Democrații lansează invitație blocului ACUM, dar „deschid ușa pentru PSRM”

Analiștii Dionis Cenușă și Veaceslav Berbeca despre rezultatele alegerilor și negocierile legate de posibile coaliții.

Firesc, subiectul politic al săptămânii moldovenești a fost… alegerile și rezultatul lor, nici unul din partide nereușind să obțină o majoritate pentru a forma un Guvern și negocierile legate de posibile coaliții viitoare.

Your browser doesn’t support HTML5

Democrații lansează invitație blocului ACUM, dar „deschid ușa pentru PSRM”


Partidul Democrat, prin vocea președintelui formațiunii, Vladimir Cebotari, a anunțat astăzi că ar vrea să discute despre eventuale coaliții post-electorale mai întâi cu reprezentanții blocului ACUM. Fruntașul democrat a precizat că PD și-ar dori constituirea unei coaliții de guvernare și a prezentat un șir de principii și priorități în baza cărora ar trebui să funcționeze viitoarea coaliție.

Iată doar câteva: angajamentul total pentru independentă, unitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova sau adoptarea orientării politice Pentru Moldova, care va prevala în faţa oricărei alte orientări politice de partid sau personale. Analizând principiile înaintate de democrați, analistul politic Dionis Cenușă constată că acestea au fost „croite” parcă pentru socialiști.

Dionis Cenușă

„Pentru că liniile directorii care includ aceste propuneri foarte mult se regăsesc în viziunea anunțată pe parcursul ultimilor ani de către PSRM, de către președintele Igor Dodon. Aceasta se referă și la identitatea națională, aceasta se referă și la unitatea teritorială a Republicii Moldova. Acest lucru la fel include și politica externă multi-vectorială pe care intens a promovat-o Igor Dodon de când a devenit președinte.

Deci, sunt mai multe semnale că democrații deschid ușa pentru persoane din cadrul PSRM care ar putea în mod voluntar vota pentru crearea unei guvernări majoritare sau ar putea fi „forțați”, respectiv li se creează un teren propice de a face acest salt de la PSRM la PDM. În corespundere cu experiența avută anterior de către democrați, când au absorbit foarte multe persoane din Partidul Comuniștilor.”

La scurt timp după anunțul public al democraților, reprezentanți ai blocului ACUM au respins invitația la negocieri pentru formarea unei majorități parlamentare. Secretarul general al PAS, Igor Grosu, a declarat pentru Radio Chișinău că Partidul Democrat ar negocia, de fapt, cu Partidul Socialiștilor, iar invitația lansată blocului ACUM ar fi nesinceră. În ce privește PSRM, un comunicat al formațiunii precizează vor veni cu o poziție „doar după încheierea tuturor procedurilor juridice și decizia finală a Curții Constituționale privind confirmarea mandatelor deputaților”.

Anticipând o eventuală coaliție PD-PSRM, analistul politic Dionis Cenușă constată că aceasta ar fi favorabilă doar pentru democrați.

Noi știm din experiența altor partide cât de ușor poți dispare ca partid după ce intri într-o alianță cu PD...

„Noi știm din experiența altor partide cât de riscant este să fii foarte aproape de Partidul Democrat și cât de ușor poți dispare ca partid după ce intri într-o alianță cu PD. O eventuală alianță cu Partidul Democrat va însemna neputința de a controla Centrul Anticorupție, Procuratura și alte instituții importante. Vor primi în calitate de concesie din partea PD ministere nesemnificative, deci, înseamnă să fii, de fapt, sub presiunea democraților în următorii patru ani, ceea ce socialiștii nu cred că își doresc și nu cred că acest lucru a fost discutat de către Igor Dodon la Moscova.”

Joi, Partidul Democrat a sesizat Curtea Constituțională în vederea păstrării interimatului actualului executiv, în frunte cu Pavel Filip, până se reușește crearea unui nou Guvern cu sprijin suficient în legislativ. Mai mulți experți au văzut în această mișcare a democraților de a câștiga puțin timp pentru negocieri, printre ei și politologul Veaceslav Berbeca de la Institutul „Viitorul”.

Veaceslav Berbeca

„Nu știu dacă ei și-ar dori o criză politică prelungită, fiindcă există în Constituția Republicii Moldova termeni clari definiți care spun până în ce perioadă poate fi ales un Guvern și în cazul în care nu este ales executivul și această perioadă este depășită, se organizează alegeri anticipate. Probabil decizia lor e de a controla și mai departe Guvernul până se creează o nouă coaliție în care ei vor participa, fiindcă nu știu care ar fi condițiile ca ei să fie excluși din formula puterii.”

Potrivit Constituției, președintele Igor Dodon este obligat să convoace prima ședință a Parlamentului în cel mult 30 de zile din data când a avut loc scrutinul parlamentar, adică până în 26 martie. Legea supremă mai prevede că imediat ce se convoacă prima ședință a Legislativului, actualul Guvern ar trebui să demisioneze.