodon poate pune presiune asupra justiției și chiar procurorul general poate fi influențat politic?

Alexei Tulbure: „Nu, procurorul general, deocamdată, nu dă semne că poate fi influențat politic, dar sunt alte segmente în justiție, unde Igor Dodon încearcă să controleze situația. Mă refer la CNA, mă refer la SIS, la Ministerul de Interne, la o parte a corpului judecătoresc ș.a.m.d. Deci, justiția nu-i eliberată, noi avem anumite elemente noi, anumiți oameni care au dat dovadă de alt comportament: procurorul general, Curtea Constituțională, dar noi nu putem celebra eliberarea definitivă a justiției. De aceea, eu cred că toate aceste manevre, toate aceste amenințări, toate aceste presiuni care se exercită acum, astea-s încercarea de a-l impune pe Dodon de a negocia comportamentul tuturor acestor oameni în perioada electorală, realegerea dlui Dodon în funcția de președinte și următorii patru ani - cine și cu ce se va ocupa și care va fi rolul fiecăruia. Dodon trebuie să fie reîntors, în opinia celor din grupul Candu, Șor, în spatele cărora stă Plahotniuc, indubitabil, el trebuie să fie reîntors la o stare când poate fi controlat, poate fi previzibil în acțiunile sale și le va permite ăstora să-și facă mendrele.”

Europa Liberă: Dar pe cântar cine ar trage mai mult, ar cântări mai mult – opoziția sau puterea cu intențiile lor: unii să păstreze guvernarea, alții să o dea jos?

Îmi pare că PPDA și PAS sunt folosiți pentru interesele altor grupuri, fără să-și dea seama...

Alexei Tulbure: „Presupunem că acest guvern este dat jos și este format unul în frunte cu Maia Sandu, cu participarea PAS-ului și Platformei DA și, necondiționat, adică nimeni din grupul Candu, nimeni de la Șor, ăștia nu prea înaintează condiții, așa cum s-a întâmplat în vara anului 2019, presupunem că se repetă situația, deși eu nu cred în asta. Dar ad absurdum, să zicem, acest guvern va acționa până la momentul când schimbările sau pretinsele reforme ale acestui guvern nu vor deveni iarăși periculoase pentru membrii acestei noi coaliții. Și atunci, ăștia din grupul Candu și Partidul „Șor” se înțeleg din nou cu Dodon, iarăși este dat jos Guvernul Sandu și se formează un alt guvern, unde participă toată lumea, în afară de dreapta, să zicem, poate și o parte de dreapta care va obosi să fie dată afară și vor trece de partea ăstora. Adică eu nu văd perspective în astfel de mișcări și nu văd că în spatele acestor declarații este interesul public. Aici este dorința de a redistribui anumite resurse, de a reveni, de a parveni din nou la ceea ce numeam noi participarea la controlul statului, schemelor etc.”

Europa Liberă: Interesele PPDA și PAS se pliază pe moment, pentru că Blocul ACUM nu mai există?

Alexei Tulbure: „Ei cred că se pliază, ei cred că ei vor putea utiliza conjunctura. Eu însă consider că până la urmă ei vor pierde, vor fi folosiți. Mie și acum îmi pare că ei sunt folosiți pentru interesele altor grupuri, fără să-și dea seama, până la urmă toate declarațiile acestea că vom merge și cu dracul... Bun, astea sunt partea de sus a aisbergului, ceea ce tot nu prea este bine conceput și primit de opinia publică, însă ceea ce va fi până la urmă va fi dezastruos pentru ei, pentru că grupul Candu, Șor, ei nu urmăresc scopuri altruiste, ei vor să parvină, ei vor să preia controlul asupra statului, asupra instituțiilor, inclusiv asupra președintelui Dodon, să reîntoarcă, poate nu în deplină măsură, dar într-o măsură oarecare la situația anterioară plecării lui Plahotniuc, când Dodon era o unealtă și o sculă obedientă și în cazul în care era încăpățânat, era pur și simplu deconectat prin suspendare de la cârma statului, deci cam aceste scopuri se urmăresc.”

Europa Liberă: Credeți că Vladimir Plahotniuc e pe drum să revină în Republica Moldova?

Alexei Tulbure: „Nu, nu, nu cred că va reveni, dar este evident că anumite mișcări și acțiuni sunt coordonate cu dânsul.”

Europa Liberă: Cum lămuriți Dvs. inițiativa socialiștilor de a anula obligația președintelui să nu mai fie membru de partid?

Alexei Tulbure: „Discuții de 30 de ani. Eu țin minte că aceleași discuții le-am avut în anii ‘90, pe urmă în primul deceniu al anilor 2000.”

Ei nu urmăresc scopuri altruiste, ei vor să parvină, ei vor să preia controlul asupra statului, asupra instituțiilor, inclusiv asupra președintelui Dodon...

Europa Liberă: Ce scop se va urmări? Îl vor ca locomotivă la alegerile parlamentare anticipate, eventual?

Alexei Tulbure: „Realul lider… Cred că da. Cred că îl vor ca resursă, ca locomotivă la alegerile parlamentare, fie anticipate, dar nu văd deocamdată nicio forță care ar dori alegeri anticipate, poate socialiștii după victoria lui Dodon la prezidențiale vor dori să-și consolideze poziția în parlament, dar deocamdată eu nu văd unul să spună că vrem alegeri anticipate, în afară de cei din afara parlamentului și o parte de societate civilă. Toată lumea vrea să rămână și să întortocheze în diferite formule, încercând să-și justifice acțiunile, adică de circulație, așa, a materialului politic second-hand, care pentru țară absolut nu va aduce beneficii.”

Europa Liberă: Dar un președinte cu statutul acesta de partid poate să ajungă președintele tuturor cetățenilor?

Alexei Tulbure: „Dar un președinte care n-are dreptul să fie lider de partid a fost președinte tuturor cetățenilor? Nu știu, nu țin minte unul în istoria noastră să fi fost președintele tuturor cetățenilor. Prin acțiunile și declarațiile lor oamenii stigmatizau anumite grupuri. De Dodon noi ținem minte foarte bine - da, unioniștii nu-s parte a poporului, homosexualii nu-s parte a poporului. Încă cineva, Timofti a excelat în asta, aducând învinuiri gratuite găgăuzilor, altor grupuri. Eu nu cred că Voronin era perceput ca președintele tuturor ș.a.m.d. Da, bineînțeles că nu va fi perceput, asta numai agravează situația care, de fapt, există la noi. Ei și așa nu au fost, dar dacă va fi și membru al partidului, bineînțeles că nu va fi… și într-un fel profanează ideea președinției sau președintelui ca unui arbitru suprem în sistemul politic național. Nu-i bună ideea, nu-i bună.”

Europa Liberă: Dar o asemenea inițiativă ar acumula suficiente voturi în parlament?

Alexei Tulbure: „Dacă se înțeleg, dacă Dodon își păstrează majoritatea, satisface interesele altor grupuri parlamentare, nu cred că aici pot participa aceștia de dreapta, dar niciodată nu spune niciodată – atunci da, bineînțeles. Eu nu văd porniri altruiste la majoritatea parlamentarilor astăzi, aceștia sunt oamenii interesului de partid și interesului propriu, ăștia nu-s oamenii interesului național, dar dacă ei se vor înțelege că în schimbul acestui vot sau susținerea acestei idei vor avea anumite beneficii: bani, posturi, protecție de justiție ș.a.m.d., bineînțeles că ei vor vota, adică eu n-am niciun dubiu aici.”

XS
SM
MD
LG